Hlavní obsah
Cestování

Pokusnými králíky v luxusním, úplně novém tureckém hotelu v letovisku Alanya

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva, ilustrační foto

První a nejzávažnější byl problém s hotelovými kartami, kterými se daly otevřít všechny dveře v hotelu. To byl to pro nás velký šok. Náš pokoj byl navštěvován náhodnými hosty, kteří si omylem otevřeli naše dveře. Personál nás odsuzoval za alkohol.

Článek

Příběh o naší dovolené začíná jednoho letního dne, když jsme narazili na lákavou nabídku výletu do Turecka. To bylo před pěti lety a pamatuji se na to, jako by to bylo včera. Všichni jsme byli naplněni očekáváním, jak bude vypadat naše dovolená v novém luxusním hotelu v letovisku Alanya. Bylo to poprvé, co jsme se rozhodli využít nabídky all inklusive a za tu cenu jsme nemohli odolat.

Odlétali jsme z Vídně a po příjemné a krátké cestě jsme dorazili do Turecka. Po příjezdu z letiště do hotelu jsme byli doslova ohromeni. Majestátní budova, nádherné bazény, exkluzivní stravování a zábavní program po celý den i noc – vše vypadalo skvěle.

Naše první návštěva v Turecku začala slibně, ale jak se ukázalo, nebylo vše tak růžové, jak se zdálo na první pohled. První náznaky problémů se objevily hned na začátku, když nás nikdo z hotelu nepřišel vyzvednout z letiště. Byla to malá nepříjemnost, ale rozhodli jsme se to přehlédnout a nechat to na nezkušenosti hotelového personálu.

Ale pak se začaly objevovat další problémy. První a nejzávažnější byl problém s hotelovými kartami, kterými se daly otevřít všechny dveře v hotelu. To byl to pro nás velký šok. Náš pokoj byl navštěvován náhodnými hosty, kteří si omylem otevřeli naše dveře. Na druhé straně, personál měl problémy s otevíráním dveří do pokojů i do svých vlastních prostor. A tak se stalo že náš pokoj nebyl uklizen za 14 dní ani jednou. O výměnu ručníku jsme museli prosit na recepci. Na druhou dvojici našich hostů chodily uklízečky čtyřikrát za den, kdy se s velkým nasazením pustily do úklidu jejich pokoje.

Dalším problémem bylo chování personálu. Měli jsme pocit, jako by nás hotelový personál považoval za nezvané hosty. Neustále nás upozorňovali, že se jedná o rodinný hotel a že naše oblečení u bazénu není dostatečně „zahalené“. A pak byla kuchyně. I když jídlo a nápoje byly skvělé, personál nás pokaždé pohledem odsuzoval, když jsme si objednali alkoholický drink.

Celkově byla naše dovolená v Turecku mixem úžasných a hororových zážitků. I přes všechny problémy jsme se snažili užít si náš čas, a nakonec jsme si z toho odnesli několik nezapomenutelných historek. Ale jedno je jisté, příště, když budeme plánovat dovolenou, budeme se vyhýbat novým hotelům. A možná budeme také více opatrní s našimi all-inklusive balíčky.

V rušném ruchu riviéry se nachází město, které jako by bylo ukryté v čase. Alanya, město s dlouhou historií a příběhy, které se zachovaly v kameni jeho pevnosti, ulic a budov. Když se procházíte jeho úzkými uličkami, téměř cítíte vůni minulosti, která se opírá o starověké zdi a prolíná se s vůní moře a místních koření.

Alanya

V tureckém městě Alanya se můžeme setkat s dvěma plážemi, oddělenými útesem s postavenou pevností. Jak západní, tak východní pláž jsou orientovány směrem na jih a jsou omývané Středozemním mořem. Na západě najdeme Kleopatřinu pláž, která je dlouhá 3 km a je držitelem ocenění Evropské unie. Její východní strana začíná u pevnosti a směřuje na západ. Druhá pláž, východní, je situována od přístavu a směřuje k turistickému středisku Mahmutlar.

Město Alanya se nachází na kopcovitém výběžku, který se tyčí nad třpytivě modrým Středozemním mořem. Jeho vrchol je domovem Alanyjské pevnosti, která byla postavena v helénistickém období jako ochrana před nepřáteli. Město odolalo obléhání v druhém století před naším letopočtem a stalo se přístavem pro místní piráty, dokud nebyli poraženi Pompeiem v roce 67 před Kristem.

V době Římské říše město, známé jako Korakesion, začalo razit své vlastní mince a vzniklo zde biskupství. Rozvíjelo se i za doby byzantské říše, kdy bylo známé jako Kalon oros, nebo „Krásná hora“. V jedenáctém století zde byl postaven kostel. Alanya, jak ji známe dnes, však začala teprve v roce 1221, kdy ji seldžucký sultán Kejkubád I. dobyl a přejmenoval na Alaiye. Tím začalo období islámu, které ovlivnilo vývoj města. V roce 1471 se město stalo součástí Osmanské říše.

Přestože je Alanya dnes turistickým centrem, které přitahuje návštěvníky svými bary, kluby a restauracemi, stále si zachovává svou historickou atmosféru. Když se procházíte jeho ulicemi, můžete cítit duch minulosti a vidět stopy historie v každém kamenu. Alanya je místem, kde se moderní život mísí s historií, a přestože je to rušná část riviéry, stále si můžete najít klidné místo pro odpočinek. Je to místo, kde můžete ztratit se v čase a objevit příběhy, které město ukrývá. Snad budete mít větší štěstí s výběrem hotelu, než jsme měli my.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz