Hlavní obsah
Lidé a společnost

Klaun zabiják John Wayne Gacy nepovažoval své oběti za lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Zielinski, Volné dílo, Wikimedia

Gacy jako klaun Pogo v roce 1976.

John Wayne Gacy působil jako přátelský muž. Svého času byl v širokém okolí oblíbeným hostitelem a bavičem. Převlékal se za klauna, aby pobavil děti, ale i dospělé. Jeho představa zábavy však byla zcela jiná a hodně krvavá.

Článek

Klaun zabiják. Takovou si Gacy vysloužil přezdívku, když byl odhalen. V letech 1972 až 1978 brutálně zavraždil minimálně 33 mladíků, které před smrtí znásilňoval a mučil. Zřejmě se při tom i skvěle bavil. A lítost? Tu až do své smrti neprojevil. Prohlásil, že jeho oběti nebyly plnohodnotné lidské bytosti a když se jej před smrtící injekcí zeptali, zda by ještě něco chtěl říci, pronesl: „Polibte mi…“

Krátce před popravou se jej také policisté ptali, kolik skutečně zabil lidí. Napočítal jich 45. Po otázce, kde jsou všechna těla, řekl arogantně, aby si je kriminalisté našli sami. Přece to není jeho práce, on už své „dílo“ dokonal.

Oblíbený zvrhlík

Gacy se narodil v roce 1942. Moc dobře se neučil a jeden čas dokonce pracoval jako pomocník v márnici. Povedlo se mu ale přiženit do bohaté rodiny z Iowy a zejména u tchána si získal velké sympatie, načež v roce 1966 převzal jako vedoucí jednu z rodinných restaurací. V okolí byl oblíbený, jenže pak se jeho domek z karet začal sypat. K překvapení všech byl v roce 1968, to už jako otec dvou dětí, obviněn z pokusu o znásilnění dvou zaměstnanců restaurace. Vina mu byla prokázána a měl strávit 10 let ve vězení, nicméně po 18 měsících byl podmínečně propuštěn.

Jako rozvedený se vrátil do Chicaga. Tam založil stavební firmu, znovu se oženil a začal vést řádný život. Pořádal večírky, na kterých vystupoval jako klaun se jménem Pogo. Lidé si jej takto dokonce zvali domů. Tehdy se zřejmě začalo formovat Gacyho alter ego.

Domek z karet se začal znovu bortit v polovině 70. let. Nejprve byl obviněn ze znásilnění dospívajícího chlapce, nicméně oběť se nedostavila vypovídat k soudu, a tak byl Gacy očištěn. V roce 1975 zmizel jeden jeho mladý zaměstnanec. Rodiče jej usilovně hledali, přičemž se místní policisty snažili přimět, aby se na Gacyho zaměřili. Marně.

O rok později se rozvedl. Manželka jej totiž přistihla při intimních hrátkách s neznámým mladíkem. Ve sklepě pak nalezla řadu materiálů s homosexuální tématikou. Gacy se jí přiznal, že je bisexuál.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Gacy s političkou Rosalynn Carterovou. Až tolik byl oblíbený.

Nově nabytá svoboda otevřela Gacymu brány do pekla. Vyhledával mladé muže, kterým nabízel práci, pořádal s nimi pohovory, ale cíl měl zcela jiný. Vše mu procházelo až do konce roku 1978, kdy se na něj zaměřila policie po zmizení patnáctiletého chlapce. Gacy byl totiž prokazatelně posledním člověkem, který jej před zmizením viděl. Vyšetřovatelé získali povolení k prohlídce jeho domu a nestačili se divit. Nejenže nalezli prsten a oblečení zmizelého, ale i další podezřelé předměty, které mohly patřit dalším pohřešovaným mužům.

Je až s podivem, že klaunovi vraždy procházely tak dlouho. Jeho předchozí skandály i vězení přece jasně ukazovaly, kdo by mohl být pachatelem. Výsledkem jsou desítky mrtvých, které zvrhlík většinou zakopával ve sklepě svého domu.

Našlo se asi 30 těl, z nichž velká část byla již ve značně rozloženém stavu. Patologové našli na ostatcích obětí stopy po týrání, některé měly ještě roubík.

Foto: Des Plaines Police Department, Volné dílo

Vrah byl při policejním focení vcelku dobře naladěný.

Některé oběti klauna Poga nebyly dodnes identifikovány

John Wayne Gacy alias klaun Pogo se k vraždám přiznal. Během prvního výslechu řekl, že obětí mohlo být tak 25 nebo 30. Pak ale zřejmě na radu advokátů začal hrát psychicky nepříčetného. Říkal, že si na vraždy moc nepamatuje a snažil se udělat vše pro to, aby byl shledán nepříčetným. To se mu nepodařilo a byl odsouzen k trestu smrti za 33 vražd. Když už neměl co ztratit, hovořil o více jak 40 mrtvých osobách, které však nepovažoval za lidi. Smrtící injekci dostal v roce 1994. Svých činů nikdy nelitoval.

Mezi nalezenými ostatky se nepovedlo identifikovat osm osob. Proto bylo vyšetřování znovu otevřeno v roce 2011. Od té doby se díky DNA podařilo tři oběti poznat, poslední v říjnu 2021. Dalších pět bezejmenných obětí klauna Poga stále čeká na identifikaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz