Hlavní obsah
Právo a státní správa

Politika odjinud: Guatemalská nejistá sezóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abner Navarro, Pexels

Mezitím, co jste možná zaznamenali objev českých a slovenských archeologu v Guatemale, která prožívá velmi turbulentní časy, kvůli pro nás tak samozřejmé věci, jako poklidné přebírání moci mezi prezidenty.

Článek

Už od svého vzniku v roce 1839 se Guatemala potýkala s mnoha problémy. Nejvíc jich zaznamenala během 20. století. Autoritářští vůdci, nestabilita, převraty či dokonce občanská válka mezi lety 1960-1996, tohle všechno si Guatemala zažila. V rámci latinskoamerických zemí se ovšem nejedná o výjimku.

Po roce 1996 se situace mírně zlepšila, ale velké problémy setrvaly. Mezi největší patří chudoba, vysoká kriminalita, organizovaný zločin, nejasnosti u voleb nebo zmanipulované soudnictví. Problém, který v posledních letech zasahuje do dění v Guatemale nejvíce, je však všudypřítomná korupce, která už dokázala položit i některé prezidenty.

Volby 2023 a velký šok

Dvacátého pátého června minulého roku se Guatemalci vydali k volebním urnám, podle průzkumů byli hlavními favority pravicoví kandidáti jako např. bývalá první dáma Sandra Torres, politička Zury Ríos nebo bývalý diplomat Edmond Mulet. Na prvním místě skončila Sandra Torres s 21 %. Obrovským překvapením se stal diplomat a syn bývalého guatemalského prezidenta Bernardo Arévalo. Tento středolevicový a protikorupční kandidát byl považován za jednoho z outsiderů, ale i tak se mu povedlo získat necelých 16 % a vstupenku do 2. kola.

První problémy začaly, když se zpozdilo oficiální potvrzení výsledků. Dvanáctého července se státní prokuratura pokusila pozastavit Arévalovu stranu Semilla kvůli údajnému podvodu při svém zakládání, ovšem den na to toto rozhodnutí zvrátil ústavní soud.

Pyrrhovo vítězství?

K druhému kolu nakonec došlo a Bernardo Arévalo porazil Sandru Torres velkým vítězstvím 61 % ku 39 %. Bohužel v den voleb došlo v některých volebních centrech po celé Guatemale k bombovým explozím. Dvacátého osmého srpna byly výsledky potvrzeny. Po vyhlášení opět došlo k pokusu o pozastavení Semilly, neúspěšně. Ani to ale Arévalovy odpůrce neodradilo a v listopadu byla činnost Semilly opět pozastavena a objevily se návrhy státní prokuratury na anulování voleb a zbavení imunity Arévala i jeho viceprezidentky, po celé zemi vypukly protesty na jejich podporu.

Do celé situace musel opět zasáhnout ústavní soud, který vrátil Arévalovi i viceprezidentce imunitu. Poslanci Semilly mohli fungovat dál jako nezávislí. Čtrnáctého ledna konečně došlo k inauguraci a Bernardo Arévalo se chopil úřadu. I tak nebude mít jisté, že bude vládnout bez problému, jak už nám ukázal chaos v parlamentu během inaugurace. Guatemala nám ukázala, že existuje velmi tenká hranice mezi demokratickým a nedemokratickým zřízením. Všechny zkoušky zatím ustála, ale mohla se zároveň stát prvním státem, kde provedla převrat státní prokuratura, která celou dobu hrála proti Arévalovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz