Hlavní obsah
Sport

Edmonton Oilers: Překonali krizi, vyhraje parta okolo McDavida Stanley Cup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexscuccato / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Stadion Edmontonu Oilers

Před sezónou byli Oilers pasování do role favoritů na Stanley Cup. Začátek ročníku byl pro ně ale katastrofální. Z krize se již dostali a válcují celou ligu. Jak bude tým McDavida a spol. pokračovat?

Článek

Favorité posledních let

Edmonton Oilers jsou již několik let považování za možné favority na výhru Stanley Cupu. Nejblíže trofeji byli v sezóně 2021/2022, kde prohráli ve finále konferencí s pozdějšími vítězi, s týmem Colorado Avalance. Loni prohráli již ve 2. kole play-off, ale opět s budoucími vítězi, s týmem Vegas Golden Knights.

Hororový začátek sezóny a výměna trenérů i brankářů

Před aktuální sezónou byl Edmonton pasován do role favoritů pro zisk Stanley Cupu. Začátek sezóny byl ovšem pod očekávání nejen fanoušků týmu, ale i celé NHL. Z prvních 12 zápasů zvítězili pouze ve 2 případech. Vyhráli s týmem Nashville 6:1 a s týmem Calgary 5:2. Ze začátku se vůbec nedařilo brankářům. Dvojice Skinner Campbell svými výkony nepřesvědčovala a druhý jmenovaný byl dokonce přesunutý na farmu Bakersfield Condors. Z ní byl naopak do A týmu povolán Calvin Pickard.

Velmi neúspěšný úvod ročníku odnesl i hlavní trenér týmu Jay Woodcroft a jeho asistent Dave Manson. Ti byli po 13 zápasech, kde měli bilanci 3-9-1, odvoláni a nahradili je nový hlavní trenér Kris Knoblauch a nový asistent trenéra Paul Coffey.

Zlepšení na všech postech

Po výměně trenérů se začalo Edmontonu dařit. V tabulce se dostali již na 6. místo v Západní konferenci a momentálně drží sérii 16 výher v řadě. Ta začala již před Vánoci 22.12. výhrou 6:3 nad týmem New Jersey Devils. O tomto týmu, který byl před sezónou rovněž pasován do role budoucích vítězů Stanley Cupu, jsem psal článek minule. Naposled Edmonton porazil tým Nashville Predators 4:1.

Brankáři rovněž začali chytat dobře. Dvojku dělá aktuálně Pickard, který za 8 odchytaných zápasů drží úspěšnost zákroků 91,9 %, průměr inkasovaných branek na zápas má 2,24 a udržel 1 čisté konto. Jedničkou je 25letý kanadský brankář Stuart Skinner. Ten odchytal 34 utkání, v nichž má úspěšnost zákroků 91 %, průměr obdržených branek u něj činí 2,4 a vychytal 2 čistá konta.

Skvělý útok

Je to až neuvěřitelné, ale až 5 hráčů Edmontonu se nachází mezi 60 nejproduktivnějšími hráči celé ligy. Tím nejvíce produktivním je tradičně kapitán týmu, největší hvězda NHL, kanadský útočník Connor McDavid. Ten za 43 zápasů nasbíral 67 kanadských bodů za 20 gólů a 47 asistencí. V ligové produktivitě se aktuálně nachází na 6. místě. O 10 kanadských bodů méně má další hvězda Edmontonu, německý útočník s českými kořeny Leon Draisaitl. Za 45 utkání vstřelil 23 gólů a na 34 přihrál. V ligové produktivitě je 14.

Ve statistice +/- je pouze 8 hráčů v mínusových číslech, ale ani jeden z hráčů nemá méně než -8. Nejvíce těchto bodů má kanadský útočník Zach Hyman. Konkrétně je na čísle +19.

Vyhrají Stanley Cup?

Je to určitě možné. Po hrůzostrašném úvodu nastal pravý opak a Edmonton vyhrává zápas za zápasem. Ovšem je otázkou, zdali se tým před play-off nevyčerpá a tzv. na něj nepadne deka právě ve vyřazovací části. Aktuálně je ale Edmonton určitě jedním z výrazných favoritů na celkové vítězství.

Anketa

Jak dopadne Edmonton v letošní sezóně?
Získá Stanley Cup
33,3 %
Prohraje ve Finále
16,7 %
Prohraje ve Finále Konferencí
0 %
Prohraje v 1. nebo 2. kole play-off
50 %
Nedostane se do play-off
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz