Hlavní obsah
Nakupování

Nákupy v Německu. Některé produkty se cenově opravdu vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Čas od času jsme vyráželi do Německa nakoupit třeba ve spojení s výletem nebo s návštěvou akvaparku. Teď už tam jezdíme nakupovat pravidelně.

Článek

Cenovou politiku tuzemských řetězců není třeba rozebírat. Co aktuálně není v akci, je pro většinu z nás drahé. Mnohdy ale nad slevami zůstává rozum stát. Třeba taková 225 gramová krabička známého margarínu aktuálně stojí ve většině supermarketů i 80 korun, v akci se ji ale neostýchají prodávat za 30 korun. Zvláštní.

V Německu tolik akcí nemají. Obzvláště v Bavorsku, kam to máme, co by kamenem dohodil, je v podstatě vzhledem ke své životní úrovni ani nepotřebují. Přesto se tam dá výhodně nakoupit.

Levnější je hlavně drogerie, ale i káva a sladkosti

Třeba na zmiňovaný margarín tam nepotřebují žádnou akci a sice pod jinou značkou se v místních řetězcích dá koupit srovnatelný produkt za 1,20 €. 350 g „slavné“ nutelly vyšlo tento týden na 3,95 €, to je možná o něco více než v tuzemských obchodech, ale třeba před Vánoci ji nabízelo německé Aldi výjimečně v akční ceně 0,95 €. Ostatní běžné potraviny jsou v podstatě také srovnatelné. Vejce vychází zhruba stejně, podobně je tomu u másla, mléka, sýrů či uzenin. Dražší je některé ovoce, zelenina a pečivo, výrazně levnější je naopak káva a čokoláda.

Mnohem levnější je pak v podstatě celý sortiment drogerie - sprchové gely, prací prášky, žiletky, kosmetika, kapsle do myčky a také potřeby pro ty nejmenší. Plenky vycházejí levněji o desítky korun na balení, kojenecká mléka také. To jsou položky, na kterých se dá ušetřit výrazně, obzvláště koupíte-li je ve větším množství.

Vyberete-li dobře levnější položky, vyrovnáte tak náklady na pohonné hmoty i čas.

Foto: Petr Kutka

Jeden z německých řetězců

Mají v Německu kvalitnější výrobky? Spíše to vychází nastejno, vítězí však v nabídce bio produktů

Co se týče kvality, tu lze těžko porovnávat, přestože mnoho nakupujících tvrdí, že do Německa jezdí za kvalitou. Jenže studovat složení každého výrobku je namáhavé, obzvláště v němčině. Z hlediska chuti má každý člověk své oblíbené výrobky a takové srovnání by tak bylo moc subjektivní.

Většina supermarketů ale oproti těm tuzemským nabízí plnohodnotný sortiment bio produktů za docela slušné ceny. Seženete tak čerstvé bio maso, vejce, ovoce, zeleninu, ale i těstoviny, rýži, pečivo nebo mléčné výrobky. Některé bio produkty v podstatě stojí stejně jako ty nebio. Z tohoto hlediska tak Německo kvalitativně jasně vítězí.

DPH na potraviny v Německu je výrazně nižší

Cenu potravin v Německu kromě dalších faktorů, jako je konkurence, ceny energií a podobně, ovlivňuje i sazba DPH. U nás nově platí snížená 12% sazba, v Německu je základní sazba 19 %, ale pro vybrané zboží včetně potravin je to jen 7 %.

Pro co jezdí Němci do Česka?

Němci z pohraničí okupují především české čerpací stanice. Ti, kteří bydlí kousek za hranicemi, je navštěvují pravidelně, což je vidět i u složení poznávacích značek u příhraničních pump. Také rádi vyrážejí pro lahvové pivo, s čímž se mi svěřil pokladní v jednom supermarketu.

Česko, nebo Německo?

Z hlediska blízkosti hranic volím obojí. Jak jsem výše uvedl, některé výrobky jsou v Německu o tolik levnější, že se zkrátka vyplatí kupovat je tam. Také není třeba řešit akční letáky a slevy. V Německu jednoduše víte, na čem jste a nemusíte studovat, co se náhodou zrovna zlevnilo a co se vyplatí aktuálně kupovat. Proto už nějakou dobu jezdím do německých obchodů se železnou pravidelností. A je to škoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz