Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krutý osud dětské hvězdy Heather O'Rourkeové ze série Poltergeist. Zemřela před uvedením třetí části

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mirror of erised, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Fotografie z filmu Poltergeist II

Dětské hvězdě Heather O'Rourkeové známé především z filmové série Poltergeist bylo pouhých 12 let, když v roce 1988 zemřela.

Článek

Lékaři jako příčinu dívčiny smrti určili neprůchodnost střev, přičemž dříve její špatný stav označili jako Crohnovu chorobu. Hororová série tak nabyla ještě hrůznější podoby. A Heather nebyla jedinou protagonistkou ze série Poltergeist, kterou potkal krutý osud.

O'Rourkeovou si vyhlédl sám Spielberg

Heather O'Rourkeová se v osmdesátých letech stala jednou z nejznámějších hereckých postav. Její výkony byly přesvědčivé až děsivé a v rámci žánru po sobě zanechala mrazivé, avšak nadčasové dědictví. Ikonickou hlášku „Jsou tady,“ kterou Heather v rámci natáčení pronesla nevinným dětským hláskem, si vybaví snad každý fanoušek této série. Za nejen tuto roli obdržela šest nominací na Young Artist Awards.

Steven Spielberg, který malou blondýnku pro film vybral, se tak trefil do černého. Přitom v roce 1981, kdy měl probíhat konkurz, neměla šestiletá dívenka o herectví ani páru. Její o čtyři roky starší sestra Tammy však byla začínající dětskou hvězdou a v době natáčení snímku Pennies from Heaven, kam byla obsazena, si Spielberg náhodou všiml Heather, když byla s matkou na obědě. Podle Los Angeles Times je ihned oslovil, protože v malé holčičce přesně viděl Carol Anne Freelingovou coby hlavní dětskou postavu v připravovaném filmu Poltergeist. Heather byla podle něj natolik výrazná, že ji nešlo přehlédnout.

Heather se své role zhostila bravurně. Její nevinná tvář, vytřeštěné oči i děsivé výrazy ovlivnily celou popkulturu. Zdálo se, že má slušně zaděláno na skvělou hollywoodskou kariéru. V následujících měsících byla obsazena do seriálů Webster Happy Days.

Druhé pokračování hororu Poltergeist přišlo na řadu v roce 1986 a dětská herečka opět excelovala, přestože film již nebyl hodnocen s takovým nadšením jako první díl.

Konec dětské hvězdy s nevinnou tváří

Poltergeist III se natáčel v roce 1987. Heather O'Rourkeová jej bohužel nikdy neviděla. Zemřela 1. února 1988, tedy krátce před premiérou. Film je co se týče zpracování hodnocen průměrně, hereččin výkon byl ale opět přijat velmi kladně. Možná nejděsivěji na celém filmu působí O'Rourkeové oteklá tvář, což způsobily kortikosteroidové injekce, kterými byla léčena po diagnostice Crohnovy choroby.

Nemoc se dívce začala projevovat už v lednu 1987. Často cítila nevolnosti a únavu. Později jí začaly otékat nohy. Lékaři zjistili přítomnost střevní bakterie, která způsobuje giardiózu a nasadili léčbu. Zdálo se, že je dívka z nejhoršího venku, ale opak byl pravdou. Kontrola sice prokázala, že parazit zmizel, ale dívka stále vykazovala známky přítomnosti zánětu. Diagnóza byla stanovena jako Crohnova nemoc, přičemž odborníci pacientce nasadili výše zmíněný kortizon.

Foto: mirror of erised, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Fotografie z filmu Poltergeist II

Heather trpěla otoky tváře, které se nakonec podařilo zmírnit a vše nasvědčovalo tomu, že léčba zabírá. Pak ale přišel 31. leden 1988. Mladé herečce se udělalo špatně. Druhý den ráno zkolabovala, okamžitě byla transportována do nemocnice, kde jí byla během urgentní operace zjištěna střevní blokáda. Dívce se při chirurgickém zákroku zastavilo srdce, avšak lékařům se ji podařilo oživit. Pro Heather ale bylo beztak pozdě. V důsledku septického šoku přestalo její malé srdce další den tlouct znovu. Tentokrát už navždy.

O'Rourkeovi poté podali na ošetřující lékaře žalobu. Věřili, že Crohnova choroba byla diagnostikována nesprávně a dívka mohla přežít. Urgentní operace totiž odhalila střevní vadu, která byla vrozená, ale operovatelná. Kdyby byla anomálie včas odhalena, Heather nemusela zemřít.

Prokletí jménem Poltergeist

Někteří fanoušci série Poltergeist, ale i záhadologové věří, že je série prokletá. Neštěstí totiž postihlo mnoho protagonistů. Kromě Heather si smrt našla i mladou herečku Dominique Dunneovou, která v prvním díle hrála dospívající dceru. Zhruba půl roku po premiéře ji zavraždil přítel. Julian Beck, jež představoval kněze v druhém pokračování, zemřel na rakovinu krátce po natočení filmu a nikdy jej neviděl. Další z protagonistů během natáčení onemocněl vzácnou sklerodermií. Někteří členové štábu zase skončili s popáleninami v nemocnici, když během natáčení začalo hořet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz