Hlavní obsah
Sport

New Jersey Devils: Největší favorit (zatím) mimo brány play-off! Zklamání sezóny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jim.henderson/Wikimedia Commons, Public Domain

Stadion New Jersey Devils

New Jersey Devils byli před sezónou často pasování do role budoucích vítězů Stanley Cupu. Svou roli favorita ale letos vůbec nepotvrzují. Podaří se jim zvednout výkony?

Článek

Prohra ve 2. kole play-off

Již v minulé sezóně patřili Devils k širšímu seznamu favoritů na vítězství. V základní části se ve Východní konferenci umístili na 3. místě se ztrátou 1 bodu na 2. Carolinu. Velký podíl na tomto výsledku měl i český brankář Vítek Vaněček. Ten přestoupil do New Jersey před minulou sezónou z Washingtonu a v průběhu sezóny si vybojoval roli jedničky. V základní části zasáhl do 52 utkání, v nichž měl úspěšnost zákroků lehce přes 91 %, průměr inkasovaných branek za zápas 2,45 a vychytal 3 čistá konta. Play-off ale bylo v jeho podání slabší. V 1. kole proti týmu New York Rangers inkasoval 9 branek za první 2 zápasy a 3. zápas již chytal jeho švýcarský kolega, původně brankářská trojka Akira Schmid. Zvláště díky němu New Jersey přešlo přes 1. kolo. Ve 2. kole se již nevedlo ani jemu. S týmem Carolina Hurricanes prohrálo New Jersey 1:4 na zápasy a ve 3 případech museli Devils střídat brankáře.

Problémy s brankáři pokračují i letos

Do aktuální sezóny vstupovalo New Jersey s dvojicí brankářů Vaněček – Schmid. Mackenzie Blackwood, původní brankářská dvojka minulé sezóny, přestoupil před letošním ročníkem do San Jose. Paradoxně právě tento brankář má z trojice Vaněček – Schmid – Blackwood v probíhající sezóně nejlepší procentuální úspěšnost zákroků. Ta činí téměř přesně 90 %, což je lepší, než úspěšnost Vaněčka (88,6 %) a Schmida (89,2 %). Právě poslední jmenovaný se kvůli slabé výkonnosti přesunul na farmu Devils do týmu Utica Comets. Tam odchytal zatím 10 utkání. Naopak z farmy do A-týmu byl povolán Kanaďan Nico Daws. Doposud nastoupil k 8 zápasům, ve kterých má úspěšnost zákroků 89,7%.

Děravá obrana

Psal jsem, že mají Devils problémy s brankáři. To je pravda, ovšem je třeba říci, že obránci brankářům práci moc neulehčují. Nejvíce zablokovaných střel soupeře má Američan John Marino - 59. Nejvíce zisků kotouče má rovněž Marino - 26. Útok se obráncům také příliš nedaří. Nejproduktivnějším obráncem je teprve 20letý Američan Luke Hughes. Za 47 duelů zapsal 26 kanadských bodů.

Trable jsou i v útočných řadách

Nejproduktivnějším hráčem Devils je švédský útočník Jesper Bratt. Ten za 47 zápasů získal 50 kanadských bodů za 19 gólů a 31 asistencí. V celkovém žebříčku ligy je na 26. místě. Podstatným problémem týmu je to, že v celkové tabulce produktivity v TOP 100 hráčích jsou pouze 3 zástupci New Jersey Devils. Kromě zmiňovaného Švéda, ještě Jack HughesTyler Toffoli. To by samo osobě taková potíž nebyla, ale je třeba také zmínit, že se k těmto 3 hráčům zbytek týmu příliš aktivně nepřidává. Například Timo Meier má na svém kontě pouze 18 bodů, Ondřej Palát je na tom ještě hůře. Ten má v současnosti pouze 16 bodů.

Dostanou se alespoň do play-off?

Osobně si myslím, že ano. Momentálně se nacházejí na 11. místě Východní konference se ztrátou 5 bodů na tým Philadelphia Flyers. Mají ale o 3 odehrané zápasy méně. Sezóna je stále v polovině a pokud se hráči zvednou a začnou podávat stabilní výkony, je play-off prakticky jisté. Aktuálně jsou na stole spekulace ohledně výměny jednoho z brankářů. Pokud ale nezačnou obránci více bránit, ani sebelepší brankář týmu nepomůže.

Anketa

Bude některý z brankářů New Jersey vyměněn?
Ano
81,8 %
Ne
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz