Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vlčí doupě: Tajemné bunkry Hitlera a jeho poslední dny ve Východním Prusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Krzyś K., Wikimedia Commons, volné dílo

Vlčí doupě - místo, které bylo symbolem druhé světové války a nezbytnou součástí Hitlerovy vojenské strategie. Představte si 250 hektarů lesa, v němž se skrývá přes 200 objektů, protileteckých krytů, betonových a cihlových budov a dřevěných baráků.

Článek

V srdci obrovského lesnatého území ve Východním Prusku, dnes součásti Polska, se skrývá temná stopa z doby druhé světové války. Je to místo, které bylo kdysi epicentrem nacistické říše, tajným bunkrem, kde Adolf Hitler strávil více než 800 dní svého života. Tento objekt se nazývá Vlčí doupě – německy Wolfsschanze, polsky Wilczy szaniec.

Vlčí doupě bylo vybudováno jako vůdcův hlavní stan a bylo zdejším štábním územím od června 1941 do listopadu 1944. Zde Hitler nařizoval strategie a taktiky operace Barbarossa, útoku na Sovětský svaz, který začal v červnu 1941. Jako pevnost bylo Vlčí doupě tak tajné, a tak dobře chráněné, že bylo schopno odolat i těm největším náletům a bombardováním.

Ale příběh Vlčího doupěte nekončí jen u jeho vojenského významu. Je to také místo, kde se odehrál jeden z nejznámějších neúspěšných pokusů o atentát na Hitlera, známý jako „operace Valkýra“. Tato operace, provedená plukovníkem von Stauffenbergem, byla součástí širšího plánu na svržení nacistického režimu, avšak skončila neúspěchem a její účastníci byli popraveni.

V listopadu 1944, když bylo jasné, že postup Rudé armády je nezastavitelný, Hitler nařídil zničit celé Vlčí doupě a odjel do Berlína, kde strávil své poslední dny. Nyní zůstaly z bunkru jen ruiny, ale stále tu můžete cítit těžkou atmosféru tehdejších časů.

Vlčí doupě je nejen fascinující svědectví o druhé světové válce, ale také hořkou připomínkou temných časů, které Evropu a svět změnily navždy. Je to místo, které stojí za návštěvu, pokud chcete pochopit, co se skrývá za maskou historie, a setkat se tváří v tvář s minulostí, kterou bychom nikdy neměli zapomenout.

Foto: Albertyanks Albert Jankowski, volné dílo, Wikimedia Commons

Na 250 hektarech lesa se skrývá přes 200 objektů, včetně protileteckých krytů, betonových a cihlových budov a dřevěných baráků.

Vlčí doupě jako turistická atrakce

Ukrytý v polských lesích – Vlčí doupě, místo, kde Adolf Hitler strávil mnoho dní svého života a kde unikl smrti jen o vlásek. Díky své historické hodnotě se dnes toto místo stalo oblíbenou turistickou destinací, kterou návštěvníci mohou prozkoumat.

Představte si 250 hektarů lesa, v němž se skrývá přes 200 objektů, včetně protileteckých krytů, betonových a cihlových budov a dřevěných baráků. Stavba tohoto impozantního komplexu začala v listopadu roku 1940 pod záminkou výstavby chemického závodu. Lesy byly vybrány záměrně, aby pomohly zakrýt tuto tajnou stavbu, která se měla stát hlavní Hitlerovou základnou během druhé světové války.

Vlčí doupě bylo dobře chráněné. Minová pole byla rozprostřena kolem celého komplexu, ostnatý drát jej obkličoval a po zuby ozbrojení vojáci ho střežili. A přestože na první pohled mohlo působit jako pevnost, bylo to všechno, jen ne nekomfortní místo. K dispozici zde bylo kino, čajovny, sauna, a dokonce i kadeřnické služby.

Mezi návštěvníky bunkru patřila i Margot Wölk, jedna z Hitlerových ochutnávaček jídel. Hitlerovi vládly neustálé obavy z otravy, a proto bylo nutné, aby každé jídlo před ním okusil někdo jiný. „Bezpečnostní opatření byla tak přísná, že jsem Hitlera nikdy osobně neviděla. Viděla jsem jen jeho fenku Blondi,“ vzpomínala ve své knize Wölková.

Hitler zde zůstal až do 20. listopadu 1944, kdy byl nucen prchnout před blížící se Rudou armádou. Dva dny později byl vydaný rozkaz zničit Vlčí doupě. Dnes z něj zůstaly téměř jen ruiny, které jsou však tak zachovalé, že jimi prochází ročně asi 300 tisíc lidí.

Prohlídka Vlčího doupěte je jako cesta do minulosti. Návštěvníci se mohou procházet mezi železobetonovými stěnami, které jsou silné několik metrů. Místo je plné informačních panelů a exponátů z druhé světové války. Největší pozornosti se dostává památníku operace Valkýra, při níž se skupina spiklenců pokusila prostřednictvím atentátu zavraždit Hitlera.

Vlčí doupě je otevřeno celoročně a navštívit ho lze od osmi hodin ráno. Na místě je také restaurace, ubytování a prodejna suvenýrů. Toto místo je důkazem toho, že historie může být fascinující, ale také děsivá. Navštívit Vlčí doupě je jako ponořit se do hlubin druhé světové války, a to v přepočtu za necelých 150 Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz