Hlavní obsah

Úspěchy naší vlády: Bydlení nejhůře dostupné v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Politické boží mlýny.....

Kritická glosa

Článek

V posledních letech se Čechům a Moravanům zdá, že se vlastnické bydlení stává nedosažitelným snem. Drahé hypotéky a vysoké ceny bytů vytvářejí kombinaci, která si nezadá s nejhoršími nočními můrami.

I když se na chvíli zdálo, že ceny bytů stagnují, jejich růst se opět rozběhl jako maratonský běžec, který si dopřál příliš mnoho gelových energetických tyčinek.

Podle mezinárodních srovnání jsme se v oblasti dostupnosti bydlení propadli na samé dno. Gratulujeme, Česko!

Naše krásná země se stala místem, kde je bydlení nejhůře dostupné z celé Evropy. Vláda si může tento „úspěch“ zapsat zlatým písmem do svého portfolia.

Bydlení jako nedosažitelný luxus?

Tato „fialová“ pětikoaliční vláda se zjevně rozhodla posunout hranice nemožného. Nejenže se jí podařilo učinit bydlení pro Čechy nedosažitelným luxusem, ale zároveň dokázala, že sliby o řešení bytové krize zůstávají pouze na papíře.

Nevídaná blamáž s novým pirátským stavebním zákonem, který měl být revolucí ve stavebním řízení, je jen dalším hřebíkem do rakve nadějí na zlepšení situace.

Představa, že se mladí lidé osamostatní a pořídí si vlastní bydlení, se tak dnesstává utopickou vizí. Mnozí z nich zůstávají uvězněni v začarovaném kruhu nájemního bydlení, které je stále dražší a méně dostupné. Vypadá to, že cesta k vlastnímu bytu je pro mnohé stejně reálná jako návštěva Marsu.

Bydlení je základní lidskou potřebou a není to jen o střeše nad hlavou. Jde o stabilitu, o pocit bezpečí a možnost plánovat budoucnost, mít děti. Nicméně v zemi, kde je dostupnost bydlení tak bídná, se sen o vlastním domově stává luxusem pro vyvolené.

A tak nezbývá než doufat, že se naše vláda přestane chlubit svými „úspěchy“ a začne řešit problémy, které trápí obyčejné lidi. Možná by pomohla dávka reality a pochopení, že úspěch se neměří v řečech na sociálních sítích, ale v kvalitě života obyvatel.

Závěrem

Možná se jednou dočkáme doby, kdy si Češi budou moci dovolit nejen sny o vlastním bydlení, ale i jejich realizaci. Ale pochybuji, že se tak stane s touto vládou, která jakoukoliv kritiku smete ze stolu s tím, že za vše může Babiš a minulé vlády. Přitom Babiš dávno již tři roky nevládne!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz