Hlavní obsah
Sport

29. den (5. volný den) Fisterra - Santiago, pobřeží smrti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kříž

přístav v městečku Fisterra

Přes noc v souladu s předpovědí počasí trochu sprchlo, zatáhlo se, ale brzy již slunce prorazí mraky. Dnes se rozloučíme s Fisterrou a navečer odjedeme autobusem do Santiaga.

Článek

Dovedu si představit, že pro poutníka, natož obyčejného člověka raného středověku, představoval mys Finisterra obklopený oceánem úplný konec světa. Však také tak byl mys opravdu nazýván, stejně jako celé pobřeží oblasti západní Galicie bylo a je nazýváno Pobřeží smrti. V minulosti totiž mlhy a skaliska zapříčinily ztroskotání množství lodí a smrt jejich posádek.

Foto: Petr Kříž

odliv na pláži u městečka Fisterra

Foto: Petr Kříž

Oblast Galicie byla také krajem Keltů a je pravdou, že příliš jižně nepůsobí. Uvědomili jsme si to opět dnes, v sobotu, kdy se v městečku potulují pouliční umělci, kapely hrající hudbu podobnou hudbě skotské, opravdu hrají na cosi, co vypadá jako dudy.

Je dnes opravdu o něco chladněji, teploty asi nepřejdou přes 20 C a především jsme na pláži dříve, což znamená, že právě vrcholí odliv a ve vodě se na tomto pobřeží a za tohoto stavu prakticky nedá rozumně plavat.

Rozhodujeme se, že pomalou procházkou projdeme až na konec dvoukilometrového oblouku krásné pláže a vrátíme se zpět. Mezitím začíná přicházet příliv, a tak si nakonec i zaplaveme. Kromě nás dvou jsme viděli za celou dobu plavat dva další lidi. Voda je totiž, nebo se alespoň zdá být, výrazně studenější než včera. Vítr je ostrý, řezavý. Příjemně je pouze pokud svítí slunce, ale je polojasno, a tak se dost často schovává za mraky.

Kdo se dnes v sobotu vyskytuje ve výraznějším počtu, jsou poutníci. A jeden opravdu speciální, pes typu německého ovčáka dochází s dvojicí, kterou jsme předbíhali před třemi dny, na mys Finisterra. Ten pes je borec, toho bych chtěl fakt trénovat. Jediný pes, kterého jsme za celou dobu viděli jít stezku. My zase byli jediní, kdo ji běžel. Na žádné další běžce pohybující se přes celou stezku jsme nenarazili.

Foto: Petr Kříž

Pes, který došel Svatojakubskou stezku.

Náš pobyt v městečku Fisterra završujeme příjemným pozdním obědem a poté směřujeme přes přístav k odjezdu autobusu. Tam potkáváme první dva Čechy, kteří stezku nějakým způsobem šli. Žádné jiné krajany jsme během našeho běhu jako poutníky na stezce nepotkali.

Foto: Petr Kříž

„Těžký sokol“ se zase cpe jídlem.

Foto: Petr Kříž

S kočičkami to prostě umím. Restaurační kočka u oběda.

Foto: Petr Kříž

večerní Santiago

Po příjezdu do Santiaga nás čeká hezký večerní desetikilometrový běh na naše ubytování, které je vzdáleno 4 km od terminálu letiště, které zítra zvládneme ranní procházkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz