Hlavní obsah
Aktuální dění

Kontroverzní kněz uspořádal gay orgie. Jeden z účastníků zkolaboval na předávkování viagrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Moderator, Wikimedia Commons, Biskup Grzegorz Kaszak

Biskup Grzegorz Kaszak

Papež František přijal rezignaci biskupa poté, co byla jeho diecéze spojována se skandálem s gay orgiemi. Tato diecéze se stala terčem vyšetřování po zprávách o sexuálních orgiích v bytě jednoho kněze, jiný kněz v jeho diecézi dokonce vraždil.

Článek

Papež František přijal rezignaci polského biskupa Grzegorze Kaszaka poté, co byla jeho diecéze zasažena skandálem s gay orgiemi, ve kterých byli zapojeni kněží. Vatikán neuvedl důvod rezignace, ale polská média uvádějí, že Kaszakova diecéze se stala terčem vyšetřování po zprávách o sexuálních orgiích v bytě jednoho kněze.

Podle polských médií se údajné orgie konaly v bytě kněze v Dąbrowa Górnicza a účastnil se jich mužský sexuální pracovník. Vyšetřování bylo zahájeno poté, co jeden z účastníků takové párty zkolaboval kvůli předávkování léky na erektilní dysfunkci.

Kaszak, který byl jmenován biskupem v roce 2009 papežem Benediktem XVI., rezignoval ve věku 59 let, tedy několik let před obvyklým věkem odchodu do důchodu pro biskupy, který je stanoven na 75 let. Jeho diecéze byla již dříve v centru pozornosti kvůli podobným incidentům.

Diecéze, která identifikovala kněze zapojeného do údajných orgií jako Tomasze Z., do značné míry potvrdila zprávy médií a uvedla, že externí vyšetřovací komise dospěla k závěru, že se dopustil „velmi vážného porušení morálních norem“ a také svých povinností duchovního.

Nejednalo se o první skandál spojený s duchovními z Kaszakovy diecéze. Již v roce 2010 se tehdejší rektor semináře v Sosnovci dostal do potyčky v gay klubu. I přes zveřejnění tohoto případu polskými médii, bylo mu umožněno zůstat ve funkci déle než rok. Vatikán nakonec zasáhl a seminář úplně rozpustil.

V březnu 2023 došlo k dalšímu šokujícímu incidentu, kdy byla nalezena mrtvola 26letého jáhna se zraněními svědčícími o vraždě. Údajným pachatelem měl být čtyřicetiletý kněz, který následně spáchal sebevraždu.

Přestože prokuratura zahájila trestní vyšetřování, Kaszak odvolal kněze působícího v jeho diecézi ze všech funkcí a zahájil interní kanonický proces. Výsledek tohoto procesu by mohl vést k zbavení kněžství, nebo dokonce laicizaci.

V prohlášení uveřejněném na webu diecéze, Kaszak poděkoval kněžím a řeholnicím své diecéze a požádal o odpuštění za svá lidská omezení.

Kontroverzní kněz, který údajně uspořádal ony popsané orgie, popřel, že by bránil záchranářům v přístupu do svého bytu. Ve svém prohlášení také zpochybnil význam slova „orgie“ a uvedl, že považuje celý skandál za „útok na církev, duchovenstvo a věřící s cílem ponížit jejich postavení, úkoly a poslání“.

Nemůžeme opomenout velkou vážnost a kontroverznost celého případu. Vedle otázky narušení morálních a církevních zásad, ukazuje na hlubší problémy, které se mohou vyskytnout v rámci institucí, které jsou považovány za pilíře společnosti.

Prvním a nejvýznamnějším bodem je záležitost kněžského celibátu a homosexuality. Křesťanská církev, a zejména katolická, má dlouhodobě problémy s přijetím homosexuality u svých členů - kněží. Tato situace nám jasně ukazuje, jaký tlak může celibát a omezení sexuálního života vyvíjet na jednotlivce. Jde o otázku, kterou by katolická církev měla řešit, protože současný stav vede k podobným skandálům, kdy se kněží snaží uspokojit své potřeby tajně a mnohdy nelegálně.

Druhým bodem, který je třeba zdůraznit, je nedostatek transparentnosti a otevřenosti v rámci církve. Vatikán často reaguje na podobné skandály až poté, co jsou propírány médii. Toto narušuje důvěru věřících a veřejnosti vůči církvi, protože vytváří dojem, že církev chce podobné skandály utajit nebo je ignoruje, místo aby je řešila.

Třetím bodem je zneužití moci a ovládání informací. To je patrné na případě rektora semináře, který i přes zveřejnění skandálu zůstal ve funkci déle než rok. Takové jednání poškozuje nejen církev, ale také jednotlivce, kteří jsou takové situaci vystaveni.

Tato událost je pro katolickou církev velkou výzvou. Je potřeba, aby se církev otevřeně vypořádala s těmito problémy a zavedla opatření, která by podobné situace předcházela. Bez toho se může církev dostat do situace, kdy bude ztrácet důvěru svých věřících a bude stále více ignorována širší veřejností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz