Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bizarní pověry, kterým se v minulosti věřilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

V minulosti patřily pověry a povídačky k významné součásti lidského života a valná většina jich upadla v zapomnění. Některé jsou totiž dost podivné.

Článek

Pověry a povídačky spojené s nejrůznějšími předměty a symboly se objevují od úsvitu lidského věku. Mnohé přežívají dodnes, i když už je bere vážně jen hrstka lidí. Ještě dnes se ale říká, že když rozbijete zrcadlo, čeká vás sedm let smůly. Štěstí prý nepřináší ani když vám přes cestu přeběhne černá kočka. Naopak nález čtyřlístku je pozitivním znamením.

Dříve se to podobnými pověrami jen hemžilo. Tady jsou ty nejpodivnější z nich.

Ruka oběšence měla ochraňovat zloděje při lupu

Lapkové a lupiči ve středověku a v raném novověku věřili, že je k úspěšné cestě za kořistí ochrání takzvaná ruka slávy. Obstarat si takový amulet by v dnešní době byl o něco větší problém než před několika staletími. Pahýl totiž musel pocházet od skutečného nebožtíka, ideálně od oběšence. Naivní zlodějíčci, ale i ostřílení lupiči tak vykrádali hroby a nebožtíkům řezali ruce.

Používání ruky slávy se region od regionu poměrně lišilo. Někteří zloději se s pahýlem vydávali přímo loupit, jiní třeba jen s odřezaným prstem. Asi nejděsivější pověra počítá s prstem novorozence nebo ještě nenarozeného dítěte. Vraždy těhotných žen za rituálními účely se skutečně odehrávaly. Připomenout můžeme například Martina Roháče, který během svého řádění v letech 1568 - 1571 zavraždil v Českých zemích 59 lidí, z toho tři těhotné ženy.

Foto: Wikimedia, volné dílo

Oběšených bylo ve středověku celkem dost.

Popel slepé kočky pomůže při krádeži

U zlodějů a spodiny ještě zůstaneme. A k tomu přidáme kočku, která je součástí mnoha pověr a povídaček. Slovanští lupiči měli za to, že popel ze slepé kočky oslepí i okradeného.

Jak krádež probíhala? Zlodějíček většinou do obličeje své oběti hodil hrst takového prachu a okradl ji. Zvláštní taktika, ale prý fungovala, i když požadované oslepnutí, jak muselo být každému jasné, bylo jen krátkodobé.

Největším problémem však muselo být nalezení slepé kočky. Ale s tím už si nejrůznější individua uměla poradit. Neslepých koček se totiž všude potuloval dostatek.

Pod anglickým prahem se může ukrývat ledacos

Kočky hrají významnou roli i v jiné pověře. Ve staré Anglii lidé věřili, že mrtvá kočka zakopaná na zápraží nebo pod prahem domu přinese celé domácnosti štěstí a ochrání ji před zloději (třeba před těmi s rukou slávy). Tuto bizarní praktiku přitom nezkoušeli jen prosťáčci, ale i lidé vyšších vrstev.

Foto: Wikimedia, volné dílo

Mumifikované kočky nalezené v anglickém Hastingsu.

Dodnes se při rekonstrukci anglických domácností čas od času najde torzo mrtvé kočky pod podlahou nebo před domem. To jen ukazuje, jak moc byla tato pověra rozšířená.

Anketa

Věříte, že čtyřlístek přináší štěstí?
Ano.
53,3 %
Ne.
46,7 %
Nikdy jsem nad tím neuvažoval/a.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Zdroje: M. Nodl - Středověk v nás; Svetobeznik.info

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz