Hlavní obsah
Sport

San Jose Sharks: Odvrátili historickou ostudu, vydrží jim výkony?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pouze ilustrační foto

Začátek sezóny byl pro San Jose Sharks katastrofální, 11 porážek v řadě, 10 inkasovaných gólů za zápas. Potvrdí Sharks zlepšení oproti úvodu sezóny?

Článek

Většina týmů hrajících kanadsko-americkou NHL má za sebou již alespoň 30 zápasů základní části. San Jose Sharks nejsou se svými 31 odehranými zápasy výjimkou. Začátek sezóny z jejich pohledu byl katastrofální. Potvrdí v následujících zápasech Žraloci své zlepšení?

10:1 a 10:2

Tým z Kalifornie nevstoupil do letošní sezóny NHL vůbec oslnivě. Ba naopak. Šňůra 11 prohraných zápasů v řadě, dvě prohry s 10 inkasovanými góly po sobě (10:1 s Vancouverem a 10:2 s Pittsburghem) a hrozba překonání klubového rekordu nejhoršího vstupu do sezóny v historii. Takhle by se dal ve stručnosti popsat začátek sezóny San Jose, týmu, který se před pěti lety dostal až do finále konferencí v NHL (prohra 4:2 s budoucím vítězem Stanley Cupu – St. Louis Blues).

Dvě výhry v řadě

Po hrůzostrašné 11 zápasové sérii porážek přišla 2 vítězství. Poprvé se tým, ve kterém hrají mimo jiné i čeští útočníci Tomáš HertlFilip Zadina s obráncem Janem Ruttou, radoval z vítězství 8. 11. na domácím ledě proti týmu Philadelphie, konkrétně 2:1. Vydřené vítězství odvrátilo nejen přepsání rekordu nejhoršího vstupu do sezóny v historii klubu, ale zároveň pomohlo týmu se vzchopit a zlepšit své výsledky i v dalších zápasech. Hned po tomto zápase totiž následoval skalp Edmontonu, který se v době tohoto zápasu rovněž trápil, a to i přes to, že byl před sezónou favorizován do užšího výběru pro zisk Stanleyova poháru.

Konzistence výkonů

Po těchto zápasech následoval trend většiny zápasů prohraných, ale i občasných (a stále častějších) výher. Z posledních 10 zápasů jich Žraloci vyhráli 5, dalších 5 prohráli. Na týmu je vidět zlepšení oproti začátku sezóny, ale stále to na vyšší postavení v tabulce nestačí.

Český bodový lídr

Jak jsem psal výše, v týmu působí tři Češi – obránce Jan Rutta a útočníci Filip Zadina s Tomášem Hertlem. Právě poslední zmíněný vede, k radosti českých fanoušků, klubovou produktivitu. Za 30 zápasů, které Hertl odehrál, nasbíral 26 kanadských bodů za 11 gólů a 15 asistencí. V týmu je aktuálně i nejlepším střelcem a druhým nejlepším nahrávačem (první je finský útočník Mikael Granlund s 18 asistencemi). Jeden z nejlepších českých centrů v NHL tak ukazuje, že je 1. útok a pozice 1. centra určená pro něj a že si ji nikým nehodlá nechat vzít. V aktuální sezóně také nosí na dresu písmeno A, které značí jeho roli asistenta kapitána. Obecně vzato, tak Tomáš Hertl patří v San Jose k těm zkušenějším hráčům, jelikož se tým nachází aktuálně v přestavbě. Tím lépe, že se Hertlovi takhle daří herně.

Další zápasy a budoucnost

San Jose je v rebuildu. Nedá se tedy očekávat, že se jejich výkony dramaticky zlepší. Tým je aktuálně 15. v Západní konferenci s tím, že ztrácí 1 bod na Anaheim a má o dva body více, než poslední Chicago. Osobně nečekám, že se Žraloci dostanou v téhle sezóně do play-off. Tým potřebuje získat dobré pozice na příštích draftech, a to se jim, soudě podle umístění v tabulce, alespoň letos nejspíše povede. O místa ve vyřazovacích bojích bude San Jose bojovat, očekávám, za 3-5 ročníků NHL. Tím, že San Jose nebude s vysokou pravděpodobností v play-off v letošní sezóně, nabízí se možnost posilnění národního týmu na mistrovství světa právě trojicí hráčů, kteří zde působí. S momentální formou Tomáše Hertla ho bude zajímavé případně sledovat. Mistrovství se odehraje příští rok v Česku, konkrétně v Praze a Ostravě.

Co si myslíte o San Jose vy? Jak očekáváte, že skončí v aktuální sezóně, dostanou se do play-off v nejbližších letech?

Zdroje:

Anketa

Dostane se San Jose v letošní sezóně NHL do play-off?
Ano
0 %
Ne
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz