Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zdeněk Svěrák: Nesmrtelný král české zábavy! Dlouhý, Široký a Cimrmanozraký

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kdo nezná Zdenka Svěráka, nechť zvedne ruku!

Článek

S velkou radostí dnes píšu článek o panu Zd. Svěrákovi, mém oblébeném umělci.

Nebudu asi přehánět, když napíši, že pan Zdeněk Svěrák je český kulturní poklad. Nejen, že nevídaně obohatil svět filmu a divadla, ale také českou kulturu obecně.

Je to člověk, který dokáže rozesmát, dojmout i inspirovat. Pojďme se podívat na jeho fascinující život a dílo, které má nejen humor, ale i srdce.

První krůčky a pedagogická kariéra

Jak by řekl Jára Cimrman, Zdeněk Svěrák se poprvé narodil 28. března 1936 v Praze.

A jak se ukázalo, byl předurčen k tomu, aby vnášel radost do života lidí. Po dokončení gymnázia se rozhodl pro studium na Vysoké škole pedagogické, kterou úspěšně absolvoval v roce 1958.

Hned poté se spolu se svou budoucí manželkou vydal učit do severozápadních Čech. Strávil zde čtyři roky jako učitel v Měcholupech a v Žatci. I když se pedagogické dráhy vzdal, zkušenosti z tohoto období mu jistě poskytly inspiraci pro mnoho jeho budoucích děl.

Rozhlasová kariéra a zrození Járy Cimrmana

V roce 1961 začal Svěrák pracovat v Československém rozhlase, kde spolu s dalšími kolegy vytvořil legendární pořad Nealkoholická vinárna U Pavouka.

Zde se zrodila ikonická postava Járy Cimrmana, fiktivního génia, který se stal součástí českého kulturního dědictví. Spolu s hudebníkem Jaroslavem Uhlířem, kterého v rozhlase potkal, se Svěrák pustil do dlouhé a plodné spolupráce, která trvá vlastně dodnes.

Divadlo Járy Cimrmana

Rok 1967 byl pro Svěráka klíčový, protože spolu s Ladislavem Smoljakem založil legendární Divadlo Járy Cimrmana. Toto divadlo, které zkoumá a oslavuje „odkaz“ fiktivního českého génia, se stalo fenoménem.

Zd. Svěrák napsal první hru s názvem Akt a spolupracoval na dalších třinácti hrách, které jsou dodnes populární.

Co je úžasné, že Svěrák hraje skoro ve všech těchto hrách. A to role, které diváky i divačky vždy rozesmějí.

Filmová kariéra a spolupráce se synem Janem

Svěrák se s Ladislavem Smoljakem nepřestali držet pouze divadelních prken. Začali také psát filmové scénáře a účinkovat v nich. Mezi nezapomenutelné patří například Vrchní, prchni** nebo Tři veteráni.

Pozor, v divokých devadesátých letech začal Svěrák psát scénáře, které jeho syn Jan Svěrák převedl na stříbrné plátno.

Tyto filmy, jako Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět** či Vratné lahve**, se staly hity a získaly řadu ocenění.

Legendární Kolja dokonce obdržel Oscara za nejlepší cizojazyčný film v roce 1996, což je obrovský úspěch nejen pro Svěráka, ale i pro českou kinematografii.

Zlí jazykové panu Svěrákovi vyčítají, že byl od roku 1961 do 1969  členem KSČ, mně to však vůbec nevadí. A není mi znám konkrétní případ člověka, kterému by Svěrák tehdy ublížil. Pokud vám ano, napište nám dolů pod článek do komentářů.

Spolupráce s Centrem Paraple

Vedle svých uměleckých úspěchů je Svěrák známý i svou filantropickou činností. Od roku 1994 spolupracuje s Centrem Paraple, organizací, která pomáhá lidem s poraněním míchy. Svou popularitu využívá k tomu, aby upozornil na důležité společenské problémy a pomáhal těm, kteří to potřebují. A to je moc ušlechtilé. Děkujeme, pane Zdeňku!

Literární dílo a další tvorba

Ergo kladívko, Zdeněk Svěrák není jen dramatik a scenárista, ale také spisovatel a textař. Je autorem několika knih, včetně povídkových sbírek Povídky, Nové povídky a Po strništi bos (později též skvěle zfilmováno).

Jeho pohádky a písně, které napsal ve spolupráci s Jaroslavem Uhlířem, se staly oblíbenými mezi dětmi i dospělými. Připravil také večerníček Radovanovy radovánky, který okouzlil malé i velké diváky.

Závěr

O panu Svěrákovi by se dalo psát týdny, a pořád by to bylo málo. Ostražití čtenáři laskavému autorovi jistě vytknou, že v článku chybí to a tamto.

Sečteno - Zdeněk Svěrák je nejen umělec, ale i člověk s velkým srdcem, který zasvětil svůj život obohacování české kultury a pomoci druhým. Jeho humor a laskavost se staly zdrojem inspirace pro mnohé generace.

Svěrák nám připomíná, že i v těžkých dobách může být smích lékem na duši a že umění může mít skutečný dopad na svět kolem nás.

Děkujeme, Zdeňku, za všechna ta krásná díla a za to, že nám vždy vykouzlíte úsměv na tváři!

Prameny a další informace:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nealkoholick%C3%A1_vin%C3%A1rna_U_Pavouka

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/zdenek-sverak-229

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Sv%C4%9Br%C3%A1k

Svěrák Zd, Čermáková, D.: Zdeněk Svěrák: Muž renesanční, Praha: Imagination of People, 2019

https://www.knihcentrum.cz/autor/zdenek-sverak-1

Čermáková Dana: Zdeněk Svěrák, Praha : Nakladatelství Imagination of People, 2014

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz