Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lloyd Avery II. Jak se z hollywoodského herce stal vrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Život Lloyda Averyho byl jako vystřižený z hollywoodského scénáře. Není však důvod mu závidět. Po vzestupu jeho hvězdy následoval strmý pád.

Článek

Lloyd Fernandez Avery II. se narodil v roce 1969 a především jeho krátká role padoucha ve snímku Chlapci ze sousedství (Boyz n the Hood) z roku 1991 jej nakrátko proslavila. V ikonické scéně herec s brokovnicí střílí z červeného auta na prchajícího nebožáka, kterého trefuje a zabíjí. Diváci si zamilovali jeho ostrý výraz, při kterém bez mrknutí oka tiskne spoušť. Jen o pár let později vraždil doopravdy.

Avery se narodil v roce 1969 do poměrně dobře situované rodiny žijící v Baldwin Hills v Los Angeles. Čtvrti se dodnes přezdívá Black Beverly Hills, tedy Černé Beverly Hills. Měl celkem pohodové dětství. Rodiče jej vedli ke zdárnému studiu, ale i sportu a víře. Ve škole byl údajně plachý, ale oblíbený, nicméně dost impulzivní. Zřejmě jeho nevyzpytatelná povaha jej v roce 1988 přivedla poprvé do vězení.

Během jednoho večírku se dostal do konfliktu s dalšími účastníky a vše skončilo rvačkou na ulici. Když na místo dorazila policejní hlídka, někdo vystřelil. Nikomu se nic nestalo a ačkoliv Avery nebyl tím, kdo střílel, na tři dny skončil za mřížemi. Hned o rok později byl zatčen při krádeži, nicméně i tento trestný čin ustál bez větších problémů.

Kultovní role v oceňovaném filmu

Zlom přišel, když mu jeho kamarád a začínající režisér John Singleton nabídl roli v již zmiňovaném snímky Chlapci ze sousedství, který vyprávěl o pouličních ganzích v Los Angeles. Avery nabídku přijal. Film od prakticky neznámého režiséra získal nominaci na Oscara a oba muže proslavil. Singleton ale s nově nabytou popularitou naložil mnohem lépe a dodnes se profesi věnuje. Avery se poté na filmovém plátně objevoval spíše sporadicky. Lidé jej sice na ulici poznávali, ale na konkurzech se mu příliš nedařilo. Mimochodem ve filmu Poetic Justice z roku 1993 také vraždí. Tím ale výčet hercových zajímavých rolí končí.

Mezi skutečnými gangstery

Dalším Averyho životním zlomem bylo zřejmě přestěhování do čtvrti Crenshaw Boulevard. Té se ve své době říkalo džungle. Rychle zde podlehl vlivu pouličního gangu Bloods, z nějž mimochodem vzešly některé hvězdy hudebního stylu rhythm&blues. Avery se „s kluky na ulici“ podle svých slov cítil dobře a lépe než v naškrobeném prostředí. Jenže brzy začaly problémy. Zcela prokazatelně se podílel na krádežích a v jeho okolí zemřeli na střelná zranění minimálně dva členové skupiny, ke které se hlásil.

Brzy skončil za mřížemi za spoluúčast na krádežích. Po propuštění v roce 1996 si vystřihl další menší roli, rozhodl se dokončit školu a chtěl podnikat. Dušoval se, že ke gangům již nepřičichne a bude dál usilovat o zajímavé role. Nic z toho se mu nedařilo. Jediné prostředí, kde byl uznávaný, bylo podsvětí. Tam byl za svoji filmovou roli vraha ikonou.

V malých roličkách se ve filmech ještě čas od času ukázal, ale jeho hlavní (nebo spíše oficiální) práce byla v myčce aut. Losangeleská policie jej však podezřívala z prodeje cracku.

Foto: Licence Fair Use, Wikimedia

Lloyd Avery II

Tentokrát již opravdové vraždy

Další zásadní zlom v životě neúspěšného herce přišel na konci roku 1999, kdy se zapletl do střetu dvou pouličních gangů, který souvisel s drogami. Rozvášněný Avery tehdy zastřelil dvě osoby - muže a ženu, které viděl vůbec poprvé v životě. Po incidentu se nijak neskrýval, dokonce ještě hrál menší roli ve vězeňském dramatu Lockdown. V roce 2001 se také objevil jako gangster v nezávislém filmu Shot, kde byla jeho role po dlouhé době velmi ceněna. Možná by mohl mít zaděláno na restart kariéry, ale to už se začala stahovat mračna.

Jednou u domu Averyho babičky, kde herec pobýval, zazvonili policisté. Herec a vrah začal utíkat, nicméně několik bloků od domu byl zadržen a obviněn ze dvou vražd. Filmový gangster tak dostal nálepku skutečného gangstera. V krátkém a ostře sledovaném procesu vyfasoval doživotí.

Příliš krátké doživotí

K výkonu trestu v nechvalně známé věznici Pelican Bay nastoupil v březnu 2001. První roky strávil většinou o samotě, přičemž se snažil mezi dalšími vězni šířit křesťanskou víru. V srpnu roku 2005 vyfasoval spoluvězně, jimž byl jistý Kevin Roby, paranoidní schizofrenik odsouzený za znásilnění a vraždu své sestry.

Foto: CSP Corcoran, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Vězení Pelican Bay

Spoluvězni si vůbec nerozuměli. Avery tíhl k Bohu, Roby vzýval Satana. Strážníci mezi nimi řešili několik konfliktů, ale nechali je sdílet jednu celu i nadále. Co se přesně stalo večer 4. září 2005, ví jen Roby. Nadcházející ráno totiž čekal na dozorce hrůzný pohled. Averyho doslova rozcupované tělo leželo v koutě cely, jejíž stěny byly pomazané jeho krví. Šílený Roby, taktéž celý od krve jen křičel, že toto je varování pro Boha.

Tak skončil příběh herce a vraha Lloyda Averyho, který mohl mít pohodový život, ale tíhl k těm nesprávným lidem. Patolog uvedl jako příčinu smrti udušení krví, chvíli před smrtí byl udeřen tupým předmětem do hlavy. Kevin Roby dostal další doživotí a stále si odpykává trest v Pelican Bay.

Otázka, jak se Avery proměnil z filmového gangstera v toho skutečného, zůstává nezodpovězena.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz