Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo by mohl nahradit Jurečku? Lidovci hledají spasitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Křešťanská a demokratická strana - Československá strana lidová, www.kdu.cz

Lidovci nezaznamenávají zrovna nejlepší období, nejen že jsou součásti nepopulární vlády, ale v posledních průzkumech se dostávají na hranici 2 %. Do toho všeho se objevil skandál Mariana Jurečky.

Článek

Pravděpodobně jste již zaznamenali skandál Mariana Jurečky, kdy v den střelby v Praze probíhal v budově Ministerstva práce a sociálních věcí večírek. Ten pokračoval i po tom, kdy všichni věděli, co za hrůznou věc se stalo. Tohle byl hřebíček do rakve Mariana Jurečky, kterého už delší dobu někteří spolustraníci kritizovali.

Jako první se ozvala jihočeská organizace, která požaduje mimořádný sjezd. Objevila se i kritika od významných členů, jako Pavla Bělobrádka, Cyrila Svobody, Tomáše Zdechovského nebo Jiřího Čunka. Pojďme se tedy podívat na nejčastěji skloňovaná jména, pokud jde o vystřídání Mariana Jurečky.

Jan Bartošek

Jan Bartošek je krajským i obecním zastupitelem a poslancem. Dříve se věnoval práci s pacienty závislými na návykových látkách. Je už podruhé místopředsedou poslanecké sněmovny, působil jako předseda lidoveckého poslaneckého klubu. Od roku 2011 je místopředsedou lidovců. Na posledním sněmu se stal 1. místopředsedou, když porazil Jurečkovu kandidátku Šárku Jelínkovou. Na stejném sněmu už vyjádřil mírnou kritiku vůči současnému směřování strany. Pokud by se rozhodl kandidovat na post předsedy, nebylo by to poprvé, už se o to neúspěšně pokoušel v letech 2018 a 2020. Musím rovněž zmínit, že je předsedou jihočeské organizace, která se proti Jurečkovi vymezila.

Petr Hladík

Ministr životního prostředí, někdejší předseda mladých lidovců, brněnský zastupitel, který působil jako náměstek primátorky a v roce 2022 usiloval o post primátora. Od roku 2019 je rovněž místopředsedou lidovců. Byl vyšetřován v kauze v kupčení s byty v Brně, obviněn nebyl. Před politickou kariérou se věnoval IT oblasti. Nedávno zájem o kandidaturu na předsedu KDU-ČSL vyjádřil.

Marek Výborný

Ministr zemědělství pocházející z pardubického kraje. Post předsedy lidovců už jednou zastával mezi lety 2019-2020, ovšem kvůli náhlé smrti své ženy se této funkce vzdal. Nakrátko také působil jako krajský zastupitel. Obecním zastupitelem je nepřetržitě od roku 2006, od roku 2017 pak poslancem. Od posledních voleb do minulého roku působil jako předseda poslaneckého klubu lidovců. Dříve působil jako ředitel školy. Oznámil, že o pozici předsedy KDU-ČSL bude uvažovat.

Jan Grolich

Vycházející lidovecká hvězda a jediný lidovecký hejtman je také často skloňovaným jménem. Od roku 2010 do roku 2020 dělal starostu obci Velatice. V roce 2016 byl zvolen krajským zastupitelem a v roce 2020 se stal jihomoravským hejtmanem. Byl hodně vidět v souvislosti s tornádem na jižní Moravě. Dříve byl právníkem a stand-up komikem. Ve svém podcastu řekl, že je v pozici, kdy o předsedovi lidovců musí uvažovat, ale naznačil, že zájem spíš mít nebude.

Tomáš Zdechovský

Asi nejvýraznější lidovecký europoslanec, kterým se stal v roce 2014. V roce 2019 se pokoušel stát předsedou KDU-ČSL, ovšem neuspěl. V letech 2020-2022 zastával funkci místopředsedy lidovců. Je spojen i s několika kontroverzemi, např. se objevil v pořadu Černé ovce. Byl také kritizován za velmi vstřícný postoj k Viktoru Orbánovi. Objevila se i podezření o napojení na Bahrajn. Dříve se věnoval marketingu nebo kritickému managementu.

Někdo jiný

V politice je možné všechno. Může být zvolen někdo jiný, teoreticky může Marian Jurečka ve své pozici klidně zůstat. Tak či tak čeká KDU-ČSL velmi těžké období, protože 2 % nejsou dobrá výchozí pozice a pokud lidovci nechtějí úplně zaniknout nebo splynout s ODS, budou se muset hodně snažit.

Anketa

Koho byste uvítali jako nového předsedu lidovců?
Jan Bartošek
0 %
Petr Hladík
0 %
Marek Výborný
0 %
Jan Grolich
50 %
Tomáš Zdechovský
25 %
Někdo jiný
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz