Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Je dnes možné legálně nechat žáka ZŠ za trest „po škole“? Pokud ano, jak dlouho maximálně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Glosa k tématu trestání žáků ZŠ v Česku.

Článek

Jako právní pedagog se setkávám často s dotazy, zda mohou učitelé/učitelky nechat na základní škole dítě tzv. „po škole“? Anebo zda mohou takovým trestem nezbedným žákům alespoň hrozit.

K jádru školního pudla - z právního hlediska nelze souhlasit s postupem kantorů, kteří nechávají žáky tzv. „po škole“. Dle platného českého práva, které je v tomto směru kompatibilní s právem evropským, není možné žáky sankcionovat zmíněným způsobem.

Je zde lhostejné, zda se jedná o školu veřejnou, církevní anebo privátní, pro oba typy platí v tomto ohledu stejná pravidla.

Otázky směrem k maximální lhůtě „nechání po škole“ jsou tudíž irelevantní.

Mezi úkoly zaměstnanců (učitelů) se řadí taktéž povinnost dodržovat právní předpisy, tudíž pokud učitel trestá žáky nezákonným způsobem, jedná se nepochybně o porušování pracovní kázně, které by mohlo v krajním případě skončit i ukončením pracovního poměru s učitelem.

Náhrady škody

Dalším relevantním aspektem proč rozhodně nedoporučujeme výše zmíněné jednání je, že pokud by dítě z důvodu, že bylo „po škole“ zmeškalo například zájmový kroužek či kupříkladu smluvenou brigádu (týká se samozřejmě starších SŠ žáků), tak by zákonní zástupci žáků mohli soudně požadovat náhradu vzniklé škody zapříčiněné tímto pedagogovým jednáním.

Přirozeně něco jiného by bylo kdyby učitelé nechali děti „zavřené po škole ve škole“ z důvodu například povodně či jiné přírodní katastrofy, zde by se samozřejmě nejednalo o nezákonný trest, ale o opatření nutné k ochraně zdraví a životů žáků.

Jinak v rámci fair-play nutno konstatovat, že v dnešní době se od tohoto kdysi oblíbeného trestu ustupuje, a stává se spíše vzácným.

Anketa

Byli jste někdy po škole?
Nikdy
33,3 %
Výjimečně
47,2 %
Skoro pořád
13,9 %
Nevím, do školy jsem chodil ještě za Havla.
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Prameny a další informace :

školský zákon

zakonyprolidi.cz

https://eduzin.cz/wp/2018/01/05/nechat-zaka-celou-tridu-skole-takovym-trestum-uz-odzvonilo/

web Česká škola

https://www.csicr.cz/cz/ - Česká školní inspekce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz