Hlavní obsah
Sport

Rytíři Kladno: největší překvapení dosavadní sezóny? Kde jsou „staré dobré“ boje o sestup?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Dočkal / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zrekonstruovaný ČEZ stadion na Kladně

Poslední sezóna Jaromíra Jágra v kariéře. Kladno se chopilo situace skvěle a zatím překvapuje nejen hokejové fanoušky, ale především své soupeře. Vydrží jim forma a uvidíme je po letech v play-off?

Článek

Gólové hody

Rytíři Kladno vletěli do sezóny skutečně znamenitě. Aktuálně se v tabulce nachází na 5. místě. Téměř nikdo by si před sezónou nevsadil, že po 12 kolech bude týmem s nejvyšším počtem vstřelených gólů právě Kladno. Za 12 duelů rozvlnili branky soupeřů kladenští hráči až 38krát. To je více než dvakrát tolik co poslední Plzeň (12 zápasů; 18 gólů).

Zajímavostí ovšem je, že Kladno i dost branek inkasuje. Celkově obdrželi brankáři Rytířů již 36 gólů. Maskovaní muži ovšem nehoří. Valí se na ně totiž zároveň druhý nejvyšší počet střel. Průměrně za zápas je to 32,7. Brankářská jednička Adam Brízgala má sice úspěšnost „pouze“ 89,9 %, ale Štěpán Lukeš se po nepovedeném loňském angažmá v brněnské Kometě rozchytal a za 5 utkání má průměrnou úspěšnost zákroků 93,3 %. Je tak aktuálně 2. nejlepším brankářem extraligy v této statistice.

Dva extra cenné skalpy

Kladno vstoupilo do letošní sezóny ve středu 18.9. na ledě pardubického Dynama. Domácí potvrdili roli favorita nejen zápasu, ale i sezóny přesvědčivou výhrou 5:1. Na střely byl zápas vyrovnanější (28:22 pro Pardubice). Po tomto utkání to vypadalo, že letos uvidíme Kladno jako obvykle – neúspěšný boj o předposlední příčku tabulky a následný pád do baráže, kde se proti unavenému týmu z nižší ligy zachrání.

Nastal však zvrat. Hned v dalším utkání, které se hrálo přímo na Kladně, zvítězili Rytíři 4:2. Poraženým soupeřem však byla Sparta. Zajímavostí je, že Pražané podlehli Kladnu po téměř 3 letech (poslední výhra Kladna 23.1.2022). Stalo se tak zároveň po 10 vzájemných utkáních, ve kterých mimo jiné Sparta nenechala Kladnu ani jeden bod. Poslední výhra byla ovšem v sídle Sparty. Doma Kladno zvítězilo nad Spartou naposled před neuvěřitelnými čtyřmi a půl lety. O to víc je toto vítězství pro Rytíře cenné.

Za necelé 2 týdny později následovala druhá nečekaná výhra. Tentokrát ze středních Čech odjížděl s prázdnou mistrovský Třinec, byť domácí přestřílel o 9 střel. Utkání skončilo 3:2.

Našel se nový střelec?

Kdo by řekl před sezónou, že bude útočník Kladna na 2. místě kanadského bodování? Asi moc lidí ne. Nutno říci, že na lídra Martina Kauta z Pardubic neztrácí žádný kanadský bod. Má pouze o 2 branky méně.

Tímto hráčem není nikdo jiný než 33letý útočník Rytířů Richard Jarůšek. Ten si za zmiňovaných 12 utkání připsal již 13 kanadských bodů. Dorovnal tak svůj bodový počin z loňské základní části. Tam ovšem tento počet získal za 52 duelů. Svou pátou trefou v sezóně přepsal svůj loňský gólový záznam, který činil 4 branky v základní části ELH.

Určitě bude zajímavé sledovat další vývoj nového kanonýra. Jeho extraligovým bodovým maximem je 49 bodů ze sezóny 2016/2017. Tehdy ještě oblékal dres hradeckého Mountfieldu. Pakliže by se svým letošním tempem pokračoval i nadále, dosáhl by na konci základní části počtu 56 kanadských bodů. Tento počet by mimochodem stačil v loňském ročníku na 3. místo. V předloňské sezóně by s 56 body vyhrál kanadské bodování.

Co bude dál?

Je asi nereálné si myslet, že Kladno bude útočit na přímý postup do čtvrtfinále i ke konci ročníku. Play-off však dle mého názoru letos zvládne. Tam se naposled podívalo před 12 lety. Tehdy prošlo přes Pardubice předkolem 3:2 na zápasy. Ve čtvrtfinále jejich jízda skončila na pražské Slavii - 1:4 na zápasy. Očekávám letos Rytíře okolo 10. místa a konec v předkole. Stát se však může cokoli a třeba se rozšíří počet vítězů samostatné české extraligy o další tým. Koneckonců by to bylo docela hezké zakončení bohaté Jágrovy kariéry. To vše ukáže čas a moudřejší budeme na jaře příštího roku.

Anketa

Jak dopadne Kladno v letošní sezóně?
Vítěz
30,3 %
Prohra ve finále
1,6 %
Prohra v semifinále
1,6 %
Prohra ve čtvrtfinále
22,5 %
Prohra v osmifinále
16,4 %
Nepostup do play-off
23,8 %
Baráž
3,8 %
Celkem hlasovalo 244 čtenářů.

Zdroje:

ELH statistiky, 19.10.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz