Hlavní obsah
Cestování

26. den (21. etapa) Santiago - Aeródromo da Fervenza, 52 km, sláva letectví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

Letadlo „Těžký sokol“ (volací znak „Falcon Heavy“) právě přistálo na ranveji 07-25 letiště Fervenza. Znamená to, že naše běžecká mise bude úspěšná a zítra dosáhneme pobřeží Atlantiku!

Motto etapy: Láska je štěstí, které si vzájemně dáváme. (Antoine de Saint-Exupéry)

Článek

Ráno je, jako zde vždy při nevýrazné tlakové výši, pod mrakem. Po snídani vybíháme asi v 9:15 a ještě jednou se zastavujeme u katedrály. Potom již směřujeme přes západní část města, kde leží moderní univerzitní čtvrť, kolem nemocnice, ven ze stotisícové metropole Galicie.

Foto: Petr Kříž

park v Santiagu

Foto: Petr Kříž

Během dnešní etapy byly často k vidění zrající citróny …

Foto: Petr Kříž

...a záplava nejrůznějších květů, především hortensií.

Volíme silniční varianty, někde jdoucí identicky se Svatojakubskou stezkou. Jsme překvapeni, jak je cesta příjemně vedená často podél silnic po chodnících. Je hodně atraktivní, o čemž vypovídá množství poutníků na cestě do Finisterre, byť to nejsou davy, ale malé skupinky. Na 14. kilometru se zastavujeme v baru pro Coca-Colu s ledem, ke které dostáváme jako pozornost podniku ve formě „tapas“ na maličkém talířku mikroporci čočky s vejcem, každopádně je to příjemná a potěšující věc. Potom už začínáme prudce stoupat do lesů, dnešní etapa se vůbec vyznačuje velkým převýšením přes 800 výškových metrů stoupání, je to v lesnaté a zemědělské krajině pořád nahoru a dolů.

Před městečkem Negreira (je to dnes jediné větší sídlo na trase) překračujeme půvabnou řeku Tambre, na které z mostu pozorujeme pstruhy a ostroretky. Těsně předtím ulevuji batohu, když vypíjíme dvě plechovky nealko piva, které zbyly od večeře. Před městem získáváme v infocentru další razítko (už musíme použít rub průkazů s mapkami, celý prostor pro razítka máme totiž plný). Ve městě kupujeme jako oběd opět klasiku: chlazenou Coca-Colu, kanárské banány a trojbalení prvotřídní malinové balené zmrzliny na dřívku místní výroby. Toto konzumujeme na lavičce v parku a pak odhodlaně pokračujeme dále.

Foto: Petr Kříž

řeka Tambre

Potkáváme zajímavého psa, nějakého křížence německého ovčáka, prvního psa, který jde s někým (se sympatickým párem) Svatojakubskou stezku. Olga se ptá, kolik takový pes denně ujde a odpovědí je, že podle chuti, každý den různě, ale obvykle 20-25 km, avšak někdy i 40 km. Takový pes je pro mě borec a jistě by se dal vytrénovat i na psa běžeckého.

Krajina, silnice i silničky jsou dnes opravdu běžecky krásné, hlavním charakteristickým znakem počasí je trvalý, relativně silný vítr, však jsme také již blízko Atlantiku a běžíme kolem celé řady farem větrných elektráren.

V závěru již klesáme přes několik vesnic k přehradě Fervenza, na jejím břehu běžíme kolem moderního velkokapacitního kravína otevřeného v roce 2022 (opět jsme narazili za celý den i na mnoho menších).

Foto: Petr Kříž

skulptura u velkokapacitního kravína u přehrady Fervenza

Dosahujeme Letiště Fervenza, za kterým máme opravdu stylové ubytování za odměnu, je to nejvíc „cool“ ubytování na trase, bungalovy v leteckém stylu.

Foto: Petr Kříž

Air Fervenza - vše na bungalovu je laděno do letecké tématiky.

Foto: Petr Kříž

houpačky jako letadla

Foto: Petr Kříž

Právě nám donesli snídani v pilotním kufru.

Foto: Petr Kříž

design příborů pro letecké mechaniky

Foto: Petr Kříž

Důležité je doplňování paliva.

Součástí areálu je i silnička, která má „image“ ranveje, dokonce s reálným uvedením směru 07-25. Skutečné Letiště Fervenza pro malá letadla aeroklubu má betonovou ranvej délky 725 m umístěnou ve směru 33-15 velmi malebně na břehu přehrady.

Doběh na imitaci ranveje je velmi stylový, kdybych se měl označit jako letadlo, volil bych volací znak „Těžký sokol“. Asi totiž na této akci příliš nezhubnu, výdej energie je velký, ale příjem dost často také (pozor na nenažranost!). Budu ale raději tvrdit, že jsem si označení „Falcon Heavy“ odvodil od výkonné rakety společnosti SpaceX! :-)

Statistika:

21. etapa Santiago - Letiště Fervenza

délka: 51,8 km

obtížnost: těžká

počasí: ráno zataženo, jinak celý den jasno, min 14 C, max 22 C

CELKEM

uběhnuto 991 km

do cíle 43 km

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz