Hlavní obsah

13. den (10. etapa) Castrojeriz - Carrión de los Condes, 46 km, obří falus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

počasí na Mesetĕ dnes přišlo s bouřkami

Motto etapy: Dĕlejte to, z čeho máte strach. A dĕlejte to opakovanĕ. To je nejrychlejší a nejjistĕjší způsob, jak strach porazit. (Dave Carnagie, americký spisovatel)

Článek

Dnes byla ponĕkud nervózní etapa stran počasí. Dĕsily nás předpovídané bouřky, které mĕly přijít po 14 hodinĕ. Proto jsme vstávali netypicky již v pĕt ráno a vybíhali v 6:40. Předbĕhli jsme naše spolubydlící z hotýlku a začali stoupat hned po 3. kilometru na sto metrů vysoký horský hřebínek. Po sebĕhu by to byla snadná cesta k vesnici Itera la Vega, ale to by nesmĕl začít kondenzovat déšť. Ten vytvářel z písku na polní cestĕ mazlavé bahýnko, které se lepilo na podrážky našich silničních bot.

Foto: Petr Kříž

ranní výbĕh na sto metrů vysoký horský hřebínek (stolová hora) západnĕ od Castrojeriz

Foto: Petr Kříž

ranní deštivá nálada pod stolovými horami

Naštĕstí před devátou pršet přestalo a my jsme již na silnici, po které přebíháme historický most přes řeku Pisuergu. Dále bĕžíme kolem zavlažovacích systémů a pokračujeme po silnici přes zavlažovací kanál řeky Pisuergy.

Foto: Petr Kříž

řeka Pisuerga

U vesnice Bocadilla del Camino následuje zlatý hřeb dne, nabíháme k tzv. Kastilskému kanálu. Stavba této 207 km dlouhé vodní trasy probíhala více než sto let v letech 1753 až 1859. Na její trase bylo třeba překonat 150m převýšení prostřednictvím nejménĕ 50 jezů. Dnes se však kanál využívá pouze k zavlažování a pro turistické účely.

A již je tu vesnice Fromista, vyvrcholení dnešní etapy z pohledu kostelů. Jsou zde tři, sv. Marie, sv. Petra a sv. Martina a všechny jsme navštívili.

Foto: Petr Kříž

Fromista - Kastilský kanál

Přiznám se, že jsem se tĕšil zejména na kostel sv. Martina, o kterém jeden z mých knižních průvodců doslova píše: „Jeden z nejkrásnĕjších románských kostelů, stavba začala v roce 1066, čemuž odpovídá čistý románský sloh. Figura s obřím falem na štítu kostela je jedním z mála erotických vyobrazení na evropských kostelech. Bohužel však nemá opĕvovat smyslnou rozkoš, ale naopak démonizovat sexualitu.“ Chodím neustále kolem dokola kostela, hlavu si můžu vykroutit a furt nic. Jiné materiály o tom nic nepíší, žadné informace o obřích falech nejsou ani na místĕ, a tak je mi hloupé se zeptat. Výsledkem je, že odcházíme s nepořízenou:-) a s pocitem, že si autor průvodce dĕlá z lidí blázny.

Foto: Petr Kříž

Jedna z devíti postav nad obloukem by mĕla mít obří falus. Musím však vynaložit maximální fantazii, abych nĕco takového „vidĕl“, a už vůbec ne „obří“ :-).

Čert ovšem nikdy nespí, a tak se domnívám, žĕ mĕ „Pámbu trešče“ za moje hříšné myšlenky přivoláním bouřek, které se motají kolem závĕrečného silničního úseku. Je to tĕžké rozhodování, vypadá to, že pobĕžíme přímo do jádra silné bouřky. Situaci tedy kontrolujeme na meteoradaru a po zjištĕní, že se bouřka konečnĕ začíná přesouvat (počasí nad Mesetou bylo dnes velmi statické, témĕř bez proudĕní) za situace, která připomíná repliku z My Fair Lady „Déšť dští ve Španĕlsku zvlášť tam, kde je pláň…“ dobíháme do cíle etapy.

Teprve tam pro mĕ přichází trest boží. Dnes bydlíme v krásnĕ zařízeném bytu s excelentní kuchyní. Bohužel si toho moc neužiji, po vyřízení formalit s upovídanou majitelkou se do mĕ pouští strašná metabolická zima a hlad. Zimu řeším horkou sprchou, hlad pozřením jedné nektarinky a jednoho jablka z ledničky od paní majitelky ( sakra to jsou zoufalé nápady dávat prvotřídní mísu s ovocem do ledničky), a to je pro tuto chvíli mů konec. Můj organismus prakticky kolabuje a já nejsem schopen dojít s Olgou ani na nákup. Upadám nejprve do letargie, pak do spánku a nyní se snažím restartovat u skvĕlého fotbalu v televizi Španĕlsko - Itálie. Bože, to byl nádherný fotbal! Španĕlé jsou moji kandidáti na titul.

Snad jsem i nĕco nedobrého pozřel dnes na půli cesty v baru. Mohu všem sledujícím slíbit, že do rána budu fit a nasadím další strhující úsilí za eliminace takových zbytečných pochybení pro dosažení našeho cíle :-).

STATISTIKA

10. etapa Castrojeriz - Carrión de los Condes

délka: 46,2 km

obtížnost: lehká

charakter: polní cesty a klasická silnice

počasí:

od zatažena přes skoro jasno do zatažena

srážky: ráno kondenzoval déšť, odpoledne na kontaktu s bouřkami spršky

min 11 C

max 19 C - jen krátce za jasného počasí v poledne

CELKEM

ubĕhnuto 472 km

do cíle 547 km

Foto: Petr Kříž

Naše srdce herpetologů pláčí. Vĕčná škoda tohoto krásného hada přejetého na silnici. (Malpolon monspessulanus)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz