Hlavní obsah
Sport

Vancouver Canucks: Hronek k nezastavení a získá kanadský tým konečně Stanley Cup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hucul002; / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Stadion Vancouveru Canucks

Vancouver Canucks je týmem, kterému se v aktuální sezóně velmi daří. Hraje nad očekávání všech fanoušků a ve vzduchu se vznáší jediná otázka – udrží si tým formu a vyhraje Stanley Cup?

Článek

Minulá sezóna

V loňském ročníku NHL zaznamenali Canucks 83 bodů v základní části. Tedy skoro přesně bod na zápas. V Západní konferenci skončili 11. se ztrátou 12 bodů na play-off. Sezóna se ale nedá hodnotit jako nějaké zklamání. Naopak tým „obhájil“ příčky z posledních let. Naposled se Canucks dostali do vyřazovací části NHL v sezóně 2019/2020. Tehdy prohráli ve 2. kole s Vegas Golden Knights. Koncem minulého ročníku se do Vancouveru přesunul jeden z nejlepších českých obránců současnosti Filip Hronek. Pro většinu fanoušků byl tento přestup překvapením, jelikož vše nasvědčovalo tomu, že právě kolem Hronka chce dělat jeho bývalý zaměstnavatel Detroit Red Wings přestavbu.

Průlomová sezóna pro Hronka a skvělý Hughes

Filip Hronek na svém trejdu určitě vydělal. Jeho Vancouver v probíhající sezóně skutečně válcuje soupeře a momentálně vede nejen Západní konferenci, ale i celou NHL. Český obránce má na tomto překvapení sezóny přímo lví podíl. Hraje s Američanem Quinnem Hughesem 1. obranný pár a na svém kontě má za 48 odehraných zápasů již 36 kanadských bodů. Pro srovnání nejvíce kanadských bodů získal Hronek v minulé sezóně. Za 64 zápasů jich nasbíral 39. Hronkův kolega Hughes má za stejný počet zápasů bodů ještě více (59). Je tak momentálně nejproduktivnějším obráncem ligy. Celkově se v tabulce produktivity nachází na 11. místě.

Klíč k úspěchu – brankáři

Vancouver se v aktuální sezóně může pochlubit jednou z nejlepších brankářských dvojic v celé NHL. Jedničkou je 28letý Američan Thatcher Demko. Za 34 odchytaných zápasů zapsal úspěšnost zákroků 92,14 %, průměr inkasovaných branek za zápas má 2,4 a může se pochlubit až 5 čistými konty. Záda mu kryje rovněž americký brankář Casey DeSmith. Ten před sezónou přišel s Pittsburghu, kde chytal 5 sezón. V té probíhající v dresu Canucks má na svém kontě 15 odchytaných zápasů, ve kterých si drží úspěšnost 91,17 % a má průměr obdržených branek za zápas 2,6. Vychytal 1 čisté konto.

Všechno je to o 5 hráčích?

Když se podíváme na soupisku Vancouveru, můžeme vidět, že výrazně bodově vyčnívá 5 hráčů. Těmi jsou nejproduktivnější hráč týmu J. T. Miller, švédský centr Elias Pettersson a trochu odskočený je ještě Brock Boeser. V obraně bodově vynikají, jak jsem již zmiňoval, Filip Hronek a Quinn Hughes. Dvojciferný počet bodů má ještě Tyler Myers, ale ten má „pouze“ 18 kanadských bodů. O zbytku týmu se ale rozhodně nedá říci, že hraje špatně. Vzhledem k tomu, že jsou Canucks 1. v celé lize, tak se musí přidávat všichni hráči. A to se také děje. Ovšem vždy zapíše nějaký ten bod jiný hráč, a to je pro tým dobře, protože má nebezpečné všechny formace.

Dočká se Vancouver premiérového Stanley Cupu?

Organizace Canucks hraje NHL již od roku 1970. Za tuto dobu se klubu ani jednou nepodařilo vyhrát trofej pro vítěze ligy. Konferenci vyhráli 3krát, divizi celkem 10krát. V probíhající sezóně je velká šance, že by Canucks mohli přidat minimálně divizní nebo i konferenční vítězství. Tým okolo kapitána Quinna Hughese ale určitě pomýšlí výš. V případě úspěchu by se tato parta už nesmazatelně zapsala do klubové historie jako zatím jediná, které se podařilo na tuto trofej dosáhnout. Věkové složení hráčů je pro úspěch v play-off ideální. Nejsou zde ani příliš nezkušení hráči, ale ani hráči, kteří by měli nejlepší roky kariéry za sebou. Podaří se Hughesovi dotáhnout Vancouver ke Stanley Cupu? Mimochodem naposled vyhrál kterýkoli tým z Kanady Stanley Cup v roce 1993. Tehdy se z triumfu radoval Montreal Canadiens.

Anketa

Jak dopadne Vancouver v letošní sezóně?
Získá Stanley Cup
23 %
Prohraje ve Finále
4,1 %
Prohraje ve Finále Konferencí
23 %
Prohraje v 1. nebo 2. kole play-off
50 %
Nedostane se do play-off
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 74 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz