Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mělo by být volební právo již od 16 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pouze ilustrační foto

Volební právo od 16 let? Problematika, která není sice v popředí zájmů politiků, ale je třeba o ní diskutovat.

Článek

Chtěl bych tímto článkem přidat další názor k otázce: „Proč by (ne)mělo být volební právo již od 16 let.“ Osobně zastávám názor, že by volební právo od tohoto věku být nemělo. Sice si nemyslím, že by byl výrazný rozdíl v mentální vyspělosti člověka v 16 a 18 letech, ale mám jiné důvody, které stojí za mým přesvědčením.

Proč rozdělovat jednotlivá práva?

První důvod je ten, že v 16 letech za sebe plně člověk nezodpovídá, není plnoletý atd. Nevidím důvod, proč by měl 16letý člověk mít právo volit a zároveň nemít ostatní práva, která jsou až od 18 let. V praxi by se také mohlo stát, že daný člověk oficiálně odvolí svobodně podle svého názoru, ale reálně může být ovlivněn svými rodiči, kteří na něj mají větší vliv v 16 letech než v 18. Zkrátka podporuji současné řešení, kdy tento jakýsi „balíček pravomocí“ dostane člověk najednou.

Proč zrovna 16 let?

Druhý důvod je ještě více subjektivní. Myslím si, že 16 let je celkem náhodné číslo (myšleno v ČR, v Evropě se hranice 16 let běžně používá). Aktuálně máme 2 hlavní věkové hranice pravomocí. Těmi je samozřejmě věk 15 a 18 let. V 15 letech člověk nabude některých pravomocí, případně dalších částečně. Například co se týče trestní odpovědnosti atd. Ve věku 18 let člověk získá téměř všechny zbylé pravomoci. Z těch hlavních se dá říci, že všechny. O „maličkostech“, jako je pravomoc např. řídit kamion od 21 let nebo kandidovat na funkci prezidenta ČR od 40 let, se v tuto chvíli bavit nemusíme.

Proč to ale nezkusit?

Jak jsem již psal výše, tak si nemyslím, že by v 16 letech byl člověk výrazněji méně mentálně vyspělý než v 18 letech. Tím, že ale máme některé pravomoci od 15 let, tak bych se spíše přikláněl k číslu 15. Přijde mně, že čím víc bude věkových hranicí, tím větší chaos bude v systému, a to není to, co bychom chtěli.

Toto jsou tedy mé důvody k tomu, proč se mně návrh na volbu od 16 let nelíbí. Co se voleb týče, tak by se podle mého názoru měla řešit spíše otázka volební účasti, korespondenční volby atd.

Anketa

Od kolika let by podle Vás mělo být v ČR volební právo?
Méně než od 15 let
0 %
Od 15 let
0 %
Od 16 let
0 %
Od 17 let
10 %
Od 18 let
10 %
Více než od 18 let
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz