Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Taky si váš partner během sexu kontroluje svůj mobil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Phubbing v partnerských vztazích: Když je mobilní telefon důležitější než sex, máte velký problém.

Článek

V současné době, kdy je mobilní telefon neoddělitelnou součástí našeho života, musíme čelit nejen jeho výhodám, ale také překvapivým nevýhodám. Jedním z nových fenoménů, které přináší doba připojení, je takzvaný „phubbing“. Toto slovo vzniklo z anglických slov phone (telefon) a snubbing (urážení nevšímavostí) a popisuje situaci, kdy jedinec přehlíží ostatní lidi ve svém okolí, protože se raději věnuje svému mobilnímu telefonu.

Profesionální štěkny internetových diskuzí s.r.o.

Phubbing může být velmi frustrující pro ty, kteří se cítí ignorováni, a může způsobit značné nepohodlí a napětí v osobních vztazích, zejména v těch romantických. Studie z roku 2015 provedená v USA ukázala, že 46,3 % respondentů tvrdilo, že jejich partneři se tak chovají a 22,6 % oslovených se svěřilo, že phubbing vyvolává v jejich vztahu značné problémy.

Je alarmující, že phubbing může proniknout i do tak intimních momentů, jako je sex. Někteří lidé dokonce tvrdí, že jejich partneři se během sexuálních aktivit kontrolují svůj mobil. Toto chování se zdá být nejen neslušné, ale také ukazuje hlubokou úroveň závislosti na technologii a sobectví.

Anketa

Podíval se váš partner/a během sexu na mobilní telefon?
- zatím se mi to nikdy nestalo
90,9 %
- ano, běžně to dělá
0 %
- jsem na to zvyklý/á, nevadí mi to
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Podle profesora marketingu na Baylor University Jamese A. Robertse, vykazuje mnoho phubberů stejné příznaky jako narkomani. Bez svého mobilního telefonu trpí abstinenčním šokem. Jejich závislost na mobilních telefonech je tak velká, že je kontrolují i během těch nejintimnějších momentů.

Je důležité uvědomit si, že jakékoli chování, které zahrnuje ignorování partnera ve prospěch mobilního telefonu, může být škodlivé pro vztah. Je potřeba nastavit jasné hranice kolem používání mobilních telefonů a respektovat soukromí a intimní chvíle se svými partnery.

Phubbing je nový sociální problém, který vznikl v digitální éře. Je důležité, abychom se s tímto jevem vyrovnali, a začali si uvědomovat, kdy naše technologické návyky začnou narušovat naše mezilidské vztahy. Zvláště v intimních chvílích, jako je sex, by měl být mobilní telefon mimo dosah.

Ať už jste obětí phubbingu, nebo jste sami phubberem, je důležité si uvědomit dopady tohoto chování na vaše vztahy. Komunikace a porozumění jsou klíčem k řešení tohoto problému. Je čas, abychom se opět zaměřili na lidské interakce a nechali technologii stranou, když je to potřeba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz