Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měli jste zvyšování televizních poplatků ve volebním programu? Mohli bychom to vidět?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Komentář k České televizi a koncesionářským poplatkům

Článek

Svérázný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) omluvně glosoval aktuální vládní snahy o zvyšování televizních koncesionářských poplatků mj. následujícími slovy - Na politicích nezávislé veřejnoprávní vysílání je něco, za co stojí si připlatit 25 Kč měsíčně. Jsem rád, že na konci pracovního týdne jsme ve sněmovně udělali tohle důležité rozhodnutí. (konec citace). Jeho hnutí STAN navíc šíří po sociálních sítích propagační obrázek – Co dostanete dnes za 25 korun - Jednu zmrzlinu, pět cigaret, svobodná veřejnoprávní média.

Přemýšlivější čtenář si musí poklepat na hlavu, tohle myslí naši vládní představitelé jako vážně? Srovnávat zmrzlinu, cigarety a veřejnoprávní televizi je nesmysl. Když si koupím zmrzlinu, tak s ní mohu volně disponovat, mohu ji svobodně sníst, darovat, třeba i vyhodit.

O STANem zmíněných cigaretách se raději podrobněji rozepisovat nebudu, čte nás i mládež. Navíc jsem nekuřák a nikdo mne nenutí cigarety povinně kupovat, což u veřejnoprávní TV z principu neplatí. Za tu musím platit, ať se na ty jejich Chalupáře nebo Pokerovou tour dívám či nikoliv.

ČT si prostě vysílá dal co chce, bez korelace s tím zda za ni platíte o 25 korun více či nikoliv, a to i když ji vůbec nesledujete. Z logiky vám proto pane (bývalý) učiteli Rakušane píšu za pět, má úcta Evžen Huml, revizor na penzi, toho času veřejnoprávní Chalupář.

Ale již vážněji, argumentovat tím, že zvednutí poplatků je neškodné, protože jde o malou částku, je hokynařina nehodná i této vlády. Připomíná číšníka, který vás při placení natáhne o zmíněných dvacet pět korun, a pak řekne povýšeně, abyste se nezbláznili, jde o pouhých 25 kaček, to je přece jedna zmrzlina nebo pět cigaret.

Programová vyprázdněnost

Avšak hlavní otázka na všechny vládní strany a hnutí, nejen na výše propíraný STAN - Měli jste zvyšování televizních a rozhlasových poplatků ve volebním programu? A mohli bychom to vidět? Samozřejmě neměli. Jaký pak má vlastně smysl chodit k volbám, tohle totiž není první případ. Vzpomeňme třeba na mnohonásobné zvednutí daně z nemovitých věcí. Její zvednutí, též vládní strany v programu neměly. Naopak například voliče koalice SPOLU, což je fundament dnešní vlády, Petr Fiala ubezpečoval, že daně zvyšovat nikdy nebude.

A tu máš čerte kropáč, zvedají nám daně i poplatky. Takže výše položená otázka, proč vlastně chodit k volbám, je naprosto namístě. Samozřejmě pokud někdo volí nikoliv na základě programu, ale hlavně proto, aby tam nebyl „ten či onen“, tak tomu to asi ke štěstí stačí. Občanu-voliči vybavenému základním kritickým myšlením to ovšem stačit určitě nemůže. Ergo kladívko, neradíme samozřejmě nechodit k volbám, ale bedlivěji sledovat, jak kdo nakládá se svými předvolebními sliby.

Zásadní systémová námitka

K tématu koncesionářských poplatků mám dlouhodobě silnou systémovou výhradu. Proč vlastně musí být Česká televize (respektive Český rozhlas) placena ze speciálního poplatku?

Autor tohoto komentáře se řadí k dlouholetým odpůrcům zmíněných veřejnoprávních poplatků. Jsem principiálním zastáncem levnějšího a efektivnějšího modelu – totiž, aby veřejnoprávní Česká televize byla placena přímo z našich daní! A ne za pomoci zvláštního, procesně nákladného poplatku. Z daní se veřejnoprávní TV platí v řadě demokratických států světa, takže by zde nešlo o žádné české specifikum.

Zaráží mne tu argumentace obhájců zvláštních televizních poplatků, kteří roky kolovrátkově namítají, „že by změna modelu financování přinesla nevídaný zásah do nezávislosti ČT a ČRo“.

Je snad ohrožena nezávislost naší policie, BIS, ÚZSI, soudů (včetně toho ústavního) či například státních zastupitelství nebo veřejných vysokých škol, tím že jsou financovány ze státního rozpočtu? Proč bychom pak nezavedli zvláštní poplatek na správu soudů či na činnost ozbrojených složek? Je snad na nezávislost ústavního nebo nejvyššího správního soudce kladen menší důraz než na (finanční) nepodrobenost Karla Šípa zpovídajícího zdejší celebrity nebo toho pána, který komentuje na ČT Sport ženský plážový volejbal?

Samozřejmě Karel Šíp a volejbal jsou stále celkem skvělí, ale systémová logika ještě více!

Sečteno – pakliže by se ČT a ČRo začali platit ze státního rozpočtu, tak jako desítky jiných důležitých „nezávislých“ subjektů včetně soudů, tak by to věci jen prospělo. A šetřilo by se na správě výšené zmíněného televizního poplatku.

Anketa

Za Českou televizi chci platit
více
4,8 %
stejně
0 %
méně
4,8 %
vůbec
90,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

(v modifikované podobě psáno pro LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz