Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Orgie v oceánu vystřídá boj o holý život. Mimořádně mocná choreografie života na Cabo Verde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Kareta se objeví z oceánských vln, na chvíli se rozhlíží a pokud není ničím rušena, přemisťuje se několik metrů na pláž, aby splnila svůj životní úkol. Tento proces vypadá jako silná a hluboce působivá choreografie života trvající miliony let.

Neuvěřitelně nádherný pohled, který jen tak někde neuvidíte. Galaktické představení na noční kapverdské obloze by se dalo pozorovat věky. Jen si to sami teď představte. Ležíte v noci na pláži, slyšíte zvuky vln oceánu a čekáte na karetu.

Článek

Druhý den odpoledne, hned po příjezdu za námi do hotelu přišel místní průvodce Milan, který žije spolu se svou manželkou na Kapverdách. Organizuje výlety po ostrově Sal hlavně pro Čechy a Slováky.

Domluvili jsme si výlet – pro nás na ten hlavní – tedy večerní pozorovaní kladení vajec Karety na pláži. Milanovy instrukce byly jasné: černé oblečení, absolutně žádné parfémy a po celou dobu „expedice“ být naprosto ticho, tak abychom želvy, které kladou vajíčka rušili při jejích vysilující činnosti co nejméně.

Na druhý den, přesně ve smluvený čas před hotelem na nás čekal už africký vyhlížející minibus, do kterého se vtěsnala celá naše početná skupinka asi 12 „Čechoslováků“ všeho věku. Vzrušení bylo hmatatelné. Černé oblečení a jízda přímo k pláži se zhasnutými světly mikrobusu dodávala této výpravě opravdové napětí. Co bude? Budeme mít štěstí a uvidíme nějakou želvu?

Foto: Petr Janaš

Prvních pár hodin se o ně starají, ale pak jim pomohou do rodného moře. Taková velká želví porodnice.

Po cestě nám náš průvodce Milan přidal pár informací a instrukcí, například že po příjezdu na místo budeme používat už jen červené světlo, které želvy ruší nejméně, žádný blesk a vypnuté mobily. Po příjezdu na Kite Beach proběhla nezbytná kontrola našeho řidiče a průvodce místní autoritou na ochranu přírody. Vše za světla červené baterky, místní mořští biologové – dobrovolníci z celého světa nám ukazovali právě vylíhnuté malé želvičky, které ve zvláštních ohradách po vylíhnutí nabírali do k tomu určených kbelíku.

Poté jsme se s Milanem v čele a řidičem mikrobusu na „chvostu“ naší výpravy vydali na pláž. Sedli jsme si a tiše čekali. Milan se vydal na průzkum. Budeme mít to štěstí a podaří se nám nějakou karetu během této výpravy vůbec spatřit?

Seděli jsme tiše a čekali. Po půl hodině čekání jsem si lehl na písek a uviděl jsem nevídaně krásnou oblohu. Doslova miliarda hvězd, žádný měsíc jen hvězdy. Neuvěřitelně nádherný pohled, který jen tak někde neuvidíte. Galaktické představení na noční kapverdské obloze by se dalo pozorovat věky. Jen si to představte. Ležíte v noci na pláži, slyšíte zvuky vln oceánu a čekáte na karetu.

„Pojďte želva“ syknul tiše Milan a celá naše černá skupina téměř jako Ocean's Eleven se potichoučku vydala za ním. Řidič, kterého ale vůbec nebylo vidět, jen slyšet, hlídal, aby se nám nikdo v té tmě neztratil.

Jen za svitu hvězd a červeného světla baterky od Milana jsme viděli hned želvy tři. Dvě těsně u sebe, jak kladou vejce. Další kousek opodál. Viděli jsme celý ten proces, který jsme si fotili a filmovali. Byl to jeden z těch mocných životních zážitků, na který jen tak nezapomenete ať už jste milovník přírody nebo ne.

Kareta se vynoří z vln oceánu chvíli se rozhlédne a pokud jí nic neruší vydá se pár metrů na pláž vykonat své životní poslání. Celé to na vás působí jako mimořádně mocná choreografie života, která tu je po miliony let. A opravdu, hledíte na želvu, jak se vyčerpaná sune po nakladení vajíček zpět do oceánu obalená pískem a hlavou vám proběhne koloběh života tohoto krásného prehistorického tvora. Na chvíli doslova zcepeníte tou podívanou a v tu chvíli je želva zpět v oceánu.

To už bylo těžké udržet v naší skupince ticho. Zřetelně bylo slyšet, jak to na nás zapůsobilo: skupinovým „wuaw!“

Po cestě zpátky na hotel jsme plní dojmu koukali na fotky a videa, na kterých sice nic moc nebylo vidět, ale zážitek to byl tak mocný, že fotek není třeba. Až budete na Kapverdských ostrovech určitě nevynechejte pozorování kladení vajec s průvodcem Milanem, sice přísným ale více než zapáleným.

Víš, že Kapverdy jsou jedním z hlavních hnízdišť želvy karety obecné?

Každý rok tady na ostrovech Sal a Boa Vista hnízdí tisíce želv. Kareta obecná je oceánský druh želvy a je rozšířená po celém světě. Je to jedna z nejstarších skupin, které dnes žijí. Nejstarší blízce příbuzné želvy žily před zhruba 220 miliony let v období triasu, konkrétně rod Odontochelys.

Typická dospělá kareta měří kolem 90 centimetrů a váží asi 135 kilogramů. Ale někteří jedinci mohou dorůst až 270 centimetrů a vážit více než 454 kilogramů. Jejich kůže je obvykle žlutá až hnědá a krunýř je hnědý až načervenalý. V jednom hnízdě může být v průměru 80 až 120 vajec, ale z každé tisíce vajec přežije jen jedna želvička. Karety obecné se dožívají 47-67 let a dosahují sexuální dospělosti ve věku 17-33 let. Mláďata čelí mnoha predátorům a jejich vejce jsou zranitelná vůči suchozemským organismům.

Jsou ohrožený druh a jsou chráněny Mezinárodní unií pro ochranu přírody. Ztráta vhodných míst pro hnízdění a zavlečení exotických dravců jsou jen některé z hrozeb, kterým čelí. A také často končí ve vlečných rybářských sítích. Na Kapverdách vznikl Národní mořský park pro ochranu karet obecných a byl zaveden zákaz vstupu na hlavní pláže a další pláže v nočních hodinách.

Prvním úkolem mláděte karety obecné je dostat se ven z kožovitého vajíčka a prohrabat se z hnízda pískem na povrch. A pak ji čeká svět plný predátorů, matoucích světel a igelitových tašek v mořských proudech, které mohou být stejně nebezpečné jako žahavé medúzy.

Rozmnožovací strategie karet obecných je poměrně komplikovaná. Během jara se dospělci vydávají na hnízdní pláže a během tohoto tahu se páří. I několikrát. V oceánu tak probíhají doslova gigantické želví orgie. Existují doklady, že karetí samice mohou uchovávat spermie samců pro pozdější použití, aby mohly oplodnit vajíčka i v budoucnu a zajistit tak přežití druhu.

Když samice dorazí na cílovou pláž, vyrazí na břeh a vyhloubí přibližně půl metru hlubokou hnízdní jámu. Do ní naklade svou snůšku vajíček, která jsou velikosti a vzhledu pingpongového míčku. Kladení se odehrává od časného června po konec září. Zajímavé je, že když želva přijde o svou pláž, například když je zastavěna domy, nebo je na ní znemožněn vstup vybudováním vlnolamu či mola, už se na jinou pláž nepřeorientuje! Pamatujte na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz