Hlavní obsah
Názory a úvahy

STAN zrůžověl jako kdysi Unie svobody, té to moc nepomohlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miguel Á. Padriñán, pexels

Pravděpodobně jste zaznamenali změnu loga hnutí STAN. Starostové vyměnili své čtverce podobné logu Microsoftu za žlutý nápis „Starostové“ a růžové pozadí, které by se spíš hodilo do filmu Barbie. Nejsou ale prvními, kdo se o růžovou změnu pokusil.

Článek

Když není co ztratit, riskuj

Psal se rok 2006 a Česká republika se pomalu ale jistě chystala na volby do poslanecké sněmovny, zatímco jiné strany očekávaly velké věci, v centrále Unie svobody nebylo zrovna do smíchu. Strana byla často obcházena ve vládě. Odešlo mnoho čelních představitelů a straně nezbyly žádné výrazné osobnosti. Unii svobody soustavně klesaly preference a členská základna byla velmi rozhádaná. Celou situaci se ještě pokusil zachránit předseda Pavel Němec.

Situace v Unii svobody byla velice zoufalá a s blížícími se volbami se neobjevovaly žádné náznaky zlepšení. Proto se Unie svobody rozhodla k riskantnímu kroku. Začala cílit převážně na mladé a anarchistické voliče. Objevilo se nové logo a grafika, kterému vévodil pentagram na růžovém pozadí. Strana si také zvolila slogan „Život je legální“. US měla v programu např. legalizaci měkkých drog, eutanazie, výrazné snížení daně z příjmů. Celkově se vymezovala proti starým pořádkům. Nakonec to vůbec nepomohlo a Unie svobody v roce 2006 získala 0,3 %.

STANu katastrofa nehrozí

Hnutí STAN je v úplně jiné situaci. Přečkalo krizi způsobenou vlastními kauzami a v průzkumech se stabilně drží mezi 6 % a 8 %. Proč tedy změna loga a grafiky? Nabízí se hned několik důvodů, proč k takovéto zásadní změně došlo. Sám Vít Rakušan nedávno v podcastu Insider oznámil, že chystá velkou kampaň a najal si úspěšné marketéry např. z Polska, Slovenska, ale i Česka.

Foto: STAN, https://programydovoleb.cz/rejstrik/166

Nové logo starostů

STAN byl prozatím celkem nenápadnou vládní stranou, i když má 33 poslanců. To chtějí údajně změnit a být výraznějšími. Za cíl to má pravděpodobně vábení zklamaných voličů vládní koalice, protože Piráti, kteří donedávna byli jedinou stranou, která aspoň navenek nesouhlasila se vším. A ejhle, jako jediná vládní strana si v průzkumech polepšila. STAN může mít podobnou strategii.

Když už jsem psal, že chce být STAN výraznější, kterou barvu určitě nepřehlédnete? Ano, růžovou. Dá se ovšem najít i jiná odpověď. Evropské strany, které jsou ideově i hodnotově Starostům blízko často využívají právě barvy jako žlutá, růžová, bílá nebo třeba modrá. Krásným příkladem je německé FDP, rakouské NEOS nebo dánská Radikální liberální strana. Méně pravděpodobná varianta by se dala najít i v souvislosti s Danuší Nerudovou, která bude za Starosty kandidovat do Evropského parlamentu. Pro tu byla sice typická fialová, ale růžová ji bude jistě bližší než barevné čtverce.

Kromě změny loga toho od STANu v nejbližší době uvidíme asi víc a bude zajímavé sledovat co si připravili. Třeba budou jejich výsledky tak růžové jako nové logo nebo naopak změna nezapůsobí. Starostové si ale slibují hodně.

Anketa

Líbí se vám nové logo Starostů?
Ano
14,3 %
Ne
78,6 %
Nevím
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Unie svobody

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz