Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koncesionářské poplatky za internet? Tady už možná někomu přeskočilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je platba koncesionářského poplatku za připojení k internetu absurdní nehoráznost?

Článek

Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas platí domácnosti, které daný přijímač vlastní. V současné digitální době však stále přibývá lidí, kteří se bez takových přístrojů obejdou, zejména pak bez televize. Logicky se na ně poplatek nevztahuje.

Novela zákona o koncesionářských poplatcích, kterou chystá Ministerstvo kultury, ale počítá s novou variantou. Nejenže se poplatky mají zvýšit o zhruba 25-35 %, ale nově by je měly platit i takové domácnosti, které využívají zařízení s možností připojení k internetu, tedy mobilní telefony, tablety, notebooky či počítače.

Zdražení je pochopitelné. Cena za televizi se neměnila od roku 2008, za rozhlas dokonce od roku 2005.

Problém ale nejen já vidím v druhé části návrhu. Proč máme platit koncesionářský poplatek za zařízení s internetem? Nestačí, že už platíme internet poskytovateli domácího připojení, a pak ještě mobilní data, která jsou sama o sobě v Česku drahá? Zřejmě ne.

Takový koncesionářský poplatek by se dal přirovnat třeba k zavedení platby za dálnice pro všechny, kdo vlastní automobil. A je jedno, že je velká část řidičů vůbec nevyužívá. Nebo si třeba představte tu absurditu, že platíte za vstup do obchodu jen za to, že v něm můžete nakupovat. A tak bychom mohli pokračovat.

Věřím, že má Česká televize kvalitní pořady i zpravodajství. Televizi ale nemám, nevyhledávám ji a k životu ji nepotřebuji. Mohu si zaplatit Netflix nebo jiné streamovací platformy, a tak to dělá i mnoho dalších lidí. Záleží na volbě.

Proč se veřejnoprávní médium nevydá stejnou cestou? Technicky je v dnešní době zcela jednoduché zavedení takzvaného „paywallu“ pro uživatele, kteří natolik potřebují veřejnoprávní obsah na internetu, že si jej i zaplatí. Nevidím ale žádný důvod platit za něco, co nesleduji a nepoužívám. Vy ano?

Anketa

Souhlasíte se zavedením koncesionářského poplatku pro domácnosti s internetem?
Ano, bezvýhradně.
1 %
Ano, ale měl by být levnější.
0,2 %
Je mi to jedno, jde o pár korun.
0,2 %
Ne, veřejnoprávní médium by mělo jít cestou „paywallu“.
3,9 %
Ne, proč platit za něco dvakrát?
8 %
Koncesionářské poplatky bych zrušil/a úplně.
86,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9783 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz