Hlavní obsah
Sport

28. den (4. volný den) Fisterra, úmorná dřina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

nádherná pláž před Fisterrou na východní straně poloostrova

Tak je to jako vždy v životě lidském. Když člověka začne něco opravdu bavit, právě to končí. Kdyby to bylo na mně, běžím dále. Dobře bych se vyspal a pokračoval bych na jih do Portugalska.

Článek

Běžel bych přes Porto, Lisabon a až na jižní pobřeží Atlantiku do Algarve. Dost možná tuto portugalskou poutní cestu ještě běžecky v příštích letech uskutečníme. Nebo severní variantu „naší“ verze podél pobřeží Biskajského zálivu.

Když jsem se dnes ptal Olgy, zdali by běžela a mohla běžet dále, odpověď byla jednoznačně záporná. Pokračování by prý pro ni byla „úmorná dřina“. Upřímně, chápu to. Moje žena zaslouží obrovskou pochvalu, byl to pro ni běh na hranici možností. A každý, kdo dokáže běžet dlouhou trať na hranici možností, si zaslouží obdiv. Dlouhý běh, ať už jednorázový nebo etapový, odvedený na hranici možností, vyžaduje velkou vnitřní sílu. Tak dlouho běžet a toho všeho se nebát. Ten, kdo to dokáže, se může pustit do čehokoliv na světě a ze všeho vyjde vždy jako vítěz.

Běh na dlouhé tratě, zejména ultramaratonské, není fanatismus, ale racionální a soustředěná činnost. Kdyby mně řekli, že už nemohu dál takto běhat, zejména kvůli zdraví, nezhroutil bych se z toho. Našel bych si něco jiného, čemu bych se věnoval na plný úvazek svého volného času, a dost možná by to nebyl ani sport, ale spíše duševní činnost. Naše akce měla totiž svým způsobem blíže k duchovnu, rozjímání, meditaci, než jen k prostému sportovnímu výkonu. Najednou zjišťujeme, že můžeme běžet dál, a to každý den a v podstatě do nekonečna.

Foto: Petr Kříž

východní pobřeží poloostrova Finisterra u našeho apartmánu

Foto: Petr Kříž

zahrada u našeho apartmánu

Foto: Petr Kříž

východní pobřeží na okraji městečka Fisterra

Foto: Petr Kříž

v přístavu

Foto: Petr Kříž

nebezpečná nechráněná pláž otevřená do oceánu na západní straně poloostrova

Na mysu Finisterra bych si to v důchodu rozhodně uměl představit. V apartmánu máme docela zajímavou knihovnu, a tak bych vážil, zdali nesedět na majáku a nezabývat se rozjímáním, čtením knih a vrháním světelných kuželů na plující lodě. :-) Samozřejmě i zde je tato činnost již dávno automatizovaná. Každopádně mám dostatek inspirace, abych si rozmyslel, jestli budu ke stáru „pěstovat“ jen kury a včely a rozjímat nad knihami nebo se pustím i do psů, koz nebo dokonce turů (?)

Co říci k dnešku? Den plážových povalečů, to normálně téměř nedělám, ale dnes se mi to líbilo. Je zde neskutečně jemný písek, ohromné množství mušlí, málo lidí. Téměř nikdo neplave, náš příklad strhnul jen několik jedinců v počtu nižších jednotek. Pochopil jsem rychle proč, voda je pro místní dost studená, odhaduji trochu pod 20 C. Slunce pálí, ale vítr působí chladně. Nám, zimním plavcům, byť nevalné výkonnosti, to však vadit nemůže. Aby byla nějaká legrace, uspořádali jsme soutěž modelek, které vynesly na pláži při převlékání plavek jedny, zde zakoupené šaty. Posuďte sami.

Zítra bude poslední, 5. volný den. Sice ne tak docela, protože se navečer přesuneme autobusem po téměř tříhodinové jízdě do Santiaga a čeká nás skoro desetikilometrový běh na poslední ubytování tři kilometry od letištního terminálu, odkud další den ráno odlétáme domů.

Foto: Petr Kříž

soutěž modelek - modelka č.1

Foto: Petr Kříž

soutěž modelek - modelka č.2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz