Hlavní obsah
Aktuální dění

Portugalský pat: Bez krajní pravice nejde sestavit většinovou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Esquerda.net, Flickr

Desátého března se v Portugalsku konaly předčasné volby a svým výsledkem se rozhodně zapíší do historie, jelikož přinesly rekordní oslabení 2 dominujících stran a nejlepší výsledek pro krajně pravicovou stranu od dob Antonia Salazara.

Článek

Situace, do které se Portugalsko dostalo, by se dala částečně parafrázovat na příkladu České republiky, kdy naší politické scéně dominovala ČSSD a ODS, jenže v průběhu let se s hromadícími kauzami snižovala jejich popularita až do bodu, kdy ČSSD vypadla ze sněmovny a ODS se musela spojit do koalice SPOLU, aby se dotáhla na vedoucí hnutí ANO.

V Portugalsku tuto roli po dlouhou dobu plní PS (Socialistická strana) a PSD (Sociálně demokratická strana), ovšem v případě PSD jde o celkem kuriózní příklad, protože programově jde o středopravicovou stranu, která má se sociální demokracií společný leda tak název. Nicméně PS a PSD se dlouhá léta střídaly u moci většinou ve spolupráci s menšími stranami.

A dost!

V roce 2019 se do parlamentu dostalo krajně pravicové uskupení zvané Chega! (česky Dost!) s jedním poslancem. Od té doby v průzkumech Chega skoro ustavičně rostla. Možná právě proto nastal v portugalských parlamentních volbách 2022 zlom, kdy PS podruhé ve své historii získala absolutní většinu, a tak nepotřebovala žádnou jinou stranu k vytvoření vlády. Někteří političtí komentátoři to přičítali tomu, že voliči menších levicových stran hlasovali radši pro PS, aby zabránili údajné spolupráci PSD a Chegy.

Člověk by si řekl, že s jednobarevnou vládou se vládne mnohem pohodlněji, ale opak je pravdou. Vládnoucí PS se téměř od začátku vzniku své vlády potýkala s různými aférami, hlavně těmi korupčními. Tím se se svou podporou veřejného mínění dostala z čísel nad 40 % k výsledkům mezi 25-30 %. Celá situace se ukázala jako neudržitelná, když byli zatýkáni lidé okolo dlouholetého premiéra Antónia Costy. Costa tlak neustál a oznámil svoji rezignaci. Portugalský prezident Sousa se rozhodl vyhlásit předčasné volby.

Konec starých pořádků?

Jeden by očekával, že v systému, kde dominují 2 strany, to bude vypadat tak, že když se nedaří jednomu, vydělá na tom druhý, jenže v případě Portugalska k tomu nedošlo. I přes obrovský pokles preferencí pro PS se PSD skoro nehnulo z místa a v některých průzkumech dokonce skončilo na 2. místě. Ptáte se proč? Někteří členové PSD se totiž také zapletli do korupčních kauz. Nespokojenost a únava z korupce se nakonec projevila ještě větším růstem Chegy.

Aby si PSD co nejvíce pojistilo vítězství, obnovilo s dvěma menšími stranami tzv. demokratickou alianci (AD), která v Portugalsku už jednou fungovala. I tak si ale AD nevybudovalo žádný obrovský náskok. V konečném součtu hlasů nakonec AD vyhrálo s necelými 29 %, druhé skončilo PS s 28 % a třetí Chega více než zdvojnásobila svůj výsledek na 18 % a zvrátila „pravidlo“, že extrémní pravicové strany se zatím Portugalsku vyhýbají. Do parlamentu se dále dostaly liberální IL, levicové strany BE a CDU a zelené strany LIVRE a PAN. Je zároveň důležité poznamenat, že rekordně stoupla volební účast, která se z 51 % dostala na necelých 60 %.

Bude Chega u moci?

Když ve volební kampani došlo na téma spolupráce s Chegou, všechny strany tuto možnost vyloučily. Portugalský parlament se skládá z 230 poslanců a pro většinu je jich logicky potřeba 116, jenže bez Chegy by se AD ani PS nepovedlo vytvořit vládu. Pravicová uskupení AD a IL by dohromady dala pouze 88 poslanců a PS s levicovými stranami 92 poslanců a 50 mandátů Chegy bude zkrátka oběma blokům chybět. Pravděpodobně se tedy schyluje ke spolupráci mezi 2 největšími uskupeními AD a PS, kdy AD vytvoří menšinovou vládu za podpory PS. Portugalsko čeká těžké období, kdy se budou muset dohodnout 2 největší rivalové posledních let pod hrozbou toho, že krajně pravicová Chega rozbije léta jejich politické dominance.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz