Hlavní obsah
Hry

Populární hra napříč generacemi. Jak ale Prší správně hrát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Pouze ilustrační foto

Není snad žádný člověk, který by se nikdy nesetkal s karetní hrou Prší. Každý ji ale hraje jinak. Jaká jsou ta nejlepší pravidla?

Článek

Karetní hra Prší je jedna z nejpopulárnějších společenských her. Alespoň co se týče karetních her. Tím, že je takhle rozšířená, není divu, že existuje mnoho variant hry. Většinou se hráči domluví, jaká pravidla budou při hře dodržovat. Která ale jsou ta nejlepší? O tom bývají mezi hráči velké pře. V tomto článku sepíšu pravidla taková, jaká doporučuji já osobně.

Jaké karty zvolit

Standardní Prší se hraje s mariášovými kartami, tedy od karty s číslem 7 a výše. Já osobně ale pro větší zábavu a delší partii doporučuji hrát se dvěma balíčky pokerových karet. Což znamená od karty s číslem 2 a výše. Vždycky ale záleží, kolik hraje hráčů a jak dlouho jsou tito hráči ochotni čekat na další hru, v případě, že vypadnou hned na začátku. Pokud jsou hráči netrpěliví, je vhodnější zvolit menší počet karet.

Příprava hry

Tahle část bývá obvykle vždy stejná. Každý hráč obdrží na začátku hry 5 karet. Jedna karta z balíčku se obrátí a stane se tak jakýmsi základem pro odhazovací balíček.

Kolik karet brát na sedmičku?

Na kartu, která má číslo 7, doporučuji dobírat 2 karty. V praxi to znamená, že hráč před Vámi dal do balíčku sedmičku. Pokud Vy sedmičku nemáte (nemůžete ji dát do balíčku a tím zvýšit počet dobíraných karet pro dalšího hráče), musíte si dobrat 2 karty. Setkal jsem se s případy, kdy se dobíraly 3 karty, to já ale nedoporučuji.

Hrát s pikovým králem nebo ne?

Rozhodně ano! Jen jednou jsem se setkal s tím, že hráči nechtěli dobírat karty na pikového krále. Ve všech ostatních případech se samozřejmě na toto pravidlo hrálo. Jenom byl občas rozdíl, kolik karet na pikového krále dobírat. Někteří lidé dobírají 4 karty, já osobně doporučuji dobírat karet 5. Občas se hraje tak, že pikový spodek ruší pikového krále. Tohle pravidlo já nedoporučuji.

A co žolíci?

Žolíci jsou specifické karty. Většinou se hraje bez nich, já osobně preferuji hru s nimi. Konkrétně na žolíka doporučuji dobírat 10 karet. Počet, ale v tomto případě bývá domluven před hrou. Podstatné je, aby se s žolíky hrálo a dobíralo se na ně.

Dáma mění, na eso se stojí

Tohle pravidlo jsem zatím neviděl, aby někdo nedodržoval. Takže tady není moc o čem debatovat. V zásadě je dobré ještě upřesnit, že může měnit každá dáma. Eso samozřejmě lze „přebít“ dalším esem.

Čím ještě „přebíjet“?

U tzv. přebíjení ještě chvíli zůstaneme. Sedmičku lze přebít sedmičkou. Někteří lidé hrají tak, že ji lze přebít ještě pikovým králem, či žolíkem. Prakticky mi ani jedna z variant problém nedělá.

Pikový král už však lze přebít pouze pikovým králem (někdo hraje, že se dá přebít i žolíkem). Už však nelze přebít sedmičkou. Je to zcela logické. Na sedmičku se berou 2 karty a na pikového krále se bere 5 karet. Z toho plyne, že sedmička je jakoby menší čili nemůže přebít větší kartu v podobě pikového krále.

Žolík jde přebít pouze žolíkem. Občas se hraje, že jde přebít i pikovým králem či sedmičkou, ale tato varianta je méně logická.

Není správný způsob

Je jasné, že každý bude chtít hrát Prší vždycky jinak. Podstatné je, aby se hráči domluvili, a i když se někomu pravidla většiny hráčů nelíbí, tak aby se přizpůsobil. Je to přece jenom hra a není rozhodně účelné, aby se lidé u této činnosti hádali. Hrajeme pro zábavu a chceme se odreagovat a pobavit, ne se pohádat.

Anketa

Hrajete Prší raději s jedním nebo dvěma balíčky karet?
Raději s jedním
20 %
Raději se dvěma
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz