Hlavní obsah
Sport

Vzestup Mladé Boleslavi aneb zaútočí klub z města automobilů na titul?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Dočkal / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

ŠKO-ENERGO Aréna v Mladé Boleslavi

Loni se těsně vyhnuli bojům o záchranu. Letos poráží jednoho soupeře za druhým a drží 5. místo v tabulce. Vydrží mladoboleslavským hráčům forma, co za ní stojí a jak daleko se dostanou v play-off?

Článek

Loňské trápení

Jistě si vzpomínáte na loňskou sezónu. V té hokejisté Mladé Boleslavi skončili s 54 body předposlední. Na play-off jim chyběly 4 body. To samo o sobě nezní zle, ovšem ze začátku předchozího ročníku to trápení bylo obrovské. Bruslaři dlouho drželi poslední příčku a dlouhou dobu to vypadalo, že si baráž výjimečně nezahraje Kladno, ale jiný středočeský tým – Mladá Boleslav. Té se však podařilo z příčky zajišťující baráž odlepit, a skončili na 13. místě, jak jsem uvedl výše.

Předsezónní přestupy

Po takovém výsledku bylo načase tým jaksi oživit. Vedení Boleslavi přivedlo do svého týmů hned několik hráčů. Bezkonkurenčně největší posily ulovilo v brněnské Kometě. Odtud se do středních Čech přesunul brankář Dominik Furch a americký útočník Steve Moses. Američan zatím do žádného utkání nenastoupil z důvodu zranění achillovy šlachy. Furch se však podle očekávání chopil role brankářské jedničky týmu a momentálně má za 11 odchytaných utkání úspěšnost zákroků 92,8 %. To ho v této statistice řadí na 5. místo mezi všemi extraligovými brankáři.

Za další obří posilu se dá považovat i hostování Dominika Lakatoše z Vítkovic. Ten si zatím připsal za 14 duelů 9 kanadských bodů a vede tak týmovou produktivitu.

Co se týče odchodů, tak zde Mladá Boleslav nezaznamenala přílišné ztráty. Přestupové období se pro Bruslaře nedá hodnotit jinak než velmi pozitivně.

Mladoboleslavský válec

Zatím si Bruslaři připsali pouze 5 porážek. Zajímavé na tom je, že byly všechny v základní hrací době. Pakliže se utkání dostalo do prodloužení či samostatných nájezdů, radovali se z vítězství Středočeši. Aktuálně tým drží nejdelší sérii proher v aktuální sezóně, která čítá přesně 2 zápasy. To není rozhodně žádná tragédie a dá se předpokládat, že se Boleslav opět vrátí na vítěznou vlnu.

Klíč k úspěchu?

Jedním z nejvýznamnějších je rozhodně již zmiňovaný brankář Dominik Furch. Ten chytá zatím luxusně a boleslavští mají v tomto ohledu vystaráno. Problémem by mohla být však případná Furchova absence. Jeho brankářský kolega Jan Růžička zatím odchytal 3 zápasy a jeho průměrná úspěšnost zákroků je 87,2 %. To nejsou příliš lichotivá čísla. Horší je v extralize už jen Jakub Sedláček z Olomouce a Martin Michajlov ze Sparty (ten ovšem odchytal pouze 1 zápas). Jestli by měla Mladá Boleslav na něčem zapracovat, tak zde je rozhodně prostor pro zlepšení. Dále by to chtělo zapracovat na oslabeních. Tam stráví v průměru 5. nejdelší čas ze všech týmů (5 minut a 47 sekund). Na druhou stranu v početní nevýhodě dali již 2 góly a jejich úspěšnost bránění oslabení je 2. nejlepší (84,8 %).

Příšerná je však úspěšnost Mladé Boleslavi na vhazování. Ta činí potupných 42,9 % a jsou tak nejhorším týmem na buly.

Zajímavou statistikou je Radegast Index, kde jsou se 336 body hráči Boleslavi 2. To svědčí o tom, že je tým Bruslařů plný obětavých hokejistů, kteří se nebojí hrát pro tým skutečně s vysokým nasazením. Zblokovali již 251 střel, což je suverénně největší počet ze všech týmů hrajících naši nejvyšší soutěž.

Titul ve Středních Čechách?

Stejně jako u kladenského zástupce Středočeského kraje si ani u Mladé Boleslavi nemyslím, že je titul letos reálný. Stále jsou zde našlapané Pardubice, které přivádí další a další posily, pražská Sparta, trápit soupeře bude letos i Litvínov a nebojím se, že by se zatím spící Třinec neprobudil. Čtvrtfinálová účast je však řekl bych neoddiskutovatelná a pokud se poštěstí, tak se Bruslaři můžou podívat klidně i do semifinálové série. Finále ani titul ovšem neočekávám. Musel by nastat jedině nějaký nečekaný zvrat, což se ale ve sportu a v hokeji obzvlášť stát může. Uvidíme na konci sezóny.

Anketa

Jak dopadne Mladá Boleslav v letošní sezóně?
Vítěz
0 %
Prohra ve finále
0 %
Prohra v semifinále
66,7 %
Prohra ve čtvrtfinále
22,2 %
Prohra v osmifinále
0 %
Nepostup do play-off
11,1 %
Baráž
0 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroje:

ELH statistiky, 25.10.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz