Hlavní obsah
Lidé a společnost

Od víry k vraždám a teroru. Duch obskurní japonské sekty stále straší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thierry Ehrmann, CC BY 2.0, Wikimedia

Útoky sarinem na tokijské metro jsou nejhorším činem svého druhu spáchaným na japonských občanech od svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. Sekta, která má teror na svědomí, má stále své ovečky.

Článek

Společnost Aum Shinrikyo (v českém přepusu Óm šinrikjó) znamená v překladu „nejvyšší pravda“. Skupina byla založena v Japonsku v roce 1984 a už jen kvůli své svérázné interpretaci víry, která představuje syntézu buddhismu, hinduismu a apokalyptických křesťanských proroctví, byla ihned zařazována mezi sekty. Její vůdce Šóko Asahara se prohlásil za Krista i nástupce Buddhy.

Apokalypsa přijde z USA

I přes svoji kontroverzi získala ve své domovině v roce 1989 oficiální status náboženské organizace. Tím se skupině povedlo získat následovníky nejen v Japonsku, ale po celém světě, kde vešla ve známost především zkratkou Aum. V dobách největšího rozmachu měla sekta desítky tisíc stoupenců a její členové dokonce přednášeli na prestižních univerzitách.

Jenže jak už tomu u podobných skupin bývá, jejich činnost je potřeba nějak financovat. Aum se uchýlila k „tradiční“ sektářské metodě výběru financí od členů a k tomu přidala ještě něco navrch v podobě vyhrožování a násilí. A to ačkoliv se skupina navenek zříkala materialismu.

Jeden z bývalých členů vypověděl, že v roce 1988 musel zaplatit 6 115 liber, aby mohl vypít zasvěcenou krev, tedy nápoj, který měl být z vůdcovi krve. Jiní museli platit za vstupní rituály.

Foto: Fair Use, Wikimedia

Šóko Asahara

Co ale nové členy lákalo vstupovat do kultu? Šlo především o mladé Asiaty z akademické sféry, kteří si byli vědomi toho, v jak nátlakovém prostředí se nacházejí. Zejména v Japonsku je tlak na vzdělání mnohdy až enormní. V sektě hledali vymanění se z tohoto koloběhu a nový smysl života.

Jenže vše bylo jinak. Apokalyptické předpovědi Asahary byly stále temnější. Věštil třetí světovou válku, kterou vyprovokují Spojené státy a svým členům sliboval, že blížící se soudný den přežijí jen oni.

Skupina se postupně radikalizovala. Už nešlo jen o vymývání mozků vlastních členů, kult se měnil v teroristickou skupinu, jejímž smyslem bylo umlčet veškeré kritiky. Došlo na únosy i vraždy členů, kteří chtěli Aum opustit.

Útok sarinem

Co se stalo 20. března 1995 v útrobách tokijského metra, je všeobecně známé. Důvody k nejhoršímu útoku na japonské občany od druhé světové války však ne. Pět členů Aum tehdy nastražilo v pěti vagónech podzemní dráhy kapsle s tekutým sarinem. Ten vypustily během ranní špičky. Udělali to v podstatě jednoduše. Ve vagónech s velkým počtem lidí nechali jed vytékat na podlahu a vystoupili. Látka začala cestujícím způsobovat problémy až po nějaké době, a tak pachatelé v klidu unikli.

Plyn zabil 12 lidí, dalších 17 osob skončilo s vážnými zraněními v nemocnici, kde také někteří z nich zemřeli. Až 4 000 lidí pak hlásilo zdravotní komplikace.

Foto: Pxfuel

Tokijské metro

K útoku plynem, který vyvinuli nacisté během druhé světové války, se Aum rychle přihlásila. Čin měl být varováním před ještě větší hrůzou - koncem světa.

Po útoku na metro se sekta ještě jednou pokusila o podobný čin. Vypuštění kyanovodíku v různých stanicích metra se však naštěstí nevydařilo.

Tvrdé tresty pro pachatele, sekta však funguje dál

Většina pachatelů byla brzy dopadena, stejně tak byl obviněn vůdce sekty Asahara. A padaly tvrdé tresty. Asahara byl odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán až v roce 2018. Nejvyšší trest si vyslechli i ti, kteří zanechali sarin v metru. Většina jejich kompliců pak dostala také smrt nebo doživotí. Posledním souzeným, který byl 17 let na útěku, byl jistý Katsuya Takahashi. Dostal doživotí.

Sekta Aum Shinrikyo už jako taková neexistuje, nicméně její členové, kteří nebyli souzeni, se přejmenovali na Aleph, přičemž se zřekli všeho násilí a omluvili se obětem útoku. Z některých se také rekrutovala další skupina Hikari no Wa, která se také podle vyjádření z roku 2007 zcela distancovala od apokalyptického učení Aum. Obě skupiny jsou však v Japonsku považovány za nebezpečné. I přesto opět roste, i vlivem sociálních sítí, počet jejích členů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz