Hlavní obsah

17.den (13.etapa) León - Astorga, 53 km, sportovní duch

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

katedrála sv. Marie v Astorze ve večerním osvĕtlení v nadmořské výšce 870 m

Motto etapy: Jediní normální jsme tady totiž my. A víš proč? Protože my o sobĕ víme, že jsme blázni. (Haruki Murakami, japonský spisovatel)

Článek

Z centra Leónu pomalu vybíháme asi v 9:15. Smĕřujeme k řece Bernesga a potom jihozápadním smĕrem k okraji mĕsta. Na samém okraji zástavby, na 7.km, na předmĕstí, které nese název La Virgen del Camino, navštĕvujeme baziliku Panny Marie při cestĕ. Tento významný chrám jsem si představoval ponĕkud jinak, pořád si nejsem jistý, že jsme na správném místě, ale je tomu tak. Současný svatostánek je totiž moderní konstrukce postavená v roce 1961, která v sobĕ skrývá zbytky původní svatynĕ postavené v roce 1505, kdy se na tomto místĕ zjevila Panna Maria pastýři Alvaru Simónu Fernandézovi. Vnĕjšek chrámu na nás první dojem moc neudĕlal, avšak interiér je velmi vkusnou kombinací moderního a původního slohu. Chvíle zastavení pro nás byla velkým zážitkem.

Foto: Petr Kříž

interiér baziliky Panny Marie při cestĕ

Vedle obce La Virgen del Camino je také situováno Letiště León, které má, na rozdíl od Letištĕ Burgos, pravidelný provoz. Na dráhu není ze stezky vidĕt, ale ve vzduchu jsme vidĕli startovat letoun CRJ-900 společnosti Iberia.

Záhy sbíháme pryč ze silnice a pokračujeme polní cestou kolem skupinky krav tzv. alternativní stezkou. Ta je sice asi o 4 km delší, ale mnohem zajímavĕjší, protože nevede kolem dálnice jako původní verze.

Foto: Petr Kříž

polní cesty mezi loukami na dnešní trase

Nejprve bĕžíme kilometry písčitou polní cestou rozkvetlými loukami, na jednom místĕ je dokonce v dálce vidĕt stanovištĕ včel s desítkami úlů. Posléze vbíháme do zemĕdĕlské krajiny na kvalitní silnici s velmi slabým provozem. Potkáváme pouze pár traktorů, jejichž řidiči nás zdraví a ohleduplnĕ objíždĕjí. Je zde řada zavlažovacích kanálů, ale i zavodnĕných silničních příkopů a jezírek, kde se vyskytují raci (druhem snad signální, ale ještĕ nemáme určeno), žáby (skokan perézův) a velcí pulci (pravdĕpodobnĕ blatnice západní). Poslední kilometry před mĕstečkem Hospital de Orbigo jde cesta opĕt přes pole, bĕžecky příšernou cestou s velkými oblázky i ostřejšími kameny.

Foto: Petr Kříž

skokan perézův v příkopu u silnice

Foto: Petr Kříž

dlouhý bĕh monotónní zemĕdĕlskou krajinou

Občerstvujeme se dnes dvakrát Coca-Colou (podruhé s ledem, k tomu dostáváme trochu různých slaných oříšků) a plátkem výborného sezamového chleba, včera koupeného v pekárnĕ.

Konečnĕ jsme u řeky Orbigo a nejdelšího mostu Svatojakubské stezky Puente de Orbigo. Most považovaný za jeden z nejkrásnĕjších je dlouhý 204 m, má 20 románských oblouků, je pĕknĕ zrekonstruován a vypíná se velmi asymetricky nad aktuálním říčním korytem, kde se zrovna koupe pár místních chlápků. Řeka totiž vypadá velmi čistá, hluboká a s pomalým proudem.

Foto: Petr Kříž

Puente de Orbio

Podle legendy zde zbožný rytíř Don Suera de Quinones, kterého zavrhla žena, přísahal, že bude na tomto mostĕ bojovat proti všem nepřátelům, kteří se ho pokusí přejít. Více než mĕsíc ho bránil před všemi útočníky a zlomil přitom 300 kopí, a tak získal zpĕt svou čest, nikoliv však lásku své milované.

Rytíř Don Suera de Quinones mĕl v sobĕ určitĕ sportovní duch. My ho máme také, a to je to nejdůležitĕjší, soustředĕní se na výkon a špičkové nastavení hlavy. Psychická odolnost dnes byla v závĕru třeba. Nĕkolik kilometrů jsme museli bĕžet po dosti frekventované silnici, kde si to mrskaly i kamiony, a to nebyl žádný med. Na vnĕjším okraji snad čtyři metry široké krajnice to bylo snad bezpečné, ale hodnĕ nepříjemné. Proto jsme si oddechli, když stezka přešla deset kilometrů před cílem na svoje silničky, po kterých jsme již krásnĕ dobĕhli pod mĕstys Astorga. Zajímavostí je, že se v okolí mĕstysu pĕstuje chmel!

Foto: Petr Kříž

pítko pro poutníky na předmĕstí Astorgy

Statistika:

León - Astorga

délka: 53,3 km

obtížnost: střední

počasí: zataženo až jasno, beze srážek, min 15 C, max 26 C

CELKEM

ubĕhnuto 622 km

do cíle 400 km

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz