Hlavní obsah
Sport

22. den (18. etapa), Triacastela - Portomarín, 44 km, běžecká lahůdka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

Galicie, nejzelenější a nejvlhčí oblast Španělska, dnes dopoledne v mlhách

Motto etapy: Je dost tenká, zeď mezi zdravým sebevědomím a nezdravou pýchou. (Haruki Murakami, japonský spisovatel, kniha O čem mluvím, když mluvím o běhání)

Článek

Ráno jsme po náročném dni a večeru trochu laxní a vybíháme až těsně před desátou. Je teplo, avšak vlhko, všudypřítomné mlhy se válí nad šťavnatou, bukolickou krajinou. Hned v první vesničce A Balsa narážíme na zajímavou kapli sv. Antonína. Mapy předpokládaly alternativní silničku, avšak v reálném terénu není cesta žádná. Zůstáváme tedy na Caminu a je to opravdu krásná cesta zelenou mlžnou Galicií. Nad vesnicí San Xil pokračujeme v mlhách a za stále sílící kondenzace srážek. Je to však příjemný teplý deštík. Olga tento názor nesdílí, je jí po horkých dnech chladno, já však běžím pouze v tričku.

Foto: Petr Kříž

Svatojakubská stezka a typické barvy Galicie

Foto: Petr Kříž

krásní koně na šťavnatých pastvinách

Foto: Petr Kříž

Z těchto často se opakujících scenérií u cesty jsme dostali velkou chuť na mléko, které jsme si večer i koupili.

Jestli je zde něco typické, kromě svěží krajiny, která v tomto počasí velice připomíná Azorské ostrovy, je to všudypřítomná živočišná výroba, především tuři. Tolik krav a kravínů ve vesnicích i na samotách jsme nikde ještě neviděli. Zemědělství je zde jistě velice důležité pro ekonomiku a lidé se jím živí asi velmi dobře, jak usuzujeme z vzezření domů a místního vozového parku.

Foto: Petr Kříž

Nejen psi, ale i půvabné kočky patří ke Galicii.

Foto: Petr Kříž

Tyto úzké vyvýšené stavby, které jsou nejčastěji z perforovaných cihel a někdy jsou ozdobeny i křížem, nemají sakrální účel, ale slouží k sušení kukuřičných klasů.

Těsně před půlí dnešní etapy přibíháme do většího městečka Sarria. Máme již hlad, a tak kupujeme v potravinovém obchůdku klasicky kanárské banány, Coca-Colu a já tedy ještě navíc ploché broskve Paraguayos, na kterých ve Španělsku docela ujíždím. Není to moc běžecká strava, ale protože patřím mezi mistry při běhání s plným žaludkem, kupodivu mi to nevadí. Vše konzumujeme na lavičce u stejnojmenné řeky Sarria. Teprve potom, na druhém břehu, začínáme stoupat do historického centra. Zde je krásných hospůdek, jak vymalováno, a trochu mě mrzí, že jsme nešli na klasický oběd. Na okraji města potkáváme zajímavou mladou Japonku, která jde stezku sama.

Foto: Petr Kříž

oběd ma lavičce u řeky Sarria ve stejnojmenném městě

Odpoledne se již mlhy zvedají, a dokonce začíná svítit slunce, aby v závěru dne bylo úplně jasno a teplo. Z druhé části etapy jsem měl obavy kvůli povrchu, ale nakonec je vše v pohodě a my v kombinaci silniček a stezek klesáme do etapového cíle, městečka Portomarín u přehrady Belesar na řece Miño. Byla to moc hezká, na začátku horská, vším různorodá etapa, kterou jsme si užili, prostě běžecká lahůdka.

Foto: Petr Kříž

Právě zbývá již jen přesně 100 km do Santiaga.

Foto: Petr Kříž

cíl dnešní etapy městečko Portomarín malebně umístěné nad přehradou Belasar

Statistika:

18. etapa Triacastela - Portomarín

délka: 44,4 km

obtížnost: lehká

počasí: dopoledne zataženo s mrholením, odpoledne skoro jasno, večer jasno, min 15 C, max 22 C

CELKEM

uběhnuto 840 km

do cíle 189 km

Foto: Petr Kříž

kostel sv. Mikuláše na náměstí v Portomarínu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz