Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropské politické skupiny: O čem Češi moc neví, ale měli by. První část

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jdou Češi k eurovolbám (pokud tedy vůbec jdou) vyberou kandidátku, které dají hlas a počkají na zveřejnění výsledků, ale někteří vůbec netuší, že nevolí jen stranu ve své zemi, ale i jakousi „eurostranu“.

Článek

Když někdo použije výraz evropská politická skupina, mnoho lidí nemá ponětí, o co se jedná. To je pochopitelné, jelikož informovanost ohledně těchto nadnárodních uskupení není nijak vysoká. Přitom jsou evropské skupiny jedním z nejdůležitějších faktorů při sestavování Evropské komise a volbě jejího předsedy. V Evropském parlamentu pak hrají roli podobnou našim poslaneckým nebo senátorským klubům.

Evropské politické skupiny se začaly rodit už při samotných počátcích Evropského společenství. Od té doby až dodnes prošly mnoha změnami, ovšem vyprofilovalo se několik proudů, které vesměs existují po celou dobu. Pokud by však někdo chtěl vytvořit novou, potřeboval by alespoň 25 europoslanců ze 7 členských zemí EU. Ještě předtím, než se podíváme na skupiny v Evropském parlamentu, musím podotknout, že je třeba rozlišovat mezi evropskou skupinou a stranou. Více evropských stran totiž může tvořit jednu skupinu.

Evropská lidová strana (EPP)

EPP a její předchůdci jsou už od zrodu evropské myšlenky jednou z největších evropských skupin. Od roku 2004 nezastával nikdo kromě jejich členů post předsedy Evropské komise. EPP by se dala popsat jako křesťansko-demokratická, liberálně konzervativní a proevropská. V současné době má tato skupina 178 europoslanců, včetně těch českých z KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Mezi další výrazné členy patří např. německá CDU, španělská Lidová strana nebo polská Občanská platforma. Předsedou je Němec Manfred Weber. Předsedkyní Evropské komise je pak Ursula vod der Leyen.

Socialisté a demokraté (S&D)

S&D je momentálně druhou největší skupinou se 141 europoslanci. Ve své historii měla S&D již několik předsedů Evropské komise, ale poslednímu skončilo funkční období v roce 2004. Už z jejího názvu se dá odvodit, že je to sociálnědemokratická skupina, ještě dodejme, že velmi proevropská. Z českých stran je jejím členem SOCDEM (ČSSD). Dalšími výraznými členy jsou německá SPD, španělská PSOE nebo italská PD. Předsedkyní je Španělka Iratxe García.

Obnova Evropy (Renew)

Renew je liberální proevropská skupina složená z evropských stran ALDE a EDP. V současné době má 101 europoslanců a je třetím článkem de facto koalice EPP+S&D, která svými hlasy drží u moci současnou Evropskou komisi. Z českých subjektů je členem Renew hnutí ANO, což je paradox, jelikož se hlásí ke konzervativním hodnotám, ale je součástí liberální skupiny. Dalšími významnými členy jsou francouzské RE prezidenta Macrona, německá FDP nebo Progresivní Slovensko. Předsedou Renew je Francouz Stéphane Sejourné.

Zelení - Evropská svobodná aliance (Zelení/EFA)

Zelení/EFA jsou spojenectvím evropských stran Zelených, Evropské svobodné aliance, Pirátů a Voltu. Jedná se o skupinu prosazující zelenou a regionalistickou politiku, Zelení/EFA jsou rovněž velmi proevropští a liberální. Členem této skupiny jsou z českých řad Piráti, ale objevují se náznaky, že Evropská pirátská strana by se po volbách 2024 mohla připojit k Obnově Evropy. Dalšími významnými členy jsou němečtí Zelení, francouzská EELV nebo nizozemští GroenLinks. Předsedy této skupiny jsou Belgičan Philippe Lamberts a Němka Terry Reintke.

Na další evropské politické skupiny se podíváme v druhé části.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz