Hlavní obsah
Cestování

Orlí hnízdo je neoddělitelnou součástí Hitlerovy historie. Věčná památka na temné časy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Žváček / Wikimedia Commons / volná licence

Pohled na Kehlsteinhaus zepředu. Bavorsko, Německo.

V hloubi Jižního Bavorska, obklopené tajuplnými lesy a majestátními vrcholky Alp, se nachází místo, které dodnes připomíná jedno z nejtemnějších období světových dějin. Pro Adolfa Hitlera nechal Orlí hnízdo postavit jeho tajemník Martin Bormann.

Článek

Místo, kde se scházeli strůjci nacistického režimu, kde se rodily plány, jež měly způsobit utrpení milionům lidí. Místo, kde Adolf Hitler našel útočiště před vnějším světem. Tímto místem je Hitlerovo Orlí hnízdo – neoficiální název pro horskou rezidenci.

Tajemství horského útočiště

Nachází se zhruba 30 kilometrů jižně od rakouského Salcburku, na horském masivu Obersalzberg poblíž města Berchtesgaden. Komplex několika budov, vzájemně propojených podzemními tunely a spojovacími štolami, byl vystavěn na svahu hory, v nadmořské výšce cca 1 000 metrů. Horská chata Wachenfeld, která byla nacisty využívána už od 20. let 20. století, se stala středem tohoto rozsáhlého areálu.

Hlavní budova a horní část takzvaného „Orlího hnízda“ se nachází nedaleko vrcholu hory Kehlstein na výšce 1 834 m n. m. a připomíná rozsáhlý horský hotel. Od Obersalzbergu k ní vede nově vybudovaná horská silnice o délce 6,5 km a šířce 4 m. Při její výstavbě bylo nutné překonat převýšení 800 m a bylo postaveno pět tunelů. Parkoviště pro otáčení vozidel bylo vytesáno do skály ve výšce 1 700 m, stejně jako tunel dlouhý 127 m, který je obložený přírodním kamenem. Tunel končí v hale, odkud vede výtahová šachta o výšce 124 m do hotelu. Kabina výtahu je luxusně vybavená koženými sedačkami a obložením z zrcadlové mosazi. Horní část „Orlího hnízda“ nechal postavit Martin Bormann, nejbližší spolupracovník a osobní tajemník Adolfa Hitlera, jako dárek k jeho 50. narozeninám v roce 1937. Stavba trvala rok a byla otevřena 20. dubna 1939. I když oficiální stránky tohoto místa tuto informaci popírají, a na svých stránkách píší: „Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nebyl Kehlsteinhaus dárkem k Hitlerovým 50.“

Nacisté celou horskou oblast násilím zabrali pro sebe a vybudovali zde pro svého vůdce rozsáhlý areál s mnoha bunkry a podzemními úkryty. Hitler si zde zřídil svůj Berghof, jakýsi horský zámek, spodní budovu Orlího hnízda.

Orlí hnízdo: Věčná památka na temné časy

Vlastní budova Orlího hnízda se nachází na vrcholku místní hory Kehlstein. Tento impozantní horský hotel, vybudovaný z žulových kvádrů a vybavený cenným mobiliářem. I když se Orlí hnízdo stalo neoddělitelnou součástí Hitlerovy historie, nikdy se z něj nestalo jeho oblíbené místo. Dokumentace potvrzuje pouze 14 Hitlerových návštěv, protože se bál případných komplikací při jízdě výtahem.

Po válce: Orlí hnízdo dnes

Na konci druhé světové války byl celý areál na úpatí hory letecky bombardován, ale samotné Orlí hnízdo na vrcholku hory přečkalo válku bez škrábance. Dnes je turisticky velmi atraktivním místem, které navštívila celá řada známých osobností, včetně někdejšího vrchního velitele západních spojenců a pozdějšího prezidenta USA Dwighta Eisenhowera.

Orlí hnízdo je nyní svědkem temné minulosti, ale také místem, kde návštěvníci mohou obdivovat krásu přírody a uctít památku těch, kteří utrpěli pod nacistickým režimem.

Tak malebné a přírodně krásné místo, jako je to v Jižním Bavorsku, mohlo být místem tak temné historie. Hory a lesy, které obklopují toto místo, jsou jakousi metaforou pro dvojí povahu lidstva. Na jedné straně je zde krása a klid, který nám příroda poskytuje, na druhé straně temnota a brutalita, kterou dokáže projevit člověk.

Orlí hnízdo je monumentem druhé světové války a období nacistického režimu, který způsobil nezměrné utrpení milionům lidí. To, že bylo postaveno jako dar pro Hitlera a stalo se místem, kde se rodily plány na válku a genocidu, je připomenutím toho, jak může být zneužita moc a jak může být zničena lidskost.

Na druhou stranu, Orlí hnízdo je nyní místem, které návštěvníkům umožňuje nahlédnout do minulosti a uctít památku těch, kteří utrpěli pod nacistickým režimem. Je to také místo, které připomíná krásu přírody a klid, který může přinést.

Je zajímavé, že přestože bylo Orlí hnízdo místem, kde se scházeli strůjci nacistického režimu, nikdy se z něj nestalo Hitlerovo oblíbené místo. Možná to bylo z důvodu strachu z komplikací při jízdě výtahem, ale možná to bylo také proto, že i on sám byl schopen vnímat dvojí povahu tohoto místa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Berchtesgaden

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz