Hlavní obsah
Sport

23. den (19. etapa) Portomarín - Melide, 42 km, běžecké extrémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

eukalyptové lesy, jedna z velkých zajímavostí dnešní etapy

Motto etapy: Svět patří těm, co se neposerou. (Charles Bukowski, americký spisovatel)

Článek

Hlavním ultramaratonským extrémem je jídlo. Často se nejí vůbec, často se naopak provozuje opulentní obžerství. Včera večer a dnes ráno jsme provozovali to druhé. Říká se tomu večeře a snídaně z vlastních zásob. Většinou se jde na nákup potravin, pokud není příležitost k večeři či snídani venku nebo se nám na jídlo ven nechce. Člověk jde nakupovat hladový a hlad má velké oči. Takže se nakoupí a posléze konzumují různé druhy sýrů, oliv, ovoce, zeleniny, piva - především nealkoholického. Dnes ráno nám po vydatné večeři zbylo zkonzumovat 7 kanárských banánů, 3 muffiny, balení medových šneků, 4 jogurty, 2 galicijská půllitrová mléka, litr pomerančového džusu s vlákninou a jeden a půl litrový ionťák Aquarius navíc. Dopadlo to tak, že jsem téměř plnou lahev ionťáku musel nést prvních 13 km v ruce, protože nebylo fyziologicky možné toto všechno do sebe pojmout. Vybíhali jsme a já jako vždy, když jsem extrémně vydatně najeden, jsem si dobře uvědomoval, že nejlepší a nejzdravější jídlo je to, co člověk nesnědl, a že každé jídlo je vlastně zátěž organismu, bez které se ovšem žádný život neobejde. Pán Bůh trestá jak hříšníky, tak i nenažranost, a proto dnes budeme zkraje trpět, nedá se nic dělat. Doufejme jen, že nebudeme muset měnit motivační citát etapy a bude nám svět opravdu patřit!

Vybíháme, spíš by se mělo říct „zahajujeme snahu o běh“ v 9:20. První úsek bude po široké kvalitní a přitom nefrekventované silnici. Záhy se ukazuje, jak jsme my, běžci, na takovém poutním putování sami. Chodci jsou pomalí, cyklistovi jsme do kopce utekli, avšak po rovině či s kopce nás samozřejmě rychle předjel.

Foto: Petr Kříž

všudypřítomná živočišná výroba

Foto: Petr Kříž

Na stezce často zanechávají lidé pověšené své boty, jsme blízko Santiaga, a tak to začíná být zajímavější, zde totiž některá dáma pověsila svoji podprsenku…

Zatím jsme spokojeni, silnice dosti prudce stoupá, Olga však rozbíhá dnešní etapu výborně. Záhy se dostáváme na vedlejší silničku a po 13 km dospějeme ke kapli sv. Magdalény. V ní úřaduje s velkým nadšením a ochotou za melodií povznášející hudby sympatický pán, který se s každým dává do řeči. Dostávám od něj svaté obrázky, a když mu musím vést ruku s razítkem, uvědomuji si, že je pravděpodobně úplně slepý …

Foto: Petr Kříž

Nenápadná, ale o to působivější kaplička sv. Magdalény, kde se zanícením působí slepý pán.

Jsme aktuálně 75 km od Santiaga a poutníků pochopitelně velmi přibývá, někdy musíme předbíhat celé zástupy. Jinak, ale platí to, co všechny jiné dny, pěší poutníci v zásadě končí svoje putování obědem, potkat někoho na stezce později odpoledne, je věc spíše výjimečná. Poutníci jsou nejrůznějšího stáří i národností. Minulý týden ve Španělsku začaly prázdniny, a tak chodí spousty mladých lidí. Z cizinců jsou beze sporu nejzajímavější a nejobdivuhodnější houževnatí Japonci, kteří velmi často chodí úplně sami, dnes jsem se zdravil s postarší japonskou paní, která šla očividně stezku na vlastní pěst.

Foto: Petr Kříž

Poutníků zde, 75 km od Santiaga, velmi přibývá.

Sice jsme se ráno doslova „přežrali a přepili“, ale vždy platí, že s jídlem roste chuť. V brzkém odpoledni nám vyhládlo, a tak v městečku Palas de Rei konzumujeme sýr s chlebem, který doplňujeme zakoupenou balenou zmrzlinou.

Pokračujeme po hlavní silnici a posléze odbočujeme na kvalitní cyklostezku, po které překročíme tři řeky, než doběhneme do cíle dnešní etapy v městečku Melide. V první části dnešní etapy jsme stoupali nahoru a dolů 600-700 m. n. m., v závěru jdeme asi na úroveň 500-600 m. n. m. Krajina je extra zelená, šťavnatá, vlhká a mezi Palas de Rei a Melide probíháme kolem několika eukalyptových lesů. Vypadá to tu skutečně jako na Azorech, sice to není v divoké přírodě, ale u některých zahrádek a obydlí tento dojem umocňují i kvetoucí hortensie.

Foto: Petr Kříž

kvetoucí hortensie

V městečku Melide by lákalo na několika místech dát si „pulpo“, galicijskou specialitu z chobotnic, ale čas na kulinářské speciality si necháme až do Santiaga. Jsme 52 km od chrámu v Santiagu a musíme se soustředit na zítřejší doběh - bude to velký den!

Foto: Petr Kříž

Hvězdy Svatojakubské stezky - prezentace různých aktivit na nástěnných reklamách - zde včelař.

Foto: Petr Kříž

chrám sv. Petra v Melide

Statistika:

19.etapa Portomarín - Melide

délka: 41,7 km

obtížnost: lehká

počasí: zataženo až polojasno, nestabilita, nepatrné spršky, min 16 C, max 20 C.

CELKEM

uběhnuto: 882 km

do cíle: 148 km

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz