Hlavní obsah
Názory a úvahy

Krajské koalice ANO a SPD. Z nouze ctnost nebo příprava na vládu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

S přibývajícími dny od krajských voleb se nám vybarvují krajské koalice, někde už je známo složení krajské rady, jinde se podepisuje koaliční smlouva nebo se o ní aspoň jedná. Od minula tu však máme jednu novinku. ANO uzavírá koalice s SPD.

Článek

Mohli bychom si říct, že vzhledem k celostátní politické situaci budou různé formy spolupráce ANO a SPD častým jevem, avšak opak je pravdou. Hnutí ANO na krajské a komunální úrovni (až na pár výjimek) vždy preferovalo jiné politické strany, často i ty vládní, a SPD zůstávalo spíše krajní možností.

I v letošních krajských volbách, ve kterých hnutí ANO ve většině krajů dominovalo, preferovalo spolupráci např. s ODS nebo STAN, jak ostatně dokazují koalice ve Zlínském, Ústeckém nebo třeba Plzeňském kraji. Samozřejmě, že krajská politika se liší od té celostátní a je spíše o osobnostech, ale když vedete kampaň, která kritizuje vládní strany, tak se od vás spíš čeká spolupráce se subjekty jako SPD nebo koalice STAČILO!.

Nakonec ale přece jenom došlo na 3 krajské koalice, kde se hnutí ANO rozhodlo pro spolupráci s nevládními stranami. A minimálně ve 2 případech jdou vidět určité podobnosti.

Kraj Vysočina

Situace v Kraji Vysočina je svým způsobem specifická. Dosavadní široká krajská koalice pod vedením hejtmana Vítězslava Schreka ztratila většinu. Tím pádem nešlo de facto sestavit koalici bez hnutí ANO. To nejspíš doufalo, že se k nim přidá některá ze stran teď už bývalé koalice, jenže až na SOCDEM účast ve vládě postupně odmítli ODS+TOP 09+STO, KDU-ČSL a STAN+SNK ED a tak nezbývalo nic jiného, než se spolehnout na koalici SPD, Trikolóry a PRO nebo na koalici STAČILO!. Nakonec se na koalici dohodlo ANO, SOCDEM a koalice vedená SPD. Když se však na tuto křehkou koalici, která má v 45členném zastupitelstvu většinu pouze o 1 hlas, podíváme podrobněji, zjistíme, že 3. koaliční partner je asi skutečně krajní možnost, protože nikdo z koalice SPD+Trikolóra+PRO v radě kraje nezasedne a získá „pouze“ uvolněného předsedu výboru, který se bude zabývat stavbou nových bloků v dukovanské elektrárně.

Olomoucký kraj

Jiná povolební situace nastala v Olomouckém kraji. Hnutí ANO zde získalo přes 40 % a k získání většiny stačily pouze 2 hlasy. Tým Ladislava Oklešťka tak mohl uzavřít koalici s kýmkoliv. ANO nejprve usilovalo o spolupráci s hnutím STAN, koalicí Spojenci pro Olomoucký kraj nebo ODS, nakonec vyjednávání se všemi těmito stranami ztroskotala. Proto se ANO dohodlo s představiteli koalice SPD+Trikolóra+PRO+Svobodní, čímž vytvoří většinu 31 zastupitelů z 55. Je rovněž zajímavé zmínit, že SPD vedl v Olomouckem kraji do voleb poslanec a 1. místopředseda SPD, Radim Fiala.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji se věci udály podobně jako na Olomoucku, jen s tím rozdílem, že ANO v 65členném zastupitelstvu získalo nadpoloviční většinu a teoreticky nemuselo s nikým skládat koalici. I přesto se ANO v čele s Josefem Bělicou pokusilo o domluvu s koalicí SPOLU. Z tohoto plánu nakonec sešlo a SPOLU oznámilo odchod do opozice. Hnutí ANO se tedy přeorientovalo na koalici SPD+Trikolóra+PRO, se kterými se na krajské vládě dohodlo. V zastupitelstvu bude mít tedy tohle spojení většinu 39 zastupitelů z 65.

Když se podíváme na všechny tyto 3 kraje dohromady, tak se zdá, že v Kraji Vysočina je koalice ANO+SOCDEM+SPD opravdu „z nouze ctnost“, protože výrazněji odlišná vláda ani vzniknout nemohla. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji je situace „zajímavější“, hnutí ANO zde totiž vyhrálo s obrovským náskokem a mohlo (a nemuselo) pozvat do koalice skoro kohokoliv, ale rozhodlo se zrovna pro SPD. Mohlo by se i zdát, že se pro tuto možnost ve zmíněných krajích hnutí ANO rozhodlo, jelikož chce SPD „otestovat“ pro celostátní vládnutí a jelikož má obrovský zastupitelský klub, může se v případě sporů domluvit na spolupráci s někým jiným. Každopádně jestli jde o „testování“ SPD nebo zkrátka o programovou shodu, se teprve dozvíme, třeba po dalších sněmovních volbách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz