Hlavní obsah
Sport

Anaheim Ducks: Dostál v NHL a přepíše Radko Gudas osobní rekord?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Pouze ilustrační foto

Anaheim Ducks je opět jeden z týmů, kterým se v posledních letech příliš nedaří. Prochází si tedy přestavbou. Loňskou sezónu Kačeři zakončili na posledním místě nejen konference, ale i celé NHL. Jak se týmu z Kalifornie bude dařit v příštích letech?

Článek

V minulé sezóně Ducks získali z 82 zápasů pouze 58 bodů. Celkem vyhráli jenom 23 utkání, z toho 13 v základní hrací době. Inkasovali rovněž nejvíce branek – 338.

Jednička draftu?

Bylo tedy jasné, že budou vybírat alespoň jednoho z TOP prospektů na nováčkovském draftu. Tam měli nejvyšší šanci (25,5 %), že budou moci vybírat toho nejlepšího hráče. Nakonec ale v draftové loterii zvítězilo Chicago Blackhawks, které si z první pozice vybralo supertalenta Connora Bedarda. Ten se stal hned v probíhající sezóně stabilní součástí A-týmu Chicaga.

Carlsson z 2. místa

Anaheim v loterii klesl na 2. místo, ze kterého si vybral švédského útočníka Leo Carlssona. Stejně jako Chicago Bedarda, tak Anaheim nasazuje Carlssona v 1. útočné formaci A-týmu. Zatím stihl odehrát pouze 25 zápasů, ve kterých zaznamenal 8 gólů a 7 asistencí. Příliš oslnivá čísla to nejsou, ale musíme si porovnat jeho statistiky s nejproduktivnějším hráčem týmu, kterým je 29letý americký útočník Frank Vatrano. Ten má za 44 zápasů na kontě 33 kanadských bodů. To dělá průměr 0,75 bodů za zápas. Průměr Leo Carlssona je 0,6 bodů za zápas. Na to, že se jedná o jeho první sezónu v NHL, není jeho bodový přínos špatný.

Lukáš Dostál stabilním brankářem v NHL

Vypadá to, že se český brankář Lukáš Dostál konečně dočkal. V probíhající sezóně je konečně pevnou součástí A-týmu a zápasy si dělí téměř rovnocenným dílem se svým brankářským parťákem Johnem Gibsonem. Dostál má zatím odchytaných 20 zápasů, Gibson 28. Oba mají téměř stejnou procentuální úspěšnost zákroků (Dostál 90,25 %, Gibson 90,13 %). Průměr branek obdržených za zápas má český brankář trochu vyšší než jeho americký kolega.

Je možné, že v příští nebo přespříští sezóně se Dostál stane již jedničkou týmu. Vytlačit z brány legendu Anaheimu ale nebude vůbec snadné. John Gibson v organizaci působí již od sezóny 2013/2014. Za posledních 10 let tedy odchytal většinu zápasů tohoto týmu. Draftován byl v roce 2011 ze 39 místa rovněž Anaheimem.

Gudas mašinou na góly

Je to až neuvěřitelné, ale ryze defenzivní obránce Radko Gudas začal dávat góly. Ne že by je předtím nedával, ale letos má za 38 zápasů již 6 přesných zásahů + 5 asistencí. Vyrovnal tak svůj rekord ze sezóny 2016/2017, kdy v dresu týmu Philadelphia Flyers zaznamenal rovněž 6 gólů, ale za 67 utkání. Znamená to tedy, že má Gudas velkou šanci na překonání svého rekordu. Sezóna je stále pouze v polovině, takže pokud by dával góly tímto tempem, mohl by i klidně atakovat hranici 10 branek.

Letos ještě bez play-off

Je téměř jasné, že se ani v této sezóně Anaheim do vyřazovací části NHL nepodívá. Momentálně se nachází na 14. místě Západní konference. Ze 44 zápasů má na svém kontě 31 bodů. Tým připsal 15 vítězství, z toho 10 bylo v základní hrací době.

Světlá budoucnost?

Anaheim podle mého názoru zvládá rebuild docela obstojně. V týmu má spoustu mladých hráčů, kteří se v budoucnosti můžou stát hvězdami nejen týmu, ale i celé NHL. Jde například o útočníky Trevora Zegrase, Masona McTavishe a Leo Carlssona. V obraně za zmínku stojí více hráčů. Pro české fanoušky ale určitě přijde nejzajímavější situace v brankovišti. Tam kromě Lukáše Dostála má Anaheim ještě na své farmě v San Diegu dalšího českého brankáře, konkrétně Tomáše Suchánka. Ten na loňském mistrovství světa do 20 let vybojoval s týmem stříbrnou medaili.

Vypadá to, že Anaheim čekají rozhodně lepší časy.

Anketa

S kolika góly Radko Gudas ukončí letošní sezónu?
6
8,3 %
7-9
16,7 %
10
33,3 %
11 a více
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Zdroje:

NHL draft 2023, 17.1.2024

Anaheim Ducks, 17.1.2024

San Diego Gulls, 17.1.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Anaheim Ducks

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz