Hlavní obsah
Lidé a společnost

CIA se během studené války snažila vycvičit agenty ke čtení myšlenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tajný projekt CIA, jehož cílem bylo čtení myšlenek, se může jevit jako scénář pro laciný film. V minulosti se však agenti mimosmyslovým vnímáním seriózně zabývali.

Článek

Možná to zní neuvěřitelně, ale vysoce utajovaný projekt s názvem Stargate probíhal od 70. let minulého století pod hlavičkou americké CIA a jeho jediným cílem bylo vyzrát na nepřítele vysoce sofistikovaným a velmi nepravděpodobným způsobem. CIA tato dosud velmi málo známá fakta z období studené války odhalila ve velmi obsáhlém dokumentu, který čítá asi 12 milionů stránek.

Se Sovětským svazem bylo nutné držet krok

Na projektu pracovala jak americká zpravodajská služba, tak armáda. Agenti začali kolem roku 1972 vyhledávat muže a ženy, kteří o sobě tvrdili, že mají schopnosti mimosmyslového vnímání. Ze Sovětského svazu totiž za oceán proudily informace, že nepřítel nalévá velké peníze do výzkumu psychokineze, což je schopnost pohybovat předměty myslí a do dalších ezoterikou zavánějících činností.

Koncem roku 1972 agenti oslovili jistého Uriho Gellera, bývalého izraelského výsadkáře, který údajně uměl ohýbat kovové příbory myslí a dokonce i číst myšlenky jiných osob a ovládat je. Takový muž by byl ideálním adeptem pro práci na tajném projektu. Zkušený voják, který umí vidět nepříteli do hlavy, by podle CIA hravě dokázal proniknout k největšímu vojenskému tajemství. Jisté je, že se Geller účastnil mnoha experimentů, nicméně jeho možné využití je zahaleno mlhou.

Na tajném programu se také podílel válečný veterán a údajný senzibil Joseph McMoneagle, který se podle všeho účastnil mezi lety 1978 a 1984 až 450 misí. V Sovětském svazu asi přímo nasazen nebyl, ale pomáhal hledat rukojmí v Íránu a v Jihoafrické republice měl dokonce být klíčovou postavou při zadržení agenta KGB.

Foto: Global Panorama, CC BY-SA 2.0, Flickr

Agenti CIA se vážně zabývali mimosmyslovým vnímáním a jeho možným prospěchem pro USA.

Projekt skončil fiaskem

Jak uvádí portál History.com, na veřejnost samozřejmě prosakovaly informace, že se Pentagon zabývá činností zavánějící pavědami. Vláda ale vše samozřejmě popírala a program tak v tichosti probíhal dokonce až do roku 1995. Tehdy CIA veřejně přiznala, že se zabývala zkoumáním mimosmyslového vnímání pro vojenské a zpravodajské účely.

Ve zprávě, kterou CIA vypracovala společně s některými nezávislými institucemi, stojí, že projekt Stargate skončil fiaskem. Vládní analytici sice uznali, že se některé pokusy jevily jako úspěšné, ale ve finále uznali, že rady poskytnuté „médii“ byly až moc nejasné, nejednoznačné a v podstatě nepřinesly žádné použitelné zpravodajské informace. Paranormální jevy tak rozhodně prokázány nebyly. I Geller nakonec přiznal, že nadpřirozené schopnosti nemá a jeho ohýbání příborů je pouhým trikem.

Američané v nadpřirozené jevy věří

Víra v nadpřirozeno je v lidech dlouhodobě zakořeněna zejména vlivem fenoménů, které nebylo možné v minulosti vysvětlit. Přestože moderní věda na většinu těchto jevů nalezla odpovědi, podle výzkumu věří 73 % Američanů v nějaký druh nadpřirozených jevů, 41 % z nich věří ve schopnosti mimosmyslového vnímání.

V Česku bohužel žádný takový výzkum neproběhl, tak alespoň můžete odpovědět v anketě.

Anketa

Věříte v nadpřirozené jevy?
Ano. S nevysvětlitelnými jevy jsem se dokonce setkal/a.
73,3 %
Ano. S nevysvětlitelnými jevy jsem se ale nesetkal/a.
6,7 %
Spíše ne.
6,7 %
Ne. Nadpřirozené jevy jsou nesmysl.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz