Hlavní obsah
Sport

Proč vede Litvínov extraligu a bude se opakovat pohádka z roku 2015?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Dočkal / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově

Hokejová extraliga je v plném proudu. Odehráno je již 9 kol a tabulka je zatím plná překvapení. Jedním z nich je rozhodně tým z Krušných hor. Co stojí za jízdou Litvínova a jak se bude jeho cesta dále vyvíjet?

Článek

Víte, kdo vede extraligu? No přece Litvínov. Podobně zněla otázka i odpověď Luďka na svého otce v seriálu Trpaslík. Stejně jako tehdy pro Michala Suchánka v seriálu je nyní pro spoustu hokejových fanoušků velkým překvapením, že se na nejlepší pozici v tabulce nenachází někdo z týmů, které mají daleko vyšší rozpočet a především ambice. Suverénně nejbohatší tým v Česku (Dynamo Pardubice) se aktuálně nachází na 2. místě, ale na vedoucí Vervu ztrácí již 5 bodů! Na to, že je za námi teprve 9 kol extraligy je tento počet docela vysoký. Sparta se aktuálně nachází o dva body za pardubickým Dynamem, nutno ale podotknout, že má o jeden odehraný zápas méně než zmiňované Dynamo. Mistrovský Třinec aktuálně okupuje 6. místo a má o bod méně, než Sparta (ovšem o zápas více). Co jsou ale klíče k úspěchu hokejistů týmu z Krušnohorska?

Téměř beze změn

Když si porovnáme sestavu (vč. absentujících hráčů), která hrála za Litvínov na konci minulé sezóny (2. zápas play-off extraligy proti Pardubicím) a sestavu, která za tento klub nastupuje v aktuální sezóně (8. kolo základní části extraligy proti Pardubicím), tak zjistíme, že zde najdeme až 15 hráčů, kteří zde působili nejen loni, ale i letos. Přičtěme ještě oba brankáře (Tomek, Zajíček). Minimum změn v sestavě dává smysl, jelikož se předchozí sezóna Litvínovu povedla. Po základní části, kde skončil 5. (jen o 3 body nepostoupil přímo do čtvrtfinále), proletěl přes Plzeň v osmifinále (3:0 na zápasy) a poté porazil i brněnskou Kometu ve čtvrtfinále. Na Pardubice již Verva nestačila, a ze sezóny si odnesla dělené 3. místo s pražskou Spartou.

Silné jádro

Všichni, kdo sledují extraligu pozorně, se jistě shodnou, že asi nejdůležitější roli hraje litvínovské jádro. A to čítá rozhodně bratry Kašovi, Sukeľa a Koblasu. Ještě nesmíme zapomenout na beky Zileho a Baránka. První zmiňovaný obránce se v minulé sezóně umístil na děleném 3. místě ve statistice Radegast index. Dalším důležitým faktorem je vyrovnaná brankářská dvojice, což znamená, že může nastoupit kdokoliv a nestojí celá tíha na jednom maskovaném muži. V loňské sezóně oba brankáři téměř dosáhli na 91% úspěšnost zásahů. V té aktuální má Šimon Zajíček za 6 odehraných zápasů neuvěřitelnou úspěšnost zásahů 93,8 %, jeho slovenský kolega Matej tomek za 3 zápasy zapsal průměrnou úspěšnost zásahů 93,7 %.

Foto: Petr Korber

Tabulka s hráči Litvínova v předchozí a aktuální sezóně. Zeleně jsou značeni hráči, působící zde obě sezóny

Prostor pro zlepšení

I když by se mohlo zdát, že je Litvínov dokonalým týmem, není tomu rozhodně tak. Litvínovská Verva je druhým nejméně disciplinovaným týmem. Průměrně odehraje za zápas až 7 minut a 29 vteřin v oslabení, což je 12,4 % celého utkání! Zatím na oslabení nedoplácí tolik, jelikož jejich úspěšnost ubráněných oslabení je aktuálně 5. nejlepší (84,6 %). I tak inkasoval v početní nevýhodě 6 branek, což činí podstatnou část z celkových 17.

Zajímavé ovšem je také fakt, že Litvínov průměrně hraje 5 minut a 59 vteřin za zápas přesilovku. To v zásadě znamená, že v jeho zápasech se hraje situace 5:5 ani ne 47 minut na zápas (2. nejmenší čas ze všech týmů).

Budoucnost?

Je nepravděpodobné, že by mega forma vydržela Vervě celou sezónu. Po základní části ji vidím kolem 4. místa (těsný postup či nepostup přímo do čtvrtfinále). V každém případě ale očekávám opět semifinále. Tam jejich cesta pravděpodobně skončí, jelikož konkurence je vysoká a jsou zde opravdu papírově silnější týmy, které by se „vstupenky“ do finálové série neměli vzdát jen tak lehce. Je to ale „jen“ hokej a stát se může cokoli. Kdoví co se ještě v průběhu ročníku stane a je možné, že se bude opakovat tzv. Pohádka a černožluté Popelce, tak jako v roce 2015, kdy ji k titulu dovedl současný trenér reprezentace Radim Rulík.

Anketa

Jak dopadne Litvínov v letošní sezóně?
Vítěz
56,4 %
Prohra ve finále
7,7 %
Prohra v semifinále
23,1 %
Prohra ve čtvrtfinále
7,7 %
Prohra v osmifinále
0 %
Nepostup do play-off
5,1 %
Baráž
0 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Zdroje:

ELH statistiky, 10.10.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz