Hlavní obsah
Aktuální dění

Port-au-Prince: gangy se stávají brutálnějšími, nemilosrdnějšími a celý svět se jen dívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš - placená licence od ČTK, Profimedia, AP Odelyn Joseph

„Je to brutální. Je to nelidské. Už teď jsme mrtví.“

V Port-au-Prince jen ve čtvrti Cité Soleil, útočišti mnoha gangů v hlavním městě, kde neplatí zákony, bylo během 10 dnů mezi 8. a 17. červencem podle OSN zabito 209 lidí.

Článek

Situace na Haiti je zoufalá a celý svět jen sleduje, jak Haiťanům hrozí vyvraždění gangy a zločinci. Haitská vláda je již příliš dlouho zcela nefunkční, takže její obyvatelé jsou vystaveni násilí a utrpení. Neviděli jsme toho už dost? Haiťané už nechtějí čekat, až jejich vláda začne jednat. Jsou bezmocní proti gangům, které ovládly jejich čtvrti.

Od atentátu na prezidenta Jovenela Moïse se Haiti propadá do nejhlubšího zoufalství. Gangy nyní soupeří s vládou o kontrolu, terorizují komunity, páchají násilí a doslova loví své spoluobčany. Ženy jsou znásilňovány a do těchto zločineckých organizací jsou verbovány osiřelé děti. Samotný atentát zůstává nevyřešený, otázky se týkají zapojení bývalých kolumbijských vojáků, amerických informátorů a dokonce i haitských vládních úředníků.

Nedostatek spravedlnosti a odpovědnosti má za následek rozpad centrální vlády a rostoucí dominanci více než 150 gangů. Mnoho Haiťanů ztratilo naději v budoucnost své země a bojí se o svůj život i život svých dětí. Přítomnost strachu je nesnesitelná. V souvislosti s atentátem došlo k zatýkání, ale podezřelí dosud nebyli postaveni před soud a svědkům bylo vyhrožováno.

Uprostřed tohoto chaosu a zoufalství neexistuje záblesk naděje. Haiťané jsou oběťmi nečinnosti zbytku světa. Tváří v tvář stupňujícímu se násilí gangů jsou Haiťané svědky doslova honů na lidi. Už nás nechávají chladnými zprávy, které denně čteme a slyšíme ve zprávách:

„Ozbrojení civilisté táhnou těla ulicemi. Doutnající mrtvoly. Mladí muži s mačetami pronásledovali lidi, které plánovali zabít. Když vás zabijí, spálí vás na ulici. Je to zabít, spálit, zabíjet, pálit. Děsivé události, které se odehrávají v pobřežním hlavním městě Haiti, Port-au-Prince. Ve čtvrti Canapé-Vert bylo 13 podezřelých gangsterů zbito, ukamenováno a upáleno poté, co jejich minibus zastavila policie.“

„Už teď jsme mrtví. Lynčování vyvolalo znepokojivou směs hrůzy, strachu a zoufalství. Je to trýznivé; Je to brutální; Je to nelidské. Nejvyšší počet zpráv o vraždách, znásilněních, únosech a lynčování od roku 2005. Už to není Haiti, je to vězení. Děti chodí do školy a jsou svědky mrtvých hořících těl na kraji silnice. Gangy převzaly moc, nemají strach a nemají slitování. Zvěrstva v oblasti lidských práv jsou nejen častější, ale i brutálnější, protože gangy se stávají nemilosrdnějšími.“

Svět v minulosti většinou odvracel zrak od problému na Haiti. Je načase, aby se mezinárodní společenství solidarizovalo s Haiti a podpořilo jeho boj proti gangům. Haiťané si zaslouží šanci na lepší budoucnost. Svět je nesmí nechat vyvraždit, musí se za nimi spojit a pomoci jim obnovit jejich národ.

Celý svět jen přihlíží a čeká na to, až budou Haiťané sami sebou vyvražděni. Svět moc neřeší problémy, kterým čelí. Je načase ukončit jejich utrpení a poskytnout jim nezbytnou pomoc při obnově jejich země. Haiťané prokázali svou odolnost a odhodlání a nyní je na světovém společenství, aby se postavilo na jejich stranu a zajistilo, že nebudou zapomenuti nebo opuštěni. Společně můžeme něco změnit a pomoci Haiti získat zpět své právoplatné místo na zemi.

Brání účinné mezinárodní pomoci obyvatelům Haiti její historie? Banánové války se označují intervence, okupace a ozbrojené konflikty Spojených států amerických z první třetiny 20. století v několika zemích Karibiku a Střední Ameriky. Na Haiti se odehrávaly mezi lety 1903 a 1935. Většiny konfliktů se z americké strany účastnil generál Smedley Butler, který na konci své vojenské kariéry svých činů litoval ve své knize War Is a Racket, kde tyto války popsal jako znásilnění půl tuctu republik ve Střední Americe ve prospěch Wall Streetu.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz