Hlavní obsah
Lidé a společnost

MHD v Praze a Brně - Staršího člověka mládež sednout často nepustí a nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Satirická glosa k chování některých mladí lidí v MHD. Nejen v Praze a Brně.

Satirická glosa k chování některých mladých lidí v MHD. Nejen v Praze, Ostravě a Brně.

Článek

Překypující dobrosrdečnost a společenská ohleduplnost mladých lidí jsou dvě věci, které se ve většině tramvají a autobusů zdají být tak vzdálené jako Slunce od Pluta nebo lidovečtí senátoři od schválení Istanbulské úmluvy.

In medias res: Kam zmizela ta úctyhodná tradice dávat prostor k sezení těm, kteří v životě již tolik zažili a často i vytrpěli?

Mladí lidé dnes veřejně prohlašují , ostatně i na tomto webu, že jejich nohy jsou tak unavené, že si prostě musí sednout. Že je mj. objímá klimatický žal, strach z návratu Babiše a Jakeše, a že prostě mají právo sedět po náročném půl dni ve škole, kde usilovně pracovali „na projektech“ a rozvíjeli „kritické myšlení“.

Jakmile však vkročíte do jejich oblíbené kavárny, kde mají sojové latté s dýňovým dipem za sto korun, uvidíte je s nadmíru odpočatými nohami natáčet své oblíbené insta story, nebo když navštívíme squashové, volejbalové či tenisové kurty vidíme jak mladí běhají a běhají.

Avšak v tramvaji to sedí a sedí. Staršího člověka sednout prostě často nepustí a nepustí.

A když potom přijde do MHD starší paní nebo dědeček, s očima, která by se klidně mohla měřit s plakátem „Hledáme sponzory na nové kolena“, mladí lidé jednoduše dělají, že seniora nevidí a nadále s odpuštěním čučí do mobilu.

Jistě ne všichni, ale mnozí, bohužel, ano.

Bláznivý satirický nápad

Možná bychom se mohli inspirovat těmi postmoderními mladými lenochody a vytvořit nový žánr: "Tramvajové taneční vystoupení - vulgo: MHD STAR dance “

V něm by starší občané tancovali kolem mladých sedících jedinců, doufajíce, že jim některý z nich uvolní své pohodlné místo.

Tato taneční show by jistě nebyla bez relevatní šance na úspěch. Koneckonců, kdo by odolal pohledu na důchodce, který se s vervou plouží po tramvaji, a všechny svaly osmdesátiletého těla namáhají k dosažení cíle – dostat se k místu v tramvaji!

A tak mladí lidé zůstávají přikovaní ke svým sedadlům, zatímco starší občané se pohybují jako v pohádce o popelce, s nadějí, že se někde objeví zázrak a někdo jim uvolní cestu k jedinému volnému sedadlu v celé tramvaji.

Svoboda a odpovědnost

Nezbývá než se na závěr důrazně optat, kdo nese odpovědnost za výchovu dnešní mládeže? A to zejména ve velkých městech.

Možná by v rámci úspory veřejných financích stálo za důkladnou úvahu, že by rodiče špatně vychovaných potomků přišli o přídavky na dítě a o daňové úlevy na ně.

Troufne si nějaká strana, tento námět dát do předvolebního programu?

(autorský názorový satirický text).

Anketa

Přídavky na dítě by rodiče špatně vychovaných dětí neměli dostávat
Soohlasím
71,2 %
Nesouhlasím
3,8 %
Nevím
3,8 %
Nikdo by neměl dostávat přídavky ani na dítě, ani na zateplení paneláku, je to jeho záležitost, ne státu.
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz