Hlavní obsah
Sport

21. den (17. etapa) Villafranca d. Bierzo - Triacastela, 54 km, klíčová etapa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

Jsme v Galicii! V pozadí snímku (částečně v mraku) bájná hora O Cebreiro, údajné dějiště zázraku s hostií.

Motto etapy: Přátelství zrozené v bolesti přetrvá navždy. (Ken Chlouber, zakladatel ultramaratonu Leadville 100)

Článek

Je zde naprosto zásadní etapa, která rozhodne o úspěchu naší mise. Překonáme hory a vstoupíme do Galicie!

Již na úvod etapy čelíme výzvě. Podle map je to prý cyklostezka, ale v reálu je pro chodce, koně a koňské povozy silniční tunel uzavřený. Přestože je krátký a vidíme skrz na skrz, musíme dopravní značky respektovat, a proto tunel obíháme z východu podél řeky Valcarce. Hezká cesta a krásná pstruhová řeka, přinese nám to však 3 km navíc. Řeka Valcarce je však opravdu krásná, však se zde jedna ubytovna jmenuje „Rybářův dům“. Málo, ale zato vytrvale stoupáme. Cesta je vedena podél staré silnice, která kopíruje dálnici (ta je časem výš a výš, až se dostává na mosty). Občas ze silnice sběhneme a probíháme okolní vesnice, kde je možnost se občerstvit a navštívit kostel. Tímto způsobem navštěvujeme dva hezké románské kostely.

Foto: Petr Kříž

interiér románského kostela v Portela la Valcarce

Ve vesnici Las Herrerias de Valcarce si dáváme opět Coca-Colu s ledem (je to opět naše jediná strava přes den) a neodtáté kostky ledu si cpeme do lahví s ionťákem, já si dávám jednu dokonce do čepice, a chladím si tak procesor. Teplo je přijatelné, jako včera, ale na slunci to pekelně pálí. Začíná brutální stoupání do hor. Běžíme po horské silničce a další občerstvení dáváme v nádherné horské vesnici La Laguna.

Foto: Petr Kříž

Dámy pozor! Muž v nejlepších letech! Právě vybíhám poslední stovky metrů stoupání do Galicie stár přesně 54 roků (a 2 hodiny k tomu).

Foto: Petr Kříž

Již v Galicii s náhlou změnou počasí. Skulptura u poutní vsi Cebreiro.

Stoupání není zdaleka konec. Jsme zvědavi, jak bude v Galicii, má tam totiž být podstatně chladněji. A nebude to nadmořskou výškou. Už vidíme naprosto jasnou příčinu. Blížíme se k horskému hřebeni, příjemný vítr sílí a přes hřeben převívá velmi výrazná fénová oblačnost v důsledku proudění vzduchu přes hory. Oblačností za chvíli probíháme a jsme v Galicii! Je zde úplně jiné počasí! Zataženo, mnohem chladněji, pro nás běžce je to však příjemná změna.

Foto: Petr Kříž

druhý nejvyšší bod trasy

Foto: Petr Kříž

s poutníkem v Alto do San Roque

Záhy jsme, částečně v mlze, v horské vesnici Cebreiro. Oblačnost se nakonec trochu zvedá, a tak dokonce vidíme (až na vrchol v mraku) bájnou horu O Cebreiro, která se ve 14. století proslavila jako místo tzv. zázraku s hostií, kdy se jeden z rolníků vydal v bouři na horu, aby přijal svaté přijímání. Mnich, který jen z povinnosti sloužil mši, si o něm pomyslel, že je to hlupák, který se na horu vydal jen kvůli kousku chleba a troše mešního vína. V tom okamžiku se prý chléb proměnil v maso a víno v krev. Poutní vesnice Cebreiro se také proslavila svým kalichem, který inspiroval Richarda Wagnera k napsání opery Parsifal na mýtické téma hledání svatého grálu.

Foto: Petr Kříž

Volně pobíhající psi jsou asi typičtí pro vesnice v Galicii.

Foto: Petr Kříž

Drama na okraji silnice. Mládě užovky hladké požírá malého slepýše.

Z vesnice Cebreiro pokračujeme po pěkné, avšak velmi málo frekventované silnici, kde dosahujeme dvou nejvyšších bodů trasy (nejvyšší 1335 m.n.m.). Krajina je zahalena v mlhách, a tak se nakonec racionálně rozhodujeme zůstat na této silnici až do konce. Tím jsme sice přišli o další plánovaný brutální horský seběh a výběh, ale eliminovali jsme možnost případného útoku psů v neznámých vesnicích mimo trasu stezky, volně pobíhající psi jsou zřejmě typickým rysem Galicie. Nejtěžší etapu jsme si i tak prodloužili a nastoupali ve vertikále přes 1100 výškových metrů. Klobouk dolů před dnešním výkonem mé ženy! Večeře s místními specialitami - galicijská zeleninová polévka, grilované hovězí s klobásou a sýr Cebreiro s medem resp. koláč Santiago s mandlemi - je zaslouženou odměnou.

Foto: Petr Kříž

Galicijská zeleninová polévka, něco jako kapustová s fazolemi.

Statistika:

17. etapa Villafranca del Bierzo - Triacastela

délka: 54,4 km

obtížnost: těžká horská etapa nejnáročnější na naší cestě

stoupání: přes 1100 výškových metrů

počasí: min 17 C, max 28 C jasno na straně León, v Galicii zataženo, mlhy, výrazně chladněji do 20 C, beze srážek

CELKEM

uběhnuto 796 km

do cíle 232 km

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz