Hlavní obsah
Právo a státní správa

Věci, které vám žádný exekutor nesebere

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

O exekutorech v Česku panují, až bájné představy. Někteří zdejší lidé si dokonce myslí, že mají až neomezené pravomoci. To však není pravda.

Článek

Jak známo, nejdůležitějším úkolem exekutora je vymáhání dluhů s cílem uspokojit pohledávky věřitelů. Takže smyslem jeho práce rozhodně není šikanovat nebo nějak trestat dlužníky.

V rámci tohoto vymáhání může exekutor mimo jiné přistoupit k zabavení majetku (odborněji se tomu říká - mobiliární exekuce).

Co vám nesmí zabavit?

Nicméně existují určitá zákonná pravidla, co exekutor nesmí zabavit. A tato omezení tvoří i jádro tohoto krátkého osvětového článku.

Předmětné výjimky stanovuje zákon, tím je zde Občanský soudní řád (OSŘ) a jejich cílem je chránit základní potřeby, důstojnost a práva dlužníků.

In medias res: Ze zákona platí, že český exekutor nikdy nesmí zabavit věci, jež dlužník nebo jeho manžel/ka (nebo registrovaný partner) „nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny, anebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s dobrými mravy a jejichž počet a hodnota odpovídá obvyklým majetkovým poměrům“.

Občanský soudní řád (OSŘ) přímo říká, že jde především o:

· Běžné oděvní součásti, včetně prádla a obuvi,

· Obvyklé vybavení domácnosti (především postel, stůl, židle, kuchyňská linka, nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývky, ložní prádlo) – za předpokladu, že hodnota těchto věcí zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti,

· Studijní a náboženskou literaturu, školní potřeby a hračky,

· snubní prsten, videozáznamy a zvukové záznamy rodiny povinného, pokud je nelze z nosiče přenést jinam,

· zdravotnické potřeby,

· hotové peníze do výše dvojnásobku životního (ne existenčního) minima

· zvířata, u nichž hospodářský efekt není hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako jeho společník – například pes, morče nebo kočka.

Poznatek z praxe: s exekucí hospodářských zvířat (krav, koz, prasat..) se v realitě možno setkat velice vzácně. S ustájením a následným prodejem hospodářských zvířat je spojena řada praktických problémů- si to vezměte – to máte jejich převoz, krmení, ustájení před dražbou, veterinární péče, a pak ten zápach. Prostě do toho se málokterému exekutorskému úřadu reálně chce, i když zmíněná legální možnost tu existuje.

Jaké vybavení domácnosti je obvyklé a co dlužník nezbytně potřebuje?

Co je a není obvyklé vybavení, o tom se vždy vedly a nadále vedou spory.

Zde platí obecná zásada, že co je a není „obvyklé“ vybavení, primárně určuje exekutor, nikoli povinný nebo jeho manžel/ka. Může se nám to nelíbit, můžeme nad tím láteřit, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.

Takže například drahý designový nábytek (ve statisícové ceně) či luxusní lednička za cca 90 000 Kč., – to vše jsou věci, které sice tvoří dle názoru některých dlužníků „obvyklé vybavení domácnosti“, ale nejde o věci, které by dlužník objektivně nezbytně nutně potřeboval.

Stejně tak nepotřebuje vyšší počet televizorů, i když na jednom by rád například muž sledoval sportovní přenosy a druhém současně manželka telenovely a na třetím děti pohádky.

Jinou praktickou otázkou je, zda by se exekutor (resp. jeho zaměstnanci) v praxi zaobíral nějakou 15 let starou televizí či rádiem z vaší domácnosti, když je mu jako zkušenému odborníkovi nad právní slunce jasné, že zpeněžení takové věci by bylo spíše symbolické a tedy nehospodárné. A pokud je vaším věřitelem třeba VZP, tak vaši televizi exekutor skutečně neodnese k věřiteli, aby se zaměstnanci zdravotní pojišťovny mohli dívat na hokej či seriály, ale jeho legálním úkolem je takovou věc co nejvýhodněji zpeněžit a získané peníze odeslat bez zbytečného odkladu věřiteli.

Když dluží podnikatel

Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí ze zákona týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně (!) nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti.

Výjimka, to ovšem neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.

Opět si zde musíme podtrhnout slovíčko nezbytně nutné, takže například drahý obraz ze zasedací místnosti se může stát předmětem mobiliární exekuce, i když podnikatel tvrdí, že mu pomáhá reprezentovat společnost při uzavírání obchodů.

Pakliže se dlužníkovi „nelíbí“, že mu exekutor zabavil nějakou věc, o které si myslí, že neměla být z právního hlediska zabavena, tak může podat vylučovací žalobu a v následném soudním řízení požadovat nápravu.

Moudrost na konec :

Kdo platí své dluhy, stává se bohatším. (francouzské přísloví)

--------------------------------------

Zdroje a další informace:

Občanský soudní řád – OSŘ

Exekuční řád

www.zakonyprolidi.cz

https://www.ekcr.cz/ - Exekutorská komora ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Občanský soudní řád (OSR)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz