Hlavní obsah
Názory a úvahy

České soukromé VŠ: Jedenáct procent studentů nic nezapleveluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Více respektujme svobodu volby, ať si každý může vybrat, zda bude studovat na škole veřejné nebo soukromé.

Článek

Glosa

České soukromé VŠ: Jedenáct procent studentů nic nezapleveluje.

Část veřejnosti i někteří politici často a rádi „nadávají“, že prý je v ČR příliš mnoho vysokých škol a že pak má „nějaký VŠ titul“ skoro každý.

Skutečnost je jiná – v rámci zemí EU i OECD – patříme ke státům s podprůměrným počtem vysokoškoláků v populaci v porovnání s ostatními zeměmi.

Zhusta se pak následně kritika perfidně stočí na soukromé vysoké školy, které prý plodí tisíce zbytečných absolventů.

Ač teď asi někoho překvapím, to není vůbec pravda.

Skutečnost, že soukromé vysoké školy údajně nehorázným způsobem zaplevelují pracovní trh „nepotřebnými a zbytečnými lidmi“ s titulem se rozchází s realitou. Nechme mluvit čísla: Na českých a moravských soukromých VŠ nyní studuje necelých jedenáct procent (!) ze všech vysokoškolských studentů a studentek.

Tudíž stížnosti, že privátní VŠ v naší zemi vytváří zástupy neužitečných fyzických osob s akademickými tituly, je z prapodstaty nepatřičný a vlastně i neslušný. Nadto nezaměstnanost absolventů soukromých vysokých škol nijak nepřevyšuje nezaměstnanost absolventů škol veřejných. Obě jsou velmi nízké, a to je pochopitelně dobře.

Nikdo racionální si snad nepřeje armádu nezaměstnaných mladých lidí, jak tomu bylo a je například ve Španělsku či Řecku.

Máme skoro třicet pět let po tzv. sametové revoluci. Názory mnohých (i relativně vlivných) lidí ovšem nadále ovládá hluboce zakořeněná nechuť k soukromému vlastnictví a hlavně k soukromému podnikání.

Předsudečná neznalost

Jedná se nepochybně o neblahé (byť do jisté míry nepřímé) dědictví minulosti, přenášené z generace na generaci, z otců a matek na syny a dcery. Jasným dokladem může být mj. české soukromé vysoké školství. Nutno žasnout s jakou falešnou předpojatostí i jinak poměrně inteligentní lidé přistupují k privátnímu školství.

Dlouhodobě nechápu, proč některým lidem tak vadí soukromé VŠ, které je jako daňové poplatníky, na rozdíl od veřejných VŠ, v zásadě nic nestojí.

Relativně běžná je i argumentace, že soukromé školy musí být ze své definice nekvalitní, protože přece nemohou nikoho „vyhodit“, poněvadž studenti jim platí školné.

Citované „odůvodňování“, je stejně „konstruktivní“ jako tvrzení, že z veřejné univerzity nemožno nikoho jen tak vyhodit, jelikož veřejná škola dostává nezanedbatelné dotace od státu vázané na jednotlivého studenta či studentku. Satirik „krausovského střihu“ by možná konstatoval – dostávají „peníze za kus“. Tak proč by je pak veřejné univerzity vyhazovaly?

Dodejme, že na soukromé vysoké školy, stejně jako na ty veřejné dohlíží Národní akreditační úřad (NAÚ), který garantuje standardy výuky i zkoušení, včetně toho závěrečného státnicového. Proto jsou zcela nesmyslné úvahy méně poučené části veřejnosti, že na soukromých VŠ si může učit, kdo chce a co chce. Sancta simplicitas!

Závěr

Respektujme soukromé podnikání. Podnikat (ve školství obzvláště) dnes není z povahy věci nic jednoduchého.

Současně i více respektujme svobodu volby, ať si každý může vybrat, zda bude studovat na škole veřejné, nebo soukromé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz