Hlavní obsah
Móda a trendy

Louis Vuitton obviněn z porušování kulturních práv halenky - symbolu rumunské lidové kultury

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš, ilustrační foto, vlastní archív

Předmětem sporu je složitě vyšívaná rumunská halenka známá jako ie. Louis Vuitton je obviněn z „porušování kulturních práv“ poté, co představil podobnou halenku, aniž by uznal její originální status.

Článek

Spor ve světě módy, kde šněrovačky a řady stuh mohou být stejně nebezpečné jako uvolněné tkaničky na běžeckém pásu. Módní dům Louis Vuitton je obviněn z přivlastnění si kulturního bohatství Rumunska – konkrétně slavné rumunské halenky zvané ie!

Představuji si, jak sedí designér Louis Vuitton, lehce zamyšlen, popíjí francouzské víno, když mu náhle bleskne hlavou nápad. Jeho kolekce potřebuje něco tradičního, něco, co by volalo: „Ano, opravdu jsem kulturně světový!“ Zřejmě se inspiroval na internetové stránce La Blouse Roumaine, kde vyšívané rumunské halenky zvučí jako módní sirény volající po pozornosti.

„To je ono!“ vykřikne designér, s očima zářícími jako rafinovaný kompas. A už má plán. Na detailech nezáleží, i když jde o kulturní symbol Rumunska, jehož význam sahá hluboko do historie – téměř tak hluboko jako Draculova pláštěnka. Inspirace v módním světě nesnese prodlení a na svolení se nečeká!

„Zbořím všechny zdi kulturních hranic! Udělám z rumunské halenky ie hit sezóny 2024!“ prohlašuje designér, zatímco jeho asistentka již googlí „jak ušít rumunskou halenku pro začátečníky“. V hlavě mu už zní oslavné fanfáry, jak si představuje obdivné pohledy módních kritiků.

Ale ouha, módní svět má své strážce – La Blouse Roumaine. Brzy se ozývá mohutné zvolání: „Louis Vuitton krade naši nit a národní stuhu! Kulturní práva jsou v ohrožení!“

Sociální sítě vřou jako kotel na mamaligu (tradiční rumunská kvašená kaše). „Louis Vuitton, vstaň a pokloň se tradiční módě!“ zazněla bouře nejen z Rumunska. Lidé od Montanu po Bukurešť přídomky „kultura“ a „móda“ začali používat zároveň více než kdy předtím.

Mezitím designérovi Louis Vuitton začíná docházet, že se chytil do pavučiny kulturní apropriace jako moucha na lep.

Vzduchem cítí blížící se kulturní hromy. A tak do scény vstupuje rumunská ministryně kultury, madam Raluca Turcan, odhodlaná ochránit kulturní dědictví své země. „Louis Vuitton, uznej hodnotu naší halenky, nebo budu velmi rozzlobená,“ pronesla tiše, ale rozhodně na X. A když rumunská ministryně kultury mluví, lidé poslouchají, neboť to je nepsané pravidlo země.

Avšak Louis Vuitton mlčí jako hrob. Možná zrovna vyšívá vysvětlení, nebo jednoduše neví, kterou stuhu uvázat jako první. Jisté je, že rumunská halenka ie teď září nejen na seznamu UNESCO, ale zdá se, že i na seznamu inspirací Louis Vuitton.

Jedno z morálních poučení pro návrháře Louis Vuitton by mohlo být: „Příště, když chceš něco ze šatníku jiného národa, nezapomeň si s sebou vzít mapu kulturní diplomacie.“

Takže jak to celé skončí? Bude rumunská ie triumfálně navrácena do domovských skříní, nebo se stane oblíbenou volbou módních nadšenců po celém světě? To zatím nevíme, jedno je ale jisté – kulturní módní revoluce je v plném proudu a my všichni se těšíme na další dějství této příběhové nitě rafinovaného marketingového tahu!

Zdroj: https://www.libertatea.ro/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz