Hlavní obsah
Lidé a společnost

Černočerný 15. duben je den protkaný katastrofami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mezi události, které se staly 15. dubna, patří i výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull (ilustrační foto).

15. duben se do historie několikrát zapsal jako nešťastný den. A většinou nešlo o žádné malichernosti.

Článek

Některé tragické události, které se odehrály v polovině dubna, sice pomalu upadají v zapomnění, ale jiné si vybavíme snad všichni. Stačí si vzpomenout na Titanic nebo nedávný požár katedrály Notre-Damme.

Sever proti Jihu a kulka do hlavy pro prezidenta

Dlouhé roky se černý 15. duben hlásil o slovo tak nějak daleko od nás. V roce 1861 propukla v tento den formálně americká občanská válka. Prezident Abraham Lincoln tehdy povolal do zbraně 75 000 dobrovolníků, což vedlo k vypuknutí čtyři roky dlouhého krvavého konfliktu.

Za počátek jakési „kletby“ zvané černý patnáctý duben je ale považována až vražda zmiňovaného prezidenta. Tomu přesně v polovině dubna roku 1865 proťala hlavu kulka. Lincoln ještě téhož dne zemřel. Atentátník byl zastřelen o jedenáct dní později. Krátce na to byla také jediná americká občanská válka ukončena.

Voda v hlavní roli

Nejznámější a nejskloňovanější katastrofou, která se odehrála 15. dubna 1912, je potopení Titaniku. Plovoucí palác narazil na ledovec sice už čtrnáctého, ale ke dnu šel až po půlnoci. V ledových vodách severního Atlantiku našlo smrt více jak 1 500 lidí, což představuje asi 2/3 celé posádky.

O patnáct let později, tedy v roce 1927, se po vydatných deštích rozvodnila největší americká řeka Mississippi. I přes celkem důmyslný systém přehrad se nepodařilo vodu udržet pod kontrolou a 15. dubna se masivně rozlila ze svého koryta. Zatopeno bylo neuvěřitelných 43 tisíc kilometrů čtverečních. Nejhůře dopadl Arkansas, jehož území pokryla ze 14 % voda. Desetitisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů. Někteří ale vodě neutekli, další umírali hlady.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Povodeň v USA v roce 1927

Odhalování nacistických zvěrstev

Hrůza, kterou 15. dubna 1945 spatřili britští vojáci, když vstoupili do německého koncentračního tábora Bergen-Belsen se snad ani nedají popsat. Mezi mrtvými a tlejícími těly skomíraly tisíce přeživších věznů. Ti trpěli tyfem, tuberou a hlady. Naprostá hrůza. V táboře zemřelo asi 30 tisíc osob. Nejde sice v pravém smyslu o jednorázovou katastrofu, která by se stala přesně v polovině dubna, ale mladým mužům, kteří tábor osvobozovali, se den již nikdy nevymazal z paměti.

Smrt na fotbale

Zápas semifinále anglického poháru mezi týmy Nottingham Forest a FC Liverpoolem se vepsal do dějin černým písmem. 15. dubna 1987 došlo na stadionu Hillsborough v Sheffieldu k obrovské tragédii. O utkání byl velký zájem a bezhlavé pouštění fanoušků na stadion mělo za důsledek smrt 96 převážně mladých lidí. Ti byli umačkáni nebo ušlapáni. Další dvě stovky fanoušků byly zraněny.

Události relativně nedávné

Černý patnáctý duben se ale zřejmě začal naplno projevovat v poslední dekádě. Roku 2010 byla už od března velmi aktivní islandská sopka s krkolomným názvem Eyjafjallajökull. Ta v daný den vybuchla tak silně, že kvůli popelu, který se usadil v atmosféře, muselo být zrušeno téměř 100 tisíc letů. Vázly tak dodávky v zásobování a popílek v atmosféře zřejmě ovlivnil počasí na celé planetě.

O tři roky později, tedy 15. dubna 2013, se dva bratři Dzhokhar a Tamerlan Carnaev pod vlivem extrémistických islamistů odhodlali k odpornému činu. Podomácku vyrobené tlakové bomby plné hřebíků odpálili během bostonského maratonu. O život přišli tři lidé, dalších zhruba 250 osob bylo zraněno. Jeden z bratrů byl ještě téhož dne zastřelen, druhý byl dopaden o čtyři dny později.

Nejčerstvější katastrofou připadající na polovinu dubna je požár pařížské katedrály Notre-Dame. Oheň se na 800 let staré budově začal šířit od střechy, a to během rekonstrukce. Podle vyšetřovatelů nešlo o úmysl, nicméně plameny napáchaly nevyčíslitelné škody. Katedrála stále prochází renovací, která by měla být dokončena příští rok.

Foto: Pixabay

Katedrála Notre Dame

15. duben v Česku

Ani našim luhům a hájům se „kletba“ černého dne nevyhnula. V roce 2005 vyhořel hrad Pernštejn. Plameny bohužel zasáhly depozitář, a tak nenávratně zmizelo mnoho historických předmětů. Škoda byla vyčíslena na 100 miliónů korun.

Něco pozitivního?

Nešťastných událostí, které se udály 15. dubna, je opravdu mnoho. V nejčernější datum v dějinách se tak čas od času stalo i něco příjemnějšího. V roce 1818 bylo například otevřeno Národní muzeum.

Tečka nakonec

A závěrem jedna perlička. 15. dubna 1955 byla v Illinois otevřena první pobočka dnes vůbec nejznámějšího fastfoodového řetězce. Jak si tuto událost zařadíte?

Zdroje: https://www.thepeoplehistory.com/april15th.html; Encyklopedie dějin světa, Wikipedie, Svetobeznik.info

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz