Hlavní obsah

14.den (11.etapa) Carrión de los Condes - Sahagún (39 km) bolesti břicha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

Sahagún, kostel sv. Vavřince

Motto etapy: Chtít být nĕkým jiným, znamená mrhat tím, kým jste. (Kurt Cobain - americký zpĕvák a hudebník)

Článek

Vstáváme v 7:00 a vzhledem k mému „nestabilnímu“ žaludku vybíháme až v magický čas 10:11 (1011 km je plánovaná délka celé trati), bohužel dříve to nedáváme. Počasí je a bude i v přístích dnech již stabilní, což se ovšem aktuálnĕ nedá říct o mém žaludku.

Přes noc se sice můj stav výraznĕ zlepšil, ale není to zdaleka stoprocentní. Pán Bůh mĕ dnes trochu zkouší, naštĕstí si vybral tu nejlehčí etapu. Na 4,4 km a 7,5 km musim dokonce nouzovĕ přistát u křoví. Celé dopoledne mám dilema zdali „to“ půjde vrchem nebo spodem. Olga se dává vepředu do řeči se starším pánem (70 až 80 roků s velkým batohem), který jí říká, že jde Svatojakubskou stezku po třinácté. Olga bĕží dnes vyloženĕ vepředu, a i když nesu batoh, je poctivé přiznat, že jejímu tempu sotva stačím. Komunikuje se mnou zprávami přes telefon jako například: „Vidím ves, budeme pít.“ nebo „Brouk z podprsenky vyhozen.“

Nastává moje krize krizí, na 17,5 km zastavujeme a „obĕdváme“ po vychlazené plechovce Coca-Coly.

Foto: Petr Kříž

Trochu se mnou klepe zimnice, a tak beru bundu, nechávám do sebe pálit slunce a hlavnĕ polykám jednu tabletu Ibuprofenu 400 mg.

Ale bĕžet se musí. Bĕžec, který nedokáže bĕžet s křečemi v břiše, když je to třeba, si zaslouží opovržení, ne-li vĕčné zatracení.

Coca-Cola sice není nic zdravého, avšak, jak je známo nám chemikům, obsahuje kyselinu fosforečnou, nesmírnĕ užitečnou látku, například k čištĕní záchodových mís nebo zklidnĕní žaludku (záleží na koncentraci).

To druhé opravdu funguje, cítím jak bolest břicha pomíjí a sílím s každým krokem. Olga sice tvrdí, že je to po tom Ibuprofenu, ale já tvrdím, že jde o tzv. COO (Celkové Oživení Organismu).

Foto: Petr Kříž

tři druhy poutníků: vlevo na stezce pĕší, vlevo na silnici bĕžci, vpravo na silnici cyklisté

U vesnice Ledigos se poprvé setkáváme se stavbou postavenou z materiálu na bázi místního speciálního jílu - nepálených cihel.

Foto: Petr Kříž

vesnice Ledigos, zachovalá stavba z nepálených cihel

12 km před cílem přichází vesnice Terradillos de los Templarios s kostelem sv. Petra, který má mít v interiéru dřevĕnou sochu Ježíše Krista z 14. století, je ale bohužel zavřen.

Foto: Petr Kříž

Dobíháme do Sahagúnu po krásné silnici s velmi slabým provozem.

Následuje elegantní silniční úsek na pĕkné silnici s velkou krajnicí a velmi slabým provozem, po které dobĕhneme až do Sahagúnu, rázovitého a velmi zvláštního malomĕsta s fiestami, při kterých se do ulic vypouští býci. K barvám Sahagúnu patří všechny odstíny žluté a okrové - cihlové kostely v tzv. mudarejském slohu zářící odstíny barev podle polohy slunce.

Foto: Petr Kříž

nádherný kostel sv. Tyrsa, nejstarší dochovaná cihlová stavba v oblasti

Vážení přátelé, zítra dobydeme královské mĕsto León, po nejdelší etapĕ našeho bĕhu Svatojakubskou stezkou, po které bude následovat druhý volný den.

Cítím se téméř OK a je to tak, jak vždy (snad se naše kámoška lékařka neurazí). Lékař léčí, bĕh (a pohyb obecnĕ) uzdravuje. Kdyby vám nĕkdo nĕkdy kázal nĕco jiného, nevĕřte mu! Amen.

Statistika:

11. etapa Carrión de los Condes - Sahagún

délka: 38,9 km

obtížnost: lehká

charakter: převažujíci silnice doplnĕné solidními polními cestami

počasí: skoro jasno až jasno, min 13 C, max 23 C, příjemný západní vítr

CELKEM

ubĕhnuto 511 km

do cíle 508 km

Překlopili jsme se do druhé půle!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz