Hlavní obsah
Názory a úvahy

Má svoboda v Česku nějaké problémy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Wilson, pexels

Často slýcháváme, že patříme mezi země s nejvyšší mírou svobody a demokracie. To je samozřejmě pravdou, ale jak se říká, nikdo není dokonalý a i Česko má v tomto ohledu určité problémy.

Článek

Existuje velké množství organizací, které vyhodnocují stav svobody a demokracie po celém světě. Nás bude zajímat organizace Freedom House, která každoročně vyhodnocuje stav svobody ve všech státech světa. Česká republika se podle Freedom House dlouhodobě řadí mezi nejsvobodnější země světa. V minulém roce jsme dostali hodnocení 92/100, z čehož plyne, že nějaké problémy naše země má.

Nerovné zacházení

Freedom House ve své zprávě za rok 2023 častokrát zmiňuje situaci Romů. Podle této organizace nemají adekvátní politické zastoupení. Jsou také diskriminovaní na trhu práce. Kritizovány jsou rovněž jejich podmínky v bydlení a školství. Freedom house vytýká i nenávist některých skupin lidí vůči Romům. Velmi často je zmiňováno i nerovnovážné zastoupení žen ve vrcholné politice a platová mezera mezi muži a ženami.

Korupce a netransparentnost

Dalším mínusem, který Freedom House kritizuje, je korupce přítomná ve všech vrstvách politiky. Kritizována jsou hlavně pomalá soudní řízení a konce soudů kvůli nedostatku důkazů. Problémem je podle Freedom House i značná netransparentnost státních institucí a špatný přístup k jejich informacím.

Soudnictví

Problémem, na který si stěžujeme i při běžných debatách je soudnictví. Nejen, že je soudní struktura velmi složitá, ale rozhodnutí se často mění a nikdy není jisté, jaký rozsudek vlastně padl. Kritizován je i systém udělování milostí prezidentem, který může být podle Freedom House lehce zneužitelný.

Po tomto kratším výčtu nedostatků, které podle Freedom House naše svoboda má, si můžeme říct, že oproti jiným zemím jsme na tom dobře. To ale neznamená, že se máme plácat po zádech a nic pro zlepšení neudělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz